Τα οικονομικά δεδομένα του τόπου, παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα περί επίτευξης των στόχων, βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, καθώς δύσκολα θα επιτευχθεί ο αναθεωρημένος στόχος για τη μείωση του ελλείμματος στο 9% του ΑΕΠ.
Ο έλεγχος από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, στα βιβλία του υπουργείου Οικονομικών και στο Λογιστήριο του Κράτους, «βγάζει»
δυσοίωνα συμπεράσματα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις έγιναν γνωστές οι διαπιστώσεις της τρόικας στους Ευρωπαίους αξιωματούχους, ξεκίνησε ένας μαραθώνιος διαβουλεύσεων του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον ευρωπαίο Eπίτροπο Όλι Ρεν, τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΙΙF Τσαρλς Νταλάρα, καθώς και με το επιτελείο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Οι επικεφαλής της τρόικας φτάνουν στην Αθήνα και αναμένεται ότι θα αρχίσουν από Δευτέρα τη διαδικασία εξέτασης των προαπαιτούμενων ενεργειών (prior actions) από την οποία θα εξαρτηθεί το ξεμπλοκάρισμα της 6ης δόσης και η έγκαιρη εκταμίευσή της πριν από τα Χριστούγεννα.
Η επίσκεψη της τρόικας αφορά τυπικώς την έναρξη διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης των 130 δισ. ευρώ.
Ωστόσο το σημείο αφετηρίας θα είναι -για τρίτη φορά από τον περασμένο Αύγουστο- η ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο και τους Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Κομισιόν) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) για το κατά πόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις εκταμίευσης της 6ης δόσης.
Μέχρι στιγμής τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο καθώς οι αποκλίσεις από τους στόχους και τις δεσμεύσεις είναι μεγάλες.
Ενδεικτικά η υστέρηση των εσόδων (μόλις 4,22 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, πτώση 6,9% σε ετήσια βάση), το ατελές άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων (ουδείς στο υπουργείο Οικονομικών δύναται να εξηγήσει τι ισχύει και τι συμβαίνει και γι' αυτό ανατέθηκε μελέτη στο ΚΕΠΕ) αλλά και η καθυστέρηση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, προσφέρουν ήδη επιχειρήματα στην τρόικα για να ζητήσει νέα μέτρα για το 2011 και το 2012.
Με δεδομένο ότι τα ταμειακά αποθέματα του Δημοσίου επαρκούν ως τα μέσα Δεκεμβρίου (χάρη στην παύση πληρωμών του Δημοσίου εκτός από την πληρωμή μισθών και συντάξεων), η απαίτηση της τρόικας για διορθωτικά μέτρα της τελευταίας στιγμής, σε επίπεδο εσόδων και δαπανών, ενδέχεται να λάβει εκβιαστικό χαρακτήρα, ιδίως όσο η χώρα θα ξεμένει από ρευστό.
Για να αποφευχθεί το ισχυρό και δραματικό αυτό ενδεχόμενο, η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Λουκά. Παπαδήμου στις Βρυξέλλες, τηνΔευτέρα 21 Νοεμβρίου, αποκτά καίρια σημασία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου