Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τη Μέρκελ

Το γεγονός ότι η Γερμανία δεν κατάφερε να βρει επενδυτές-αγοραστές στην πρόσφατη έκδοση των ομολόγων της, προκάλεσε (υποθέτουμε) σοκ στη Μέρκελ, αλλά και…χλευασμό των μωρών και εκείνων που αρέσκονται σε επιφανειακή ανάλυση των πολιτικών και οικονομικών δεδομένων. Το βέβαιο είναι, ότι η αδυναμία της Γερμανίας στην πώληση των τελευταίων ομολόγων της, δεν οφείλεται στην μη εμπιστοσύνη των επενδυτών σ’ αυτή τη χώρα, αλλά στη μη εμπιστοσύνη τους στο ευρώ.Κι αυτό είναι φυσιολογικό, αφού αν
 διαλυθεί η ευρωζώνη, η αξία των ομολόγων που θα έχουν αγοράσει, θα πέσει κατακόρυφα, ίσως και δραματικά.
Η διάλυση της Ευρωζώνης, θα σηματοδοτήσει την επιστροφή των εθνικών νομισμάτων, με δραματική υποτίμηση. Μόνο το Μάρκο θα ανατιμηθεί. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να ευνοήσει τη Γερμανία, που θα δει τις εξαγωγές της να μειώνονται κατακόρυφα. Αυτή η εκτίμηση, κατά τη γνώμη μας, είναι εκείνη που δεν θα επιτρέψει στη Μέρκελ να ωθήσει την Ευρωζώνη σε διάλυση.
Τα επίσημα στοιχεία των τεσσάρων τελευταίων χρόνων, καταδεικνύουν ότι οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 18% κι αυτό οφείλεται – σε ποσοστό περισσότερο από 50%- στο ότι το ευρώ ήταν πολύ χαμηλότερο (σε ισοτιμίες) απ’ ότι θα ήταν το Μάρκο. Άρα, οι γερμανικές εξαγωγές ήταν πιο ανταγωνιστικές.
Ταυτοχρόνως, η Γερμανία ήταν ωφελημένη και από την κίνηση των κεφαλαίων.
Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, μπορεί φαινομενικά ωφελημένες να ήταν οι περιφερειακές χώρες της Ευρώπης επειδή δανείστηκαν με χαμηλά επιτόκια, συγκριτικά με αυτά που θα δανειζόντουσαν με το εθνικό τους νόμισμα.
Ο χαμηλός (σε επιτόκια) δανεισμός επέφερε την «φούσκα» των ακινήτων, την ύφεση στην ανταγωνιστικότητα και την υπερχρέωση.
Όταν ξέσπασε η κρίση, το 2008, η ροή των κεφαλαίων αντιστράφηκε με ωφελημένη τη Γερμανία, η οποία κατάφερε χάριν και στις δομές της να προστατεύσει ακόμη περισσότερο την οικονομία της.
Αυτό, φυσικά, την έχει καταστήσει απολύτως οχυρωμένη. Εξ ου και η σαφής άρνηση της Μέρκελ να εγκαταλείψει αυτό το πλεονέκτημα.
Όμως, οι Γερμανοί δεν μπορεί να μη «βλέπουν» ότι η επιμονή τους σε μια απολύτως οικονομική ορθοδοξία, αποσταθεροποιεί το ευρώ και τελικά βάζει μπουρλότο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Δεν μπορεί να μην αντιλαμβάνονται ότι το ευρωπαϊκό μπουρλότο και η επιστροφή σε εθνικά νομίσματα μπορεί μεν να «σκλαβώσει» οικονομικά την Γηραιά ήπειρο, αλλά ταυτοχρόνως θα οδηγήσει σε αδυναμία εξαγωγών και ύφεση την ίδια τη Γερμανία.
Εξ ου και το μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για την Άνγκελα Μέρκελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου