Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Το παρασκήνιο τώρα!

Ενώ οι εξελίξεις "τρέχουν" και αλλάζουν από λεπτό σε λεπτό, καλά πληροφορημένες πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή ο Γιώργος Παπανδρέου δεν προτίθεται να παραιτηθεί, χωρίς να έχει προσωπική άποψη από το υπουργικό συμβούλιο και τη σύσκεψη της κοινοβουλευτικής ομάδας. 
Όμως, στο τραπέζι των συνεχών συσκέψεων της παπανδρεϊκής ομάδας, έχει κατατεθεί και το ενδεχόμενο αξιοπρεπούς αποχώρησης.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός είναι ιδιαιτέρως οργισμένος, όχι μόνο από
 τη στάση και διαφοροποίηση κορυφαίων υπουργών του, αλλά και μεγάλης μερίδας των βουλευτών του κόμματός του, κάποιοι εκ των οποίων όπως ο Δημήτρης Λιντζέρης ανέφεραν ότι «ο Παπανδρέου αποτελεί παρελθόν».
Διαρρέεται μάλιστα, ότι θα περιμένει τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που θα ξεκινήσει σε λίγη ώρα. Αν διαπιστώσει εκεί, αλλά και στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας που θα ακολουθήσει ότι τα «κουκιά» δεν βγαίνουν, τότε ίσως επιχειρήσει «ηρωική έξοδο», ίσως με πρότασή του για κυβέρνηση προσωπικοτήτων.

Αυτή τη στιγμή στη Βουλή, κυκλοφορούν δυο σενάρια.
Συμφώνως με το πρώτο, είναι πιθανόν όταν ο Γιώργος Παπανδρέου αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να έχει προοπτική ο ίδιος, να δώσει το δακτυλίδι στον Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος να προχωρήσει σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.
Σε αυτή την περίπτωση, ο Ευ. Βενιζέλος επιθυμεί σφόδρα τη συμμετοχή και της Νέας Δημοκρατίας!

Ταυτοχρόνως, άλλο σενάριο που κυκλοφορεί στη Βουλή, αναφέρει ότι η ομάδα των τεσσάρων (με την προσθήκη του Ηλίου Μόσιαλου), επιθυμεί την διαδοχή να καθορίσει η κοινοβουλευτική ομάδα.
Συμφώνως με αυτό το σενάριο, οι τέσσερις κινούνται ώστε να πείσουν υπουργούς και βουλευτές να προσχωρήσουν στις θέσεις τους.
Όσα συμβαίνουν τώρα στους διαδρόμους της Βουλής, δείχνουν ότι οι τέσσερις εξετάζουν τις δυνατότητές τους και ανιχνεύουν προθέσεις. Δεν έχει γνωστό ποιος θα εμφανιστεί «μπροστάρης», αλλά όλες οι ενδείξεις δείχνουν τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος συν τοις άλλοις είναι ο πρώτος βουλευτής της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας της Ευρώπης.

Πάντως, το κλίμα είναι σαφώς τεταμένο στην κοινοβουλευτική ομάδα, με ελάχιστους να εκφράζονται υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου.
Οι διαφοροποιήσεις είναι δεκάδες, ενώ είναι χαρακτηριστικός και ο διχασμός.
Επί παραδείγματι η Σοφία Γιαννακά, επιτέθηκε ευθέως στους μηχανισμούς (Σ.Σ. του Μεγάρου Μαξίμου) που χαρακτηρίζουν βουλευτές του ΠαΣοΚ που εναντιώθηκαν στο δημοψήφισμα ως «συμμορίες»!
Άλλοι βουλευτές, όπως ο Κώστας Γείτονας (της παλιάς ομάδας Γεννηματά) κρατούν ουδετερότητα, ενώ επίκεντρο των δημοσιογράφων έχουν γίνει οι βουλευτές που δήλωσαν ότι δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Πάντως, η γενική τάση που υπάρχει στους βουλευτές του ΠαΣοΚ, είναι η λύση να δοθεί μέσα από κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, με πρωθυπουργό που να ανήκει στο ΠαΣοΚ!

Σε ότι αφορά τη Νέα Δημοκρατία, έχουν ερωτηθεί επανειλημμένως βουλευτές της για τη στάση του κόμματος στις εξελίξεις, αλλά απάντηση σαφής δεν υπάρχει, πλέον της τυπικής ότι «παρακολουθούμε τις εξελίξεις…».
Πάντως, ο πρώην υπουργός και βουλευτής Τρικάλων Σωτήρης Χατζηγάκης ανέφερε ότι τάσσεται υπέρ της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρξει αντίδραση του κόμματος, ενώ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με δηλώσεις του το πρωί στον SKAI, τόνισε ότι μετά τις εξελίξεις η Νέα Δημοκρατία οφείλει να αναθεωρήσει τις θέσεις της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου