Από την ίδρυσή της, η Νέα Δημοκρατία, ήταν ένα εντόνως αστικό κεντροδεξιό κόμμα, με φιλελεύθερο πνεύμα και χαρακτήρα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ιδρυτής της, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, είχε αρνηθεί την προσχώρηση ακραίων στοιχείων στο κόμμα, βαθύτατα πεπεισμένος ότι οι μετριοπαθείς θέσεις του δεν θα μπορούσαν να συνυπάρχουν με έξαλλα στοιχεία και λαϊκιστές που χαρακτηριστικό τους είχαν και έχουν το μίσος και την ξενοφοβική παράνοια.
Εν γνώσει του, μάλιστα, ότι θα έχει
απώλειες προς τα δεξιά του, τις οποίες προσδοκούσε και κατάφερνε να ισοσκελίζει από τον κεντρώο χώρο.
Εξ αιτίας αυτού, τα ακραία στοιχεία, σταγονίδια της χούντας και φιλομοναρχικοί ίδρυσαν, τότε, την Εθνική Παράταξη.
Τόσο ο Γεώργιος Ράλλης, όσο και οι υπόλοιποι –πλην Αβέρωφ- επίγονοι του Κωνσταντίνου Καραμανλή, δεν επέτρεψαν να καλλιεργηθούν και να ανθίσουν οι ακραίοι.
Τα τελευταία δυο χρόνια, τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην.
Ο αστικός κόσμος παρατηρεί με αποστροφή μια συγκεκριμένη ακροδεξιά ομάδα, να λύνει και να δένει στη Νέα Δημοκρατία.
Ο μακαρθισμός αυτής της ομάδας, εκφραζόμενος μέσα από συγκεκριμένα μέσα επικοινωνίας, δυσφημεί και λασπολογεί όσους διαφωνούν μαζί της και ο λαϊκισμός της έχει ξεπεράσει κάθε όριο.
Έφτασαν στο σημείο, να επιτεθούν ακόμη και στον Αντώνη Σαμαρά, επειδή –άκουσον άκουσον – στήριξε την κυβέρνηση Παπαδήμου!
Το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, έχει μεταβληθεί σε αποκρουστικό και βαθύτατα συντηρητικό κόμμα, το οποίο δεν μπορεί επ’ ουδενί να διεισδύσει σε μεγαλύτερες μάζες, ή σε μάζες που κρίνουν τις εκλογές.
Η μισαλλοδοξία και οι εθνικιστικές θέσεις συγκεκριμένων περιθωριακών στοιχείων, με την επιπρόσθετη φήμη των διαμηνυομένων προσωπικών σχέσεων με την ηγεσία του κόμματος, ασφαλώς δεν προσφέρουν το παραμικρό ούτε στη Νέα Δημοκρατία, ούτε στον τόπο.
Κι όσο ο Αντώνης Σαμαράς –για τον οποίο τα συγκεκριμένα στοιχεία διαλαλούν ότι δεν τους «πουλάει» ποτέ- ανέχεται τέτοιες καταστάσεις, τόσο θα δυσκολεύει η ούτως ή άλλως δύσκολη υπόθεση της αυτοδυναμίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου