Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Κ. Μητσοτάκης: «Διχάζει τη Ν.Δ. ο Φαήλος Κρανιδιώτης».

Η μεγάλη διένεξη των «κεντρώων –φιλελελευθέρων» με τη «λαϊκή δεξιά» και τους σκληροπυρηνικούς καλά κρατεί στη Νέα Δημοκρατία.
Η διένεξη έχει βαθιές ρίζες, κρατάει ακόμη από τα χρόνια του Ευάγγελου Αβέρωφ, αλλά όλες οι ηγεσίες είχαν καταφέρει να την «κρατούν» εντός των τειχών και ελεγχόμενη.
Το τελευταίο διάστημα, όμως, είτε με την υπερβολική ανοχή στον εργατοπατερισμό στελεχών του κόμματος, είτε με χαρακτηρισμούς σε ιστοσελίδα συγκεκριμένων και σκληρών κατευθύνσεων, είτε με
 τις διαφωνίες μερίδας στελεχών για την κυβέρνηση συνεργασίας, είτε με τα δυο μέτρα και σταθμά που αντιμετωπίστηκαν οι πρόσφατες διαγραφές βουλευτών, τα πράγματα δείχνουν να κορυφώνονται.
Σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είναι ο βουλευτής που δέχεται τις μεγαλύτερες επιθέσεις, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της σύνθεσης, ενώ δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για τον Φαήλο Κρανιδιώτη, χαρακτηρίζοντάς τον «όψιμο νεοδημοκράτη».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο «Βήμα FM» και τους Βασίλη Χιώτη – Νότη Παπαδόπουλο, ανέφερε ακόμη ότι διαφωνεί με τη φρασεολογία που χρησιμοποίησε ο διαγραφείς βουλευτής Τρικάλων Σωτήρης Χατζηγάκης.

Μεταφέρουμε αποσπάσματα από τον διάλογο των Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη:

Β.Χ. (αφού διάβασε απόσπασμα άρθρου του Φαήλου Κραμιδιώτη): Αυτό που σας διάβασα πιστεύετε ότι είναι ένας απλός διάλογος μεταξύ σκληροπυρηνικών και μετριοπαθών στη ΝΔ;
Κ.Μ. Μιας και με ρωτάτε, εγώ τον κ. Κρανιδιώτη δεν τον γνωρίζω προσωπικά, δεν τον έχω συναντήσει ποτέ μου και νομίζω ότι υπάρχει ένας λόγος για αυτό, διότι εξ όσων αντιλαμβάνομαι έχει ενταχθεί πάρα πολύ πρόσφατα στη ΝΔ.
Καταλαβαίνω ότι έχει δώσει αγώνες για τον Οτσαλάν, για τον Αραφάτ αλλά για τη ΝΔ ,εξ όσων γνωρίζω, δεν έχει δώσει κανέναν αγώνα.
 Άρα να μιλάει για λογαριασμό της ΝΔ ένας όψιμος Νεοδημοκράτης και να κάνει, έτσι, υποδείξεις σε εκλεγμένους βουλευτές, που έχουν δώσει πραγματικούς αγώνες για τη ΝΔ νομίζω ότι είναι και ολίγον άκομψο.

Β. Χ.: Θα πολιτευτεί πάντως, θα είστε στις ίδιες λίστες…
Κ.Μ : Δεν το γνωρίζω. Εγώ σας είπα την προσωπική μου άποψη. Και νομίζω ότι αυτό που είναι πάρα πολύ σημαντικό είναι ο πολιτικός διάλογος, ο οποίος αναπτύσσεται εντός της ΝΔ, να γίνεται πάνω από όλα με όρους κομψότητας και ευπρέπειας.

Β.Χ: Ένα κόμμα κρίνεται κι από τις αρχές και τις αξίες του. Έχω παρατηρήσει ότι στελέχη της ΝΔ αντιμετωπίζονται με διαφορετικές αρχές και αξίες αναλόγως με το ποιο είναι το καθένα. Μου έκανε εντύπωση ότι ο κ. Χατζηγάκης, βουλευτής επί 40 χρόνια, διαγράφηκε από βουλευτής κι από μέλος του κόμματος μέσα σε μια μέρα. Ο κ. Καμμένος την επομένη διαγράφηκε από βουλευτής αλλά όχι από μέλος του κόμματος καταψηφίζοντας μια κορυφαία επιλογή του κόμματος του. Σας θυμίζω ότι για μια άλλη κορυφαία επιλογή διαγράφηκε και από μέλος και από βουλευτής η κ. Ντ. Μπακογιάννη, επειδή αρνήθηκε να καταψηφίσει. Αυτό δεν δείχνει μια ασυνέπεια στους κανόνες, στους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος;
Κ.Μ: Εγώ έχω μια πάγια άποψη, είμαι κατά των διαγραφών γενικά, ως θέμα αρχής. Πιστεύω ότι τα κόμματα πρέπει να συνθέτουν και να βρίσκουν ένα τρόπο μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες και διάλογο να ακούγονται όλες οι απόψεις κι βέβαια τελικά να καταλήγει το κόμμα σε μια κεντρική γραμμή και άποψη. Δεν θα ήθελα να σχολιάσω επί μέρους περιπτώσεις, αν θέλετε, συναδέλφων βουλευτών. Στέκομαι στη γενική αρχή που σας διατύπωσα.

Β.Χ: Κατά τη γνώμη σας δηλαδή θα έπρεπε να αποφευχθούν οι διαγραφές τόσο για τον κ. Χατζηγάκη όσο και για τον κ. Καμμένο;
Κ.Μ: Εγώ σας είπα την άποψη μου. Σε μια εποχή όπου πιστεύω ότι αυτό που ζητούνε οι πολίτες από τους βουλευτές είναι να λένε ελεύθερα τη γνώμη τους πιστεύω ότι τα κόμματα μπορούν να αντέξουν τις διαφορετικές απόψεις από όπου κι αν αυτές προέρχονται. Έχω πει πολλές φορές και το επαναλαμβάνω ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεφύγουμε από αυτή τη λογική ότι η όποια άποψη ενδεχομένως και διαφορετική όταν διατυπώνεται δημόσια και στα όργανα του κόμματος δεν συνιστά σε καμία περίπτωση αμφισβήτηση, προσωπική αμφισβήτηση του αρχηγού του κόμματος. Γιατί πολύ συχνά οι απόψεις παρουσιάζονται μέσα από αυτή την οπτική γωνία και αυτό είναι ολίγον κουραστικό όταν γίνεται με πολύ συστηματικό τρόπο.

Ν.Π: Η ΝΔ αν γίνει αύριο κυβέρνηση θα έχει πρόβλημα στελέχωσης. Ποια είναι η χρυσή της εντεκάδα; Βλέπουμε κάποιους πρώην υπουργούς, που έχουν φύγει από το κόμμα λόγω διαφόρων σκανδάλων, βλέπουμε κάποιους πρώην υπουργούς που θα μπορούσαν αν παίξουν στην πρώτη ομάδα αλλά από εκεί και πέρα χαμός .Και βλέπουμε κι άλλα στελέχη, τα οποία είναι ξεκούδουνα, μάλλον στην άκρα δεξιά της κυβέρνησης, τα οποία εμφανίζονται ξαφνικά και διεκδικούν ρόλο. Πως τα βλέπετε όλα αυτά;
Κ.Μ
.:  Εγώ πιστεύω ότι η ΝΔ, έχοντας ζήσει αυτή την παράταξη…
Ν.Π: (τον διακόπτει) …Δεν έχει πάγκο δηλαδή, αυτό λέμε…
Κ.Μ
. : Όχι, εγώ πιστεύω ότι έχει πάγκο. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη. Μην ξεχνάτε ότι τα στελέχη τα οποία βγαίνουν συνήθως στα ΜΜΕ είναι πολύ συγκεκριμένα. Υπάρχουν πάρα πολύ άξιοι συνάδελφοι στη ΝΔ, που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα που μπορεί κάποιοι από εμάς να έχουμε, να βγαίνουμε πιο συχνά στα ΜΜΕ, που έχουν καταγράψει ένα πολύ σοβαρό κοινοβουλευτικό έργο. Οι πολίτες μπορεί να μην τους γνωρίζουν αλλά η ΝΔ έχει βάθος στελεχών. Για αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Αρκεί- το τονίζω αυτό- να μην υψώνονται τεχνητές διαχωριστικές γραμμές. Και σε όσους σπεύδουν να κατηγορήσουν κάποια στελέχη για ομαδοποιήσεις και αμφισβητήσεις, θα ήθελα να τους υπενθυμίσω την ιστορία αυτής της παράταξης. Κάθε φορά που η ΝΔ έφτασε στην πολυπόθητη αυτοδυναμία, το έκανε επειδή μπόρεσε να συνθέτει και όχι να αφαιρεί. Το έκανε δηλαδή επειδή κατάφερε να εντάξει ενδεχομένως και διαφορετικές φωνές κάτω από τη συνολική ομπρέλα του κοινωνικού φιλελευθερισμού. Και πιστεύω ακράδαντα ότι το ίδιο πρέπει να κάνει και τώρα. Και όσοι επιμένουν να υψώνουν διαχωριστικά τείχη και αν βάζουν κάποιους στη γωνία δεν κάνουν καλό στην παράταξη- το λέω με κάθε σαφήνεια- δεν βοηθάνε την προσπάθεια της ΝΔ, η οποία πάντα ήταν ένα κόμμα το οποίο είχε τη δυνατότητα να συνθέτει.
Ν.Π.: Αυτό πάει στην ηγεσία του κόμματος από ότι καταλαβαίνω.
Κ.Μ: Όχι, δεν πάει καθόλου στην ηγεσία του κόμματος. Θέλω να είμαι απολύτως σαφής. Πηγαίνει σε ορισμένα μεμονωμένα στελέχη, κάποιες φωνές πολλές φορές που δεν έχουν κι αν θέλετε κάποια συγκεκριμένη θεσμική θέση…
Β.Χ.:… που επηρεάζουν πάντως τον Πρόεδρο.Κ.Μ.: Ναι, αναφέρατε πριν μία, που μέσα από την αρθρογραφία τους, αν θέλετε πολώνουνε εσωτερικά τη ΝΔ χωρίς λόγο και αιτία.
Ν.Π.: Εσείς αισθανθήκατε προσβεβλημένος με αυτό που είπε ο κ. Χατζηγάκης ότι υπάρχουν σταγονίδια μέσα στο κόμμα και στο περιβάλλον του Προέδρου;
Κ.Μ:
Κοιτάξτε, εγώ δεν συμφωνώ με τη συγκεκριμένη φρασεολογία η οποία χρησιμοποιήθηκε. Δεν θέλω να κάνω εύκολα ιδεολογικούς χαρακτηρισμούς. Σας είπα την άποψη μου για αυτές τις λίγες φωνές που επιμένουν να διχάζουν και όχι να ενώνουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου