Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Ο Ποτέμκιν και οι κηπουροί

Γράφει ο Σταύρος Ψυχάρης
 Η εξέγερση των βουλευτών του ΠαΣοΚ έκλεισε την αυλαία. Η πολιτική οπερέτα κράτησε τέσσερις ηµέρες και έδειξε ότι τα όρια ανάµεσα στην τραγωδία και στην κωµωδία είναι δυσδιάκριτα.
Η κορύφωση της πολιτικής κρίσης έφερε στην επιφάνεια όλα τα σκουπίδια.
Και µας έδωσε την ευκαιρία να θυµηθούµε µιαν άλλη µεγάλη πολιτική κρίση, την αποστασία του 1965, και ορισµένες περίεργες συµπτώσεις.
Το καλοκαίρι του 1965 µια οµάδα βουλευτών της Ενώσεως Κέντρου εγκατέλειψε το κόµµα της και επεδίωξε τη συγκρότηση µιας αµαρτωλής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας σε συνεργασία µε την τότε Αξιωµατική Αντιπολίτευση.

Τότε, εξαγορασµένοι βουλευτές χρησιµοποιήθηκαν για να παρεµποδίσουν τις εκλογές που ζητούσε
 ο Γεώργιος Παπανδρέου. Η αποστασία δεν ήθελε τις εκλογές και τις παρεµπόδισε, µε αποτέλεσµα να διευκολυνθεί το στρατιωτικό πραξικόπηµα του 1967.

Είναι γεγονός ότι τα δραµατικά γεγονότα εκείνης της εποχής µένουν βαθιά ριζωµένα στη µνήµη των επιζώντων – όσοι τα ζήσαµε καταλαβαίνουµε την ευαισθησία της κοινής γνώµης...

Ετσι δεν είναι ανεξήγητη η οργή για την απόπειρα σκηνοθεσίας αντίστοιχης κρίσης τις ηµέρες που πέρασαν. ∆εν είναι ξεκάθαρο το τοπίο, και είναι περισσότεροι του ενός οι Ποτέµκιν της περιπτώσεως.
Τον ρόλο του ρώσου ναυάρχου που έστηνε πόλεις-µαϊµούδες για να παραπλανά τον Τσάρο τον διεκδικούν πολλοί, εν οις και συγγενείς.

Οµως έστω και την τελευταία στιγµή η κοινοβουλευτική οµάδα του ΠαΣΟΚ κατάλαβε το παιγνίδι και είδε γυµνούς όσους αναµασούσαν τα συµφέροντα, εξ ιδίων προφανώς κρίνοντες τα αλλότρια.

Υπάρχει βεβαίως και το κωµικό µονόπρακτο µε το δήθεν... πραξικόπηµα που απεφεύχθη µε τους τελευταίους «αποκεφαλισµούς» στο Πεντάγωνο...
...Αλλά σήµερα είναι µια άλλη ηµέρα.
Αρχίζει νέα εποχή, την οποία προαγγέλλει η υγιής αντίδραση του ζωντανού ΠΑΣΟΚ που επέβαλε την καθαρή λύση παραµερίζοντας τους Ποτέµκιν και τους κηπουρούς τους!

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου