Οι βουλευτές του ΠαΣοΚ
είπαν «ναι»
για να φύγει ο Παπανδρέου
κι ο Σαμαράς είπε «όχι»
για να μείνει…
Οι χθεσινοβραδινές εξελίξεις στη βουλή, δεν προσφέρονται για σοβαρή συζήτηση.
Μετά από ένα απολύτως σουρεαλιστικό τριήμερο, με τη χώρα στον γκρεμό, βρισκόμαστε ακριβώς στο ίδιο σημείο που είμαστε πριν την τεράστια γκάφα Παπανδρέου με την εξαγγελία ενός ανούσιου και άκαιρου δημοψηφίσματος.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, με ντρίμπλα στην κοινοβουλευτική του ομάδα, εξακολουθεί
να έχει τα ηνία αν και άφησε ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι προτίθεται να παραιτηθεί για να δημιουργηθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας, χωρίς τη δική του παρουσία.
Βεβαίως, παραμένει αυτό που διαπίστωσε ο κάθε λογικός άνθρωπος.
Δηλαδή, ένας απολύτως φθαρμένος πολιτικός, ο οποίος δεν χαίρει πλέον εκτίμησης, ούτε απολαμβάνει της εμπιστοσύνης, τόσο μεγάλου μέρους της κοινοβουλευτικής του ομάδας, όσο και των δανειστών μας.
Ο Αντώνης Σαμαράς, παρά την προσχώρησή του στη σφαίρα της λογικής, με την δήλωσή του περί αποδοχής της δανειακής σύμβασης, «πάγωσε» τις εξελίξεις και την αλλαγή σελίδας, με την άρνησή του να στηρίξει κυβέρνηση συνεργασίας.
Η δε αριστερά, απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι ζει στον δικό της μικρόκοσμο, με συμπεριφορές τροφίμων του Δρομοκαίτιου.
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δύσκολα ο τόπος θα προχωρήσει στην αναγκαία κυβέρνηση συνεργασίας, την οποία πάνω απ’ όλα επιθυμεί η ελληνική κοινωνία, όπως αποτυπώνεται στις έρευνες και εισπράττει καθημερινά ο μέσος πολίτης σε όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές του συναναστροφές.
Το βέβαιο είναι, ότι ο πρωθυπουργός έκανε το βήμα πίσω.
Δήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρει να είναι «μπροστάρης» σε ένα τέτοιο σχήμα, δήλωσε ότι θα γίνουν και εκλογές (δια στόματος Βενιζέλου) τον Φεβρουάριο.
Ικανοποίησε, δηλαδή, τις απαιτήσεις του Αντ. Σαμαρά, τόσο τον προηγούμενο Ιούνιο, όσο και τώρα (με την εκούσια αποχώρησή του).
Δεν ικανοποίησε την απαίτηση της Νέας Δημοκρατίας για κυβέρνηση 6 εβδομάδων, από τεχνοκράτες, επειδή πολύ απλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει.
Όμως, μόλις τελείωσε την ομιλία του ο Γιώργος Παπανδρέου, ο συμμαθητής του στη Βοστόνη Αντώνης Σαμαράς, τον άδειασε.
«Οι μάσκες έπεσαν», είπε, «εκλογές τώρα»!
Την απόφαση, αν συνυπολογίσουμε και την ταχύτητα με την οποία ανακοινώθηκε, ασφαλώς την πήρε μόνος του.
Πιθανότατα με τον Χρύσανθο Λαζαρίδη, τον Γιάννη Μιχελάκη, άντε και τον γνωστό Φαήλο Κρανιδιώτη.
Η απόφαση αυτή, όμως, χρήζει, κριτικής και μάλιστα έντονης.
Για ποιον λόγο ελήφθη;
Με ποιον εθνικό γνώμονα;
Πολύ περισσότερο αφού ο αρχικός στόχος –δηλαδή η απομάκρυνση Παπανδρέου και οι εκλογές – είχαν δρομολογηθεί;
Κι όταν, ούτως ή άλλως, η Νέα Δημοκρατία είχε προσχωρήσει στις δυνάμεις του μνημονίου;
Η απόφαση μη στήριξης μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, δεν έχει ηχήσει καλά στα ώτα των ανθρώπων που σκέπτονται και αγωνιούν για τον τόπο και το μέλλον των παιδιών του, ακόμη και της παράταξης.
Κι είναι βέβαιο, ότι αποτελεί επιβολή των ακραίων και φανατικών κύκλων που βρίσκονται στο στενό περιβάλλον του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.
Είναι δε απορίας άξιο, γιατί έχουν μεταβληθεί σε απολύτως διακοσμητικούς οι μετριοπαθείς αντιπρόεδροι Δημήτρης Αβραμόπουλος και Δήμας.
Είναι απορίας άξιο, γιατί έχει χαθεί από το πολιτικό προσκήνιο η μετριοπαθής κομματική πτέρυγα.
Ποιος ξέρει;
Ίσως από τις απειλές περί διαγραφών….
Η ουσία είναι ότι ο τόπος δεν μπορεί να μένει δέσμιος των δυνάμεων που προτάσσουν το κομματικό από το εθνικό και πατριωτικό συμφέρον.
Γιατί, με την Ελλάδα στο χάος, δεν μπορεί να επιβιώσουν ούτε αυτές.
Η ουσία είναι ότι οι κομματικοί ταλιμπάν των δυο παρατάξεων δεν μπορεί να «παίζουν» παιγνίδια ισορροπιών και τρόμου που καταδυναστεύουν την Ελλάδα.
Τώρα λοιπόν!
Μήπως πρέπει οι μετριοπαθείς δυνάμεις των δυο κομμάτων να ενεργοποιήσουν το περιβόητο non paper;
Μήπως οι εκτονωτικές κινήσεις οφείλουν να έρθουν από εκείνους που δεν αποκαλούν ο ένας τον άλλο προδότη ή καταστροφέα;
Μήπως αυτοί οι 40-50 βουλευτές – ένθεν κακείθεν – μπορούν να δρομολογήσουν τις εξελίξεις και αποτρέψουν τους ορατούς κινδύνους;
Και μη ξεχνάμε κάτι ιδιαιτέρως χαρακτηριστικό.
Οι βουλευτές του ΠαΣοΚ, χθες στη Βουλή, ψήφισαν «ναι» για να φύγει ο Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς είπε «ναι» και τον κρατά…
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦταίνε τα μεγάλα συμφέροντα, λέει ο ασόβαρος (ας το πω μαλακά) πρωθυπουργός, αλλά δεν φταίει εκείνος που, αν είναι έτσι, δεν μπορεί να τα ελέγξει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦταίνε οι προηγούμενες κυβερνήσεις της δεξιάς και κυρίως ο Καραμανλής ο νεώτερος, αλλά δεν μάς λέει κουβέντα για τις λογιστικές αλχημείες Σημίτη, για τη Siemens, για τα υποβρύχια, για τη συμμετοχή του ιδίου και της πλειοψηφίας των "153" σε προηγούμενες κυβερνήσεις που ανέβασαν κατακόρυφα το φέσι της Ελλάδας και διέλυαν όλο και περισσότερο το Δημόσιο.
Και τώρα, φταίει η αντιπολίτευση, που δεν τον υπακούει τυφλά, που δεν συναινεί υπογράφοντας σε λευκό χαρτί!!!
Και, φυσικά, θα του φταίμε κι όλοι οι Έλληνες, που δεν μπορούμε να καταλάβουμε ότι αυτά τα κάνει για το καλό μας, κι ο ίδιος θυσιάζεται.
Ζητά "διοίκηση μέσω στόχων" στο δημόσιο, όμως αυτός και η παρέα του, που εκ των πραγμάτων είναι η κορυφή του χρεωκοπημένου δημοσίου, αν και μονίμως αποτυγχάνουν στους στόχους, παραμένουν.
Για πόσο ακόμα θα παίζουν το θέατρο του παραλόγου; Και, επιτέλους, θα πάμε σε εκλογές με ανοικτά χαρτιά; Θα γνωρίζουμε οι Έλληνες τι κωλοτούμπες έχει κάνει ο Giorgakis και οι λοιποί "ηγέτες" μας, τι έχουν παραχωρήσει; Πείτε μας επιτέλους *όλες* τις λεπτομέρειες των συμβάσεων που στο όνομα των Ελλήνων υπογράφονται, χωρίς να το γνωρίζουν ... οι Έλληνες!!!
Δεν χρειάζεται καν να συζητάμε για ανικανότητα και αναξιοπιστία, αυτό είναι δεδομένο. Το μόνο διερευνήσιμο, είναι σε ποιο βαθμό είναι επικίνδυνοι.