Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

«Η Ελλάδα δεν εξαπάτησε»

Άρθρο – απάντηση
του Κώστα Σημίτη στον Σαρκοζί,
που δημοσιεύεται σήμερα
στη Λε Μοντ.

Άρθρο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, επί των ημερών του οποίου η Ελλάδα εισήλθε στην Ευρωζώνη, δημοσιεύεται στη σημερινή «Λε Μοντ», με τίτλο «Η Ελλάδα δεν εξαπάτησε!».
Το άρθρο, θεωρείται απάντηση σε πρόσφατη συνέντευξη του Νικολά Σαρκοζί, στην οποία χαρακτήρισε λανθασμένα τα στατιστικά στοιχεία που κατέθεσε η Ελλάδα κατά την ένταξή της στην ΟΝΕ.

Με στόχο «την καλύτερη κατανόηση του ελληνικού προβλήματος», ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρει:  
«Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε τα γεγονότα που
 συνδέονται με την είσοδο της Ελλάδας στην οικονομική και νομισματική Ένωση (ΟΝΕ), και αυτό σε μια κρίσιμη στιγμή που οι σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ έχουν διαταραχθεί. Ας θυμίσουμε τα γεγονότα.
Τα κριτήρια ένταξης καθορίζονται στη συνθήκη του Μάαστριχτ και αφορούν στο δημοσιονομικό έλλειμμα (κάτω από το 3% του ΑΕΠ), στον πληθωρισμό, στα επιτόκια και στη σταθεροποίηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Η επίτευξή τους πιστοποιείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ενώ η απόφαση ένταξης λαμβάνεται από τους υπουργούς Οικονομικών στους κόλπους του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (ECOFIN).
Η Ελλάδα προσχώρησε στη ζώνη του ευρώ με βάση τις επιδόσεις της οι οποίες αξιολογήθηκαν το 1999.
Το 2004, ύστερα από εκλογές, η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε σε μία αναδρομική αλλαγή των κανόνων που εφαρμόζονταν για την καταγραφή των αμυντικών δαπανών: οι δαπάνες αυτές, αντί να καταγραφούν στην ημερομηνία παράδοσης του υλικού -όπως ήταν ο κανόνας στις ευρωπαϊκές χώρες- μεταφέρθηκαν στην ημερομηνία της παραγγελίας.
Έτσι λοιπόν, σημαντικά ποσά τα οποία θα έπρεπε να αποτελούν τμήμα των προϋπολογισμών, μετά το 2004 καταγράφηκαν ως δαπάνες της προηγούμενης περιόδου, γεγονός που διόγκωσε τα ελλείμματα της περιόδου εκείνης.
Έχουμε αρκετές φορές καταγγείλει αυτήν την απάτη η οποία πυροδοτήθηκε από υπολογισμούς χαμηλής πολιτικής.
Είναι ατυχές ότι ο κ. Σαρκοζί επαναλαμβάνει αυτήν την ιδέα για λογαριασμό του, εκτός εάν αμφισβητεί την ακεραιότητα των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ. Εξάλλου, ο ίδιος δεν υπογράμμισε μία λεπτομέρεια αποκαλυπτική της κακοπιστίας που χαρακτηρίζει αυτή τη συζήτηση: το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας κατά την ένταξή της το 1997 (υπολογισμένο στο 3,3% του ΑΕΠ) ήταν υψηλότερο από εκείνο της Ελλάδας (3,1%).
Μπορούμε να ελπίζουμε ότι η εμμονή στα στατιστικά στοιχεία θα δώσει τη θέση της σε μία πιο ώριμη σκέψη, επικεντρωμένη στις απαραίτητες συνθήκες για τη διασφάλιση της συνύπαρξης των χωρών στα άνισα επίπεδα ανάπτυξης στους κόλπους της νομισματικής ένωσης.
Φαίνεται ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να εγγυηθεί τη συνέχιση του ευρωπαϊκού σχεδίου», καταλήγει ο Κώστας Σημίτης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου