Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Αναξιοπιστία, αδικία…αλλά και πόλεμος εκ των έσω!

Δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά. Αναφερόμαστε στα αποτελέσματα του 2ου συνεδρίου του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών, συμφώνως με τα οποία 8 στους 10 φορολογουμένους  δήλωσαν ότι το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα δεν είναι σταθερό, αξιόπιστο και δεν αποδίδει κοινωνική δικαιοσύνη.
Επιπροσθέτως, το 74% των ερωτηθέντων απάντησε ότι το φορολογικό σύστημα είναι αναποτελεσματικό, το 71,4% ότι είναι αδιαφανές και το 84,4% ότι δεν ευνοεί την ανταγωνιστικότητα. Με βάση τα συμπεράσματα της ίδιας έρευνας, το 93,5% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν
μπορεί το υπάρχον φορολογικό σύστημα να προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό, ενώ το 83% δηλώνει ότι το υφιστάμενο φορολογικό σύστημα δεν ευνοεί την ίδρυση νέων επιχειρήσεων ούτε την ανάπτυξη των υφιστάμενων.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη έρευνα έδωσαν απαντήσεις στα ερωτήματα των ειδικών 770 επιχειρηματίες και οικονομολόγοι, λογιστές και φοροτεχνικοί.

Τα αποτελέσματα – συμπεράσματα, είναι ακριβώς ίδια με εκείνα που εκφράζει η μεγάλη μερίδα των πολιτών στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις της, ενώ συμφώνως με πληροφορίες την ίδια άποψη έχουν εκφράσει και τα μέλη της τρόικας, τα οποία, στο πρόσφατο παρελθόν είχαν εκτιμήσει περίπου τα ίδια, στις συσκέψεις του υπουργείου Οικονομικών.
Τα αποτελέσματα – συμπεράσματα, ασφαλώς είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα, πολύ περισσότερο αφού δημοσιεύονται την περίοδο που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζεται το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα.
Όμως, υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις, ότι πολλά θα στηρίζονται και πάλι στην απέραντη γραφειοκρατία και τους απαρχαιωμένους μηχανισμούς που δίνουν σε κάποιους αιτία ύπαρξης. Είναι χαρακτηριστικό, ότι εδώ κι ενάμιση χρόνο, κάποιοι από το υπουργείο Οικονομικών «φρενάρουν» την έκδοση των αποφάσεων για να επιτραπεί ο ηλεκτρονικός έλεγχος των συναλλαγών των επιχειρήσεων το 2010 και το 2011.
Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί οι αρμόδιες υπηρεσίες να αποτρέψουν φαινόμενα έκδοσης και λήψης πλαστών και εικονικών τιμολογίων, αλλά και την μη αποφυγή του ανθρώπινου παράγοντα σε συναλλαγές, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Υπενθυμίζουμε, ότι η Βουλή έχει ψηφίσει από το 2010 (Ν. 3842, άρθρο 20), την υποχρεωτική συναλλαγή μεταξύ επιχειρήσεων-επιτηδευματιών, με τα δεδομένα των φορολογικών στοιχείων που εκδίδονται να οφείλουν να διαβιβάζονται ηλεκτρονικά σε βάση δεδομένων της Γενική Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείο Οικονομικών.
Όμως, απαιτούνται οι υπογραφές του υπουργού Οικονομικών, οι οποίες δεν έχουν ακόμη μπει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου