Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Μπροστά η Νέα Δημοκρατία χωρίς αυτοδυναμία

Πρώτος ο Καρατζαφέρης
σε θετικές γνώμες!

Η γενικευμένη απαξίωση του πολιτικού συστήματος, η έντονη ανασφάλεια και η απαισιοδοξία των Ελλήνων και η κατακρήμνιση του ΠαΣοΚ σε δημοσκοπικά ποσοστά του 1977 (!!!), είναι μερικά από τα ευρήματα του βαρόμετρου της  Public Issue για τον Οκτώβριο.
Η έρευνα, που έγινε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής, αποτυπώνει το ζοφερό σκηνικό που κυριαρχεί στην Ελλάδα.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ καταγράφει σημαντικό
 προβάδισμα, με 59%, ενώ το ΠΑΣΟΚ σημειώνει μόλις 9%.
Στην πρόθεση ψήφου, πρώτο κόμμα καταγράφεται η αποχή με 34%, , ενώ η Νέα Δημοκρατία έχει αποκτήσει διαφορά 9 μονάδων από το ΠαΣοΚ με 31,5%, έναντι 22,5%.
Με αυτά, πάντως τα ποσοστά, δεν επιτυγχάνεται αυτοδυναμία.

Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 10,5% στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ 9,5%, ο ΛΑΟΣ 9%, οι Οικολόγοι 3%, η Δημοκρατική Αριστερά 5% και η Δημοκρατική Συμμαχία 2% (7% λοιπά κόμματα).

Στην ερώτηση για το ποια είναι η καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καταγράφουν το ίδιο (ποσοστό 11%), ενώ το 73% θεωρεί ότι καμία από τις δύο μπορεί να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα της χώρας.

Δημοφιλέστερος αρχηγός ο Καρατζαφέρης!

Σε ότι αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, η έκπληξη αποτυπώνεται από το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, συγκεντρώνει τις περισσότερες θετικές και λιγότερες αρνητικές προτιμήσεις.
Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Καρατζαφέρης έχει 38% θετικές γνώμες και 57% αρνητικές.
Ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας (36% - 58%), ο Αντώνης Σαμαράς (35% - 59%), η Αλέκα Παπαρήγα (27% - 68%), ενώ έσχατος βρίσκεται ο πρωθυπουργός (23% - 73%).

Πάντως, το 47% των ερωτηθέντων απάντησε ότι καταλληλότερος πρωθυπουργός δεν είναι ούτε ο πρωθυπουργός ούτε ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ το 28% εκτιμά ότι καταλληλότερος είναι ο Αντώνης Σαμαράς και το 22% ο Γιώργος Παπανδρέου (1% δηλώνει ότι και οι δύο είναι καταλληλότεροι για πρωθυπουργοί και 3% δεν έχουν άποψη).
Στην ερώτηση για το ποια θα είναι η βέλτιστη μορφή διακυβέρνησης όποτε προκύψουν βουλευτικές εκλογές από 18% συγκεντρώνουν οι απαντήσεις κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και οικουμενική, 9% αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ, 7% κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΛΑΟΣ, 5% κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, 4% κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ, από 2% κυβέρνηση προσωπικοτήτων/ τεχνοκρατών ή κυβέρνηση των κομμάτων της Αριστεράς, και 1% αυτοδύναμη κυβέρνηση ΚΚΕ.
Ενδεικτικό είναι ότι στην ίδια ερώτηση στο Βαρόμετρο Οκτωβρίου του 2009 το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωνε 27%, και του 2010 17%.

«Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα»
Συμφώνως με τα ευρήματα τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση 85% και μόλις 10% σε σωστή (ούτε σωστή ούτε λάθος 2%, χωρίς γνώμη 3%).
Το 89% νοιώθει ανασφάλεια για τα επόμενα χρόνια, το 2% δεν έχει γνώμη, ενώ το 4% νοιώθουν ασφαλείς.
Το 89% εκτιμά ότι θα σημειωθούν κοινωνικές συγκρούσεις στους προσεχείς μήνες ενώ το 7% εκτιμά ότι οι κοινωνικές συγκρούσεις θα είναι λίγες.
Σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες για την προσωπική οικονομική τους κατάσταση, το 76% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα χειροτερέψει, και το 3% ότι θα καλυτερέψει. Το 94% δε, του δείγματος θεωρεί απίθανο να αποταμιεύσει χρήματα για το προσεχές έτος ενώ το 5% πιθανό.  
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα του Βαρόμετρου ως μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας αναφέρεται το οικονομικό με 67%, η ανεργία με 34% ενώ στην τρίτη θέση οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι οι πολιτικοί με 17% με θεαματική μάλιστα άνοδο συγκριτικά με τα προηγούμενα Βαρόμετρα του αντίστοιχου μήνα στα έτη 2009 (3%) και 2010 (7%).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου