Ο Λουκάς Παπαδήμος, είναι κατά πάσα βεβαιότητα η προσωπικότητα που θα αναλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο, μετά τη συμφωνία ΠαΣοΚ και Νέας Δημοκρατίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Γιώργος Παπανδρέου «έριξε» στο τραπέζι το όνομά του Λουκά Παπαδήμου και εναλλακτικά του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή Νικηφόρου Διαμαντούρου.
Ο Αντώνης Σαμαράς, παρά το ότι δεν μπήκε σε συζήτηση ονοματολογίας, ανέφερε το όνομα του Σταύρου Δήμα, ενώ δεν συζητήθηκε το όνομα του Πέτρου Μολυβιάτη, παρά τη φημολογία ότι στο πρόσωπο του συμφωνούσε και ο Κάρολος Παπούλιας.
Κορυφαίο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, ανέφερε πριν λίγο
στο grpost.blogspot.com, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση παρά το ότι τιμά τον Πέτρο Μολυβιάτη, δεν θα μπορούσε να συναινέσει στην επαναφορά του γηραιού πολιτικού στην ενεργό πολιτική, ωσάν να μη διαθέτει ενεργά και αναγνωρισμένα στελέχη όπως ο Σταύρος Δήμας.
Το πολιτικό παρασκήνιο, πάντως, αναφέρει ότι δεν θα μπορούσε η Νέα Δημοκρατία να συναινέσει σε πρόταση που έκανε παρασκηνιακά ο Γιώργος Καρατζαφέρης, για ευνόητους λόγους. Άποψη, που ενισχύεται και από το γεγονός, ότι όπως δείχνουν τα πράγματα, μένει εκτός κυβερνήσεως συνεργασίας ο ΛΑΟΣ, άγνωστο για ποιο λόγο.
Ο Λουκάς Παπαδήμος, εμφανιζόταν εδώ και μήνες ως ο επικρατέστερος για την πρωθυπουργία, εάν προέκυπτε κυβέρνηση συνεργασίας.
Το πρόβλημα με τον Λουκά Παπαδήμο, είναι ότι με πρόσφατο άρθρο του, έχει ταχθεί εναντίον του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, υποστηρίζοντας πως ένα μεγάλο "κούρεμα" εγκυμονούσε μεγάλους κινδύνους.
Ο Λουκάς Παπαδήμος είναι 64 ετών και απόφοιτος του Κολεγίου Αθηνών. Εν συνεχεία σπούδασε στο ΜΙΤ της Βοστώνης, από το οποίο έλαβε πτυχίο Φυσικής, μεταπτυχιακό δίπλωμα ηλεκτρολόγου μηχανολόγου και διδακτορικό στα Οικονομικά.
Στο ίδιο Πανεπιστήμιο δίδαξε στη συνέχεια, αλλά η φήμη και οι περγαμηνές του αποκτήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.
Το 1988 εξελέγη καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Στη Βοστώνη, πάντως, ξεκίνησε και την τραπεζική του σταδιοδρομία, ως οικονομολόγος της Ομοσπονδιακής της Τράπεζας από το 1980.
Το 1985 επέστρεψε στην Ελλάδα και ανέλαβε επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Ελλάδος, της οποίας διορίστηκε υποδιοικητής το 1993 και διοικητής το 1994, όπου επιφορτίστηκε με το κρίσιμο έργο της προετοιμασίας της χώρας για την ένταξη στην ευρωζώνη. Συνεργάστηκε στενά προς τούτο με τον Κώστα Σημίτη, με συνεργάτες του οποίου διαταράχτηκαν το 1999, όταν μίλησε ευθαρσώς για τη χρηματιστηριακή «φούσκα».
Το 2002, ανέλαβε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη, θέση στην οποία έμεινε μέχρι το 2010.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, του είχε προτείνει στις εκλογές του 2009 να είναι βουλευτής Επικρατείας του ΠαΣοΚ, αλλά συνάντησε την άρνησή του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου