Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Οι Ιρλανδοί βλέπουν φως…Εμείς;

Γράφει
ο Σωτήρης Ξενάκης

Η είδηση κάνει από χθες το απόγευμα το γύρο του κόσμου .
Η Ιρλανδία, σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της, εκτιμά βάσιμα ότι θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές την χρονιά που έρχεται και να ξεφύγει από τα δεσμά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και συνολικά του Μηχανισμού Στήριξης.
Η Ιρλανδία με τα τεράστια τραπεζικά προβλήματα που βρέθηκε ένα
 βήμα πριν από την χρεοκοπία, μπήκε μετά την Ελλάδα σε αυτόν τον περίφημο Μηχανισμό και υπέγραψε κι αυτή Μνημόνιο. Με μια πολύ σημαντική διαφορά όμως: Αντιστάθηκε σθεναρά στην επιμονή της Τρόικας να αυξήσει την φορολογία στις επιχειρήσεις που φτάνει μόλις το 12,5%. Έτσι, παραμένοντας μια εξαιρετικά φιλική για επενδύσεις χώρα φαίνεται πως θα σταθεί στα πόδια της πολύ πιο σύντομα απ ότι ανέμεναν και οι ίδιοι οι δανειστές της.
Εμείς από την πλευρά μας, κάναμε τα ακριβώς αντίθετα. Η κυβέρνηση φορολογεί, φορολογεί, φορολογεί ασταμάτητα... Φορολογεί τα εισοδήματα, την ακίνητη περιουσία, τις επιχειρήσεις που συνεχίζουν ακόμα να δραστηριοποιούνται εδώ και δεν έχουν μετακομίσει σε κάποια γειτονική χώρα.
Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, αποδέχθηκε χωρίς συζήτηση το «όχι» των δανειστών μας στο αίτημα για μείωση των φόρων. Απέφυγε να δώσει την παραμικρή μάχη -σε αντίθεση με τους Ιρλανδούς- και τελικά το μόνο που κατάφερε ήταν να διώξει επιχειρήσεις και να οδηγήσει χιλιάδες από όσες έμειναν εδώ στον μαρασμό και σε λουκέτα. Φόροι, φόροι κι άλλοι φόροι που δεν είναι δυνατόν να εισπραχθούν σε καθεστώς παρατεταμένης ύφεσης και με μηχανισμούς διαλυμένους ...
Οι Ιρλανδοί άρχισαν να βλέπουν το πρώτο φως στο βάθος. Εμείς αν κάτι δεν αλλάξει δραματικά, φοβάμαι πως θα παλεύουμε καιρό ακόμα μέσα στο πυκνό σκοτάδι...

Πηγή: iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου