Ενώ το πολιτικό σύστημα έδωσε ότι είχε να δώσει, ενώ είναι ξεκάθαρη διαπίστωση ότι η δημόσια διοίκηση κινείται με ρυθμούς αραμπά, ενώ η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί την καθημερινή αφαίμαξή της μέσω φορολογίας ανήμπορη να αντιδράσει, ενώ η ανεργία σε πραγματικά ποσοστά έχει ξεπεράσει το 20% την ώρα που λιμνάζουν 15 δισεκατομμύρια ευρώ του ΕΣΠΑ, το κράτος είναι παντελώς ανίκανο όχι μόνο να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, αλλά και να εισπράξει τα οφειλόμενα.
Οι πιστωτές της Ελλάδας, όμως, φαίνεται ότι
παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, βλέποντας τις πρωτοφανείς για ευρωπαϊκό κράτος αδυναμίες της Ελλάδας.
Έτσι, παρά τις λυσσώδεις αντιδράσεις κάποιων…υπερπατριωτών που μιλάνε για …δυνάμεις κατοχής, όλα δείχνουν ότι στα καίρια σημεία του κράτους η τρόικα θα έχει επιτηρητές.
Αυτό εισηγείται με έκθεσή του ο επικεφαλής της Task Force Χ. Ράιχενμπαχ, στην οποία υποστηρίζει ότι την στήριξη της ανάπτυξης, της απασχόλησης και του ανταγωνισμού μέσω της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης καθώς και τη διατήρηση της προόδου προς τη δημοσιονομική σταθεροποίηση της Ελλάδας.
Με αυτούς τους τρεις άξονες, θα ασχοληθούν τα καταγεγραμμένα μέχρι τώρα κράτη-μέλη (Γαλλία, Ολλανδία, Αυστρία, Μεγ. Βρετανία, Γερμανία) και διεθνείς οργανισμοί που είναι διατεθειμένοι να συνδράμουν την Ελλάδα με τεχνική βοήθεια, ούτως ώστε να επιτευχθούν οι απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές.
Αυτό, πρακτικά σημαίνει ότι διεθνείς εμπειρογνώμονες θα εγκατασταθούν σε καίρια σημεία του δημοσίου τομέα και θα κατευθύνουν τις εξελίξεις, σε τρία βασικά πεδία:
- Την επίσπευση 100 έργων από το ΕΣΠΑ ύψους 11 δισ. ευρώ, με έμφαση στα έργα εκμετάλλευσης αυτοκινητόδρομων, στη διαχείριση αποβλήτων και στις επενδύσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και στην ενίσχυση της ρευστότητας ΜΜΕ.
- Την άμεση είσπραξη 6-8 δισ. από τα συνολικά 60 δισεκατομμύρια ευρώ οφειλόμενων φόρων.
- Την άμεση μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.
Το βέβαιο είναι ότι η ελληνική Πολιτεία έχει συμφωνήσει στην αποδοχή της τεχνικής βοήθειας σε επτά τομείς:
Α. Στη διάρθρωση και κανόνες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.
Β. Στη διαχείριση και παρακολούθηση του προϋπολογισμού.
Γ. Στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού.
Δ. Στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
Ε. Στη καλύτερη ρυθμιστική διακυβέρνηση.
ΣΤ. Στον περιορισμό της γραφειοκρατίας
Ζ. Στην πάταξη της διαφθοράς.
Με λίγα λόγια, η στενή επιτήρηση ξεκινάει με μέλη της τρόικας σε όλες τις υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές μας οι οποίοι όπως φαίνεται δεν θα έχουν μόνο ρόλο τεχνικής υποστήριξης, αλλά ελέγχου.
«Εμπειρογνώμονες Μακροπρόθεσμης Θητείας» ονομάστηκαν και ουσιαστικά θα επιχειρήσουν να βάλουν τάξη στο πολύπαθο δημόσιο και να το οργανώσουν.
«Εμπειρογνώμονες Μακροπρόθεσμης Θητείας» ονομάστηκαν και ουσιαστικά θα επιχειρήσουν να βάλουν τάξη στο πολύπαθο δημόσιο και να το οργανώσουν.
Βεβαίως, οι αντιδράσεις, είτε εκείνων που δεν επιθυμούν να αλλάξει τίποτα, είτε της ελληνικής διοίκησης, αναμένονται να είναι σφοδρές. Πολλά έχουν να δουν τα μάτια μας και ν’ ακούσουν τ’ αυτιά μας. Ακόμη κι από εφορίες που επί πολλούς μήνες δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ. Ακόμη κι από υπηρεσίες που μόνο τέτοιες δεν είναι, αφού περισσότερο ταλαιπωρούν τους πολίτες παρά τους εξυπηρετούν. Ακόμη και από υπουργεία που δεν έχουν κάνει το παραμικρό για να απορροφήσουν 15 εκατομμύρια ευρώ που περιμένουν στις Βρυξέλλες για να διατεθούν μέσω του ΕΣΠΑ!
Όμως, η κατάσταση του ελληνικού δημοσίου –κάτι που όλοι γνωρίζουμε – αποδεικνύει ότι δεν θέλουμε ή δεν μπορούμε να το αλλάξουμε εμείς…
Συνεπώς, κάθε βοήθεια πρέπει να είναι δεκτή….
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου