Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Κίνημα βουλευτών κατά Παπανδρέου και Πετσάλνικου

Τι έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο

Η επιλογή του Φίλιππου Πετσάλνικου –τουτέστιν του επιστάτη του Παπανδρεϊσμού – για την πρωθυπουργία, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων τόσο στο ΠαΣοΚ όσο και στη Νέα Δημοκρατία.
Από πλευράς ΠαΣοΚ, οι πρώτες ριπές έπεσαν το πρωί από τον Γιάννη Ραγκούση και την Άννα Διαμαντοπούλου.
Και οι δυο, «φωτογράφισαν» την επιλογή του Λουκά Παπαδήμου.
Τότε, άρχισε να κάνει κύκλο στη βουλή η πιθανότητα επιλογής
 του Ευ. Βενιζέλου, η οποία συνάντησε αντιρρήσεις και από τη Νέα Δημοκρατία και από μερίδα βουλευτών του ΠαΣοΚ.
Εν συνεχεία και όσο οι ώρες περνούσαν, η λύση Πετσάλνικου φαινόταν πιο εφικτή, αφού το παιγνίδι το έπαιζε πλέον μόνος του ο Γιώργος Παπανδρέου, μακριά από τα «παιγνίδια» του Ευ. Βενιζέλου (βλέπε ανάρτηση με τίτλο «Χοντρός…εμπαιγμός»).
Η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς, διεμήνυε ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα με πρόσωπα, διευκολύνοντας τα σχέδια του Γιώργου Παπανδρέου.

Όμως, όσο φαινόταν πιο κοντά η λύση Πετσάλνικου, τόσο περισσότερο κόχλαζε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠαΣοΚ, αυτή τη φορά και με τη συμμετοχή βουλευτών της επιρροής Βενιζέλου.
Ένας από τους κυριότερους λόγους που εξέφραζαν τη διαφωνία τους για την επιλογή Πετσάλνικου, είναι ότι ήξερε για την απόφαση Παπανδρέου για δημοψήφισμα, μια απόφαση που πυροδότησε τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και την πτώση της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.
Θεωρούν δηλαδή ότι παρέδωσε την εξουσία στον πιο έμπιστό του άνθρωπο.

Από την άλλη πλευρά, η επιλογή Πετσάλνικού πυροδότησε τις οργισμένες αντιδράσεις μερίδας βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας (περισσότεροι από 25), οι οποίοι έστειλαν «οργανωμένο» μήνυμα στον Αντώνη Σαμαρά.
«Έτσι θα ρίξουμε τον “παπανδρεϊσμό”;», μήνυσαν και απείλησαν ότι δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση …Πετσάλνικου.
Κι άρχισε ένας κύκλος απεγκλωβισμού της Νέας Δημοκρατίας, παρά την θέση Σαμαρά ότι «δεν μας αφορά το πρόσωπο».

Λίγο πριν τη σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο, η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε επισήμως ότι δεν θα είχε πρόβλημα με την πρωθυπουργοποίηση του Λουκά Παπαδήμου.

Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου, έφτασε στο προεδρικό μέγαρο, επιτελείς του Μεγάρο Μαξίμου, διέρρεαν την πρόταση του και επιπλέον τα ονόματα των τριών υπουργοποιήσιμων από τη Νέα Δημοκρατία.
Εκεί, όμως, σημειώθηκε η εμπλοκή και όπως λένε πληροφορίες έγινε και τηλεφώνημα στον Λουκά Παπαδήμο, στον οποίο επροτάθη η πρωθυπουργία.
Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για επιφυλάξεις –αλλά όχι άρνηση- του Λουκά Παπαδήμου, ενώ ορίστηκε νέα συνάντηση για αύριο το πρωί.

Πάντως, τόσο σε μερίδα βουλευτών του ΠαΣοΚ, όσο και της Νέας Δημοκρατίας, γίνεται όλο και μεγαλύτερη αναφορά στο πρόσωπο του τ. αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου