Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Ευάγγελος Βενιζέλος: Η φούσκα που ξεφούσκωσε!

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι από τη στιγμή που ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατέθεσε το δικό του οικονομικό μανιφέστο, απέναντι στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ξεκίνησε η δική του πορεία πολιτικής απαξίωσης.
Ο «πολύς» Ευάγγελος Βενιζέλος, στη βιασύνη του να προλάβει τους άλλους –και ίσως ικανότερους – επίδοξους δελφίνους για την επόμενη ημέρα του κυβερνητικού κόμματος, με την «τρικλοποδιά» στον προκάτοχό του, κατάφερε να γίνει προνομιακός συνομιλητής του πρωθυπουργού, παρά την έρπουσα κόντρα τους από την εποχή της διεκδίκησης της «πράσινης» ηγεσίας.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, του έδωσε τεράστιο γήπεδο, χωρίς να υπάρχει φανερός λόγος, αν και πολλά λέγονται κι ακούγονται.
Ο Ευ. Βενιζέλος, κατάφερε
 στον ανασχηματισμό να γίνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και να αναλάβει τις οικονομικές τύχες του τόπου.
Υπερφίαλος, όπως είναι, θεώρησε, ότι η παρουσία του θα αλλάξει τα δεδομένα, τόσο στην χειμαζόμενη και αναποτελεσματική κυβέρνηση, όσο και στην προσωπική του πορεία.
Ίσως, μάλιστα, να φανταζόταν τον εαυτό του και στο…Ζάππειο να κάνει προγραμματικές δηλώσεις με άλλη ιδιότητα.
Ο μύθος άλλωστε, γύρω από το πρόσωπό του είχε καλλιεργηθεί καλά.

Πράγματι, όσοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ήταν στα κάγκελα απέναντι στον προκάτοχό του…λούφαξαν!
Εκείνος μπήκε στο γήπεδο περίπου σαν Μέσι (ο ίδιος νόμιζε Μεσσίας), αλλά τότε ήρθε αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα.


Η λύση ήταν μία.
Να συρρικνώσει το δημόσιο από αρμοδιότητες και προσωπικό, να δημιουργήσει πρωτογενή πλεονάσματα.
Εκείνος, δογματικός και εν πολλοίς ουτοπικός, προτίμησε να κάνει ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Φόρους και πάλι φόρους και ξανά φόρους!
Το περίφημο μανιφέστο του απεδείχθη μπακαλόχαρτο!
Οι εκβιασμοί στους βουλευτές του ΠαΣοΚ, ούτως ώστε ως μολυβένια στρατιωτάκια να συντάσσονται πίσω από τη λεηλασία της μεσαίας τάξης και εν γένει της κοινωνίας, έγιναν επίκεντρο της τακτικής του.
Κι η κοινωνία, σε μεγάλο βαθμό εκφράζει μεγαλοφώνως πλέον την άποψή της:
Η φούσκα ξεφούσκωσε!

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πλέον φορομπήχτης Έλληνας πολιτικός όλων των εποχών, ξεζούμισε κάθε παραγωγική μονάδα αυτού του τόπου.
Επιχείρησε να παίξει το δικό του παιγνίδι επαναδιαπραγμάτευσης με την τρόικα, παρά να λάβει μέτρα και να προχωρήσει στην υλοποίηση όσων είχε υπογράψει η κυβέρνηση με τους πιστωτές της χώρας και ψηφίσει στο Μεσοπρόθεσμο.
Τα αποτελέσματα τα ξέρουμε όλοι.
Η έκτη δόση δεν έχει ακόμη καταβληθεί και η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη της χρεοκοπίας, ή όπως αλλιώς βαφτίζεται.

Τώρα;
Τώρα παίζει πάλι το παιγνίδι του.
Βλέποντας ότι τα πράγματα οδεύουν μαθηματικά σε περαιτέρω υποβάθμιση της ζωής των Ελλήνων, επιχειρεί την τελευταία του ζαριά.
Την εύσχημη εγκατάλειψη (μόνο τέτοια είναι η πρόθεσή του να ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση από 180 βουλευτές), την ήττα του κόμματός του σε εκλογές που εκείνος θα οδηγήσει τον τόπο, την εν συνεχεία κατακρήμνιση Παπανδρέου και την δική του αναρρίχηση στην ηγεσία.

Μόνο, που κανείς δεν ξέρει ποιο ΠαΣοΚ θα υπάρχει μετά τις εκλογές.
Κι αυτό ο ευφυής – όπως λέει ο μύθος του – Ευ. Βενιζέλος δεν μπορεί να μη το έχει προσμετρήσει.
Εξ ου και η βιασύνη του να «αγκαλιάσει» - αν όχι να καπελώσει - την πρόσφατη πρωτοβουλία των τριών συναδέλφων του στην κυβέρνηση, που στην ανακοίνωσή τους λένε διαφορετικά πράγματα απ’ όσα κάνει ο Ευ. Βενιζέλος!

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μέγιστος Συνταγματολόγος κατά τον μύθο, δεν δίστασε να παραβιάσει το Σύνταγμα με την απαίτησή του για την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης, από 180 βουλευτές.
Γιατί, είναι Συνταγματική εκτροπή, η απαίτηση για κύρωση της απόφασης από 180 βουλευτές!
Και δεν μπορεί να μη το γνωρίζει.
Εδώ γνωρίζουμε εμείς οι απλοί και ταπεινοί, ότι το Σύνταγμα αναφέρει ότι  κάποιες σημαντικές αποφάσεις, μπορεί να λαμβάνονται με ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή. Όμως… ει δυνατόν- που λέει και ο Ευ. Βενιζέλος.
Αυτό δεν σημαίνει ότι 151 ψήφοι δεν είναι αρκετές.
Ακόμα και για πολύ σημαντικές αποφάσεις.

Εξ ου και το άδειασμα από συναδέλφους του υπουργούς, εξ ου και το προσεκτικό άδειασμα του Μεγάρου Μαξίμου και πολλών βουλευτών.
Είπαμε, ο Ευ. Βενιζέλος δείχνει να επιθυμεί την απόδραση για να σώσει ότι σώζεται και αν σώζεται, όχι σε σχέση με την κυβέρνηση και τον τόπο, αλλά για τον ίδιο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου