Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Περί επιχορηγήσεων και δανείων…

Το grpost. blogspot. com, δέχθηκε δεκάδες επιθέσεις μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, για το άρθρο του με τίτλο «Νέα δάνεια εκατομμυρίων για ΠαΣοΚ και Ν.Δ.».
Δεν θα μπούμε στην λογική των αντιπαραθέσεων με ανθρωπάρια που το μόνο που γνωρίζουν στη σκοτεινή ζωή τους είναι το έρπειν στα σάλια βουλευτών, υπουργών, πρωθυπουργών, αρχηγών και αρχηγίσκων. Ούτε στα λογής λογής βολεμένα κομματόσκυλα.
Θα ξαναγράψουμε, όμως, ότι αυτή η δανειοδότηση είναι πράξη προκλητική απέναντι
 σε μια κοινωνία που χειμάζεται και σε επιχειρήσεις που βρίσκουν κλειστά τα τραπεζικά ταμεία οδηγούμενες σε πλήρη μαρασμό.
Θα ξαναγράψουμε ότι είναι παράλογο να χρηματοδοτούνται τα κόμματα, όταν το κράτος χρωστάει σε τόσους και τόσους πολίτες του, περικόπτει μισθούς και συντάξεις και επιβάλλει δυσβάσταχτη φορολογία.
Θα ξαναγράψουμε ότι ήταν αλλιώς και άλλες οι περιστάσεις όταν ξεκίνησε η ιστορία με την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων κι αλλιώς σήμερα. Τότε ο νομοθέτης επιχείρησε να «προστατεύσει» τα κόμματα από την άλωσή τους από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Φυσικά, δεν τα κατάφερε, αλλά αυτό είναι συζήτηση άλλης θεματολογίας.
Άποψή μας είναι ότι τα κόμματα, πρέπει να σταματήσουν να χρηματοδοτούνται από το κράτος και μάλιστα αμέσως! Τα 53 εκατομμύρια ευρώ που λαμβάνουν ετησίως, θα μπορούσαν να μπαλώσουν τρύπες του κρατικού προϋπολογισμού, να ελαφρύνουν ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας.
Κι όποιος ρωτά τι θα κάνουν με τα έξοδά τους, ας σκεφτεί ότι τα κόμματα αποτελούν συνασπισμούς πολιτών, άρα όπως αναφέρουν και τα καταστατικά τους, ας τα βρουν από τα μέλη τους. Κι αν δεν τα βρουν, ας κλείσουν τα πολυτελή γραφεία τους, ας απολύσουν υπαλλήλους, ας πουλήσουν ότι έχουν, ας περικόψουν τα έξοδά τους.
Η χρηματοδότηση και η δανειοδότηση των κομμάτων – με ενέχυρο τις …επιδοτήσεις επομένων ετών- δημιουργεί και πλείστα όσα προβλήματα πολιτικής ηθικής.
Παλαιότερα ήταν η Αγροτική Τράπεζα, τώρα είναι η τράπεζα Αττικής. Ποιος εγγυάται ότι σε περίοδο ανακατατάξεων θα υπάρχουν τα συγκεκριμένα κόμματα σε πέντε χρόνια, ούτως ώστε να αποπληρώσουν τα δάνειά τους και να μη φορτωθούν στις πλάτες των φορολογουμένων τα δανεικά κι αγύριστα; Αυτό δεν θα συμβεί αν διασπαστούν ή λάβουν ποσοστά μικρότερα απ’ αυτά που λαμβάνουν σήμερα, άρα θα έχουν και μικρότερη επιχορήγηση;
Κι απ’ την άλλη πλευρά, η δανειοδότηση από την τράπεζα Αττικής γεννά κι άλλα ερωτηματικά, όταν ο βασικός της μέτοχος είναι το Ταμείο Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ).
Πώς εξασφαλίζεται η αμεροληψία του κράτους απέναντι στον βασικό μέτοχο των δανειστών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων; Γιατί να μην υποθέσουμε ότι η απελευθέρωση του επαγγέλματος των μηχανικών, π.χ., δεν προχωρεί επειδή το ταμείο τους «λαδώνει» διά του δανεισμού τα κόμματα;
Αυτό το αναφέρουμε επειδή, δεν είναι μόνο τα μεγάλα συμφέροντα κάποιων επιφανών του πλούτου. Είναι και τα μεγαλύτερα και συνασπισμένα των διαφόρων συντεχνιών. Κι αν είναι ύποπτη η χρηματοδότηση των κομμάτων από κάποια τράπεζα ενός μαικήνα του πλούτου, γιατί να μην είναι ύποπτη από μια τράπεζα που ανήκει σε κάποια συντεχνία;
Δεν ισχυριζόμαστε ότι έτσι έχουν τα πράγματα. Όμως, είναι γνωστή η ρήση περί της γυναίκας του Καίσαρα…
Τέλος, οφείλουμε να προσθέσουμε κάτι. Ακόμη και το ΚΚΕ, που μέσα στη Βουλή δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει το Σύνταγμα και καλεί τους πολίτες να μην εφαρμόζουν τους νόμους, την επιχορήγηση την εισπράττει με το παραπάνω…
Υπάρχουν απαντήσεις; Έχουν να πουν κάτι οι υβριστές μας του διαδικτύου;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου