Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Τι παρατηρεί ένας έμπειρος

Γράφει
ο Αλέξης Παπαχελάς

Ένας... έμπειρος παράγων του δημοσίου βίου μού έστειλε την παρακάτω επιστολή, την οποία ομολογώ ότι βρήκα μάλλον επίκαιρη και εύστοχη. Το κείμενο, η υπογραφή και το υστερόγραφο ανήκουν στον αφανή... συγγραφέα.
«Ο πρόεδρος της Βουλής (δεν έχει σημασία ποιος) επισκέπτεται στρατιωτικό νοσοκομείο για κάποιες εξετάσεις.
Τον ξεπροβοδίζει ο διοικητής του νοσοκομείου, γιατρός του υγειονομικού εν στολή στρατηγού.
Πηγαίνοντας προς την έξοδο, πρέπει
 να διαβούν μια πόρτα, η οποία χωράει μόνο δύο ανθρώπους.
Από την αντίθετη πλευρά έρχονται δύο μαθητές Στρατιωτικής Σχολής, οι οποίοι αντί να χαιρετήσουν τον διερχόμενο στρατηγό, ίσως βέβαια και τον πρόεδρο της Βουλής και αντί να τους περιμένουν, ως τουλάχιστον κατά μισό αιώνα νεότεροι, να περάσουν αυτοί πρώτοι, στριμώχνονται στην πόρτα, περνάνε αυτοί πρώτοι και με μια φευγαλέα ματιά στα θύματά τους, συνεχίζουν τον δρόμο τους.

Στην παρέλαση των σχολείων της 28ης Οκτωβρίου στη Λάρισα, παρελαύνει ένα σχολείο, στο οποίο παραστάτης της σημαίας -κατά τεκμήριο άριστος μαθητής- σηκώνει το δεξί χέρι και μουντζώνει τους παρισταμένους, οι οποίοι εκτός από τους εκλεγόμενους βουλευτές, που είναι κατά την άποψη του κ. Τσίπρα για μούντζωμα ούτως ή άλλως, περιλάμβαναν μισή ντουζίνα στρατηγούς, κανά δυο μητροπολίτες και βεβαίως όλη την τοπική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
Ο δήμαρχος Λαρίσης κ. Τζανακούλης, εκλεγόμενος με το κόμμα των νοικοκυρέων, δηλ. τη Νέα Δημοκρατία, δηλώνει ότι δεν πρέπει να τιμωρηθεί το παιδί για να μην τεθεί σε κίνδυνο η «σταδιοδρομία του».

Στη διαλυθείσα παρέλαση της Θεσσαλονίκης, το παρελαύνον τμήμα των Ευέλπιδων, αντί να αποχωρήσει ως όφειλε από τον χώρο, διατάσσεται από τον αρχηγό της Σχολής να τραγουδήσει βαδίζοντας με βήμα σημειωτόν το γνωστό... «Μακεδονία ξακουστή».
Οι παριστάμενοι αξιωματικοί κάνουν την πάπια.
Υποθέτουμε ότι έκτοτε ουδείς ετιμωρήθη.
Ούτε Εύελπις, ούτε επιβλέπων αξιωματικός, ούτε η Διοίκηση της σχολής.
Προφανώς για να μην τους χαλάσουμε τη «σταδιοδρομία».
Στις 17 Νοεμβρίου μετά την επίσημη και τυπική εορτή για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ο ίδιος αρχηγός της Σχολής διατάσσει να κλείσουν τις πόρτες, ώστε να μην έχουν πρόσβαση οι αξιωματικοί, που για κάποιο λόγο είχαν αποχωρήσει προώρως και αφού έκλεισαν οι πόρτες, βάζει πέντε ευέλπιδες κατώτερους του, να βαδίσουν με βήμα σημειωτόν και να τραγουδήσουν τον ύμνο της χούντας. Εφημερίδα που πρόσκειται στον εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιχελάκη και τον πολυπράγμονα πολιτικό σύμβουλο του κ. Σαμαρά κ. Φαήλο Κρανιδιώτη, δημοσιεύει σε πύρινο πρωτοσέλιδο όλα τα επιχειρήματα υπέρ της ανάγκης να μην τιμωρηθούν οι ευέλπιδες, με κορυφαίο το εξής: παρασύρθηκαν από τις νεανικές τους ορμές και πρέπει να τιμωρηθούν οι αξιωματικοί που τους άφησαν αφύλακτους.
Να μην εκπλαγούμε δηλαδή αν μεθαύριο οι ίδιοι φερέλπιδες παρασυρμένοι από την πείνα λεηλατήσουν τη Βάρη και τις ψησταριές της ή αν εμπνευσμένοι από την άνοιξη, διαπράξουν εκατοντάδες ομαδικούς βιασμούς κατά παντός διπόδου ή τετραπόδου που διέρχεται από την περιοχή.

Στη χώρα αυτή οι άνδρες και οι γυναίκες που ξεπέρασαν το 60ό έτος της ηλικίας τους είναι 25%.
Είναι φορείς αναχρονιστικών ιδεών, συνηθειών και η συμπεριφορά τους είναι από κάθε άποψη απαράδεκτη.
Στέκονται και περιμένουν στην πόρτα για να περάσει ο άλλος, αν ο άλλος είναι γυναίκα ή γέροντας (πιο γέρος απ' αυτούς δηλαδή) ή κάποιο δημόσιο πρόσωπο.
Έχουν την αίσθηση της κοινωνικής ιεραρχίας και δεν επιδιώκουν τη διαφήμισή τους και την κοινωνική τους ανάδειξη μέσα από άθλιες συμπεριφορές που θα επαινεθούν από τα τρισάθλια ΜΜΕ. Έχουν κακές αναμνήσεις από τη χούντα, απεχθάνονται τον ύμνο της και οι άσκοποι βηματισμοί και παράτες τους προκαλούν ρίγη φόβου και αγωνίας.
Πώς να ζήσουν οι νέοι μας με αυτούς τους σιχαμερούς και άχρηστους γέρους, που δεν τους καταλαβαίνουν, δεν τους νιώθουν, δεν ακούν καν τον Τσίπρα που τους εξυμνεί ή τη Χρυσή Αυγή που τους δείχνει ένα λαμπερό εθνοσοσιαλιστικό μέλλον;
Στον Καιάδα τα σιχαμερά γερόντια, στον Καιάδα!
Για να λύσουμε επιτέλους και το ασφαλιστικό μας ζήτημα.

ΜΑΘΟΥΣΑΛΑΣ

Αφιερώνεται στον Χρήστο Παπουτσή, ο οποίος απαντώντας στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ο οποίος διαπίστωσε ότι έχει ευθύνη για την κατάσταση στον τομέα της τάξης και της ασφάλειας, απάντησε ξεκινώντας με τις εξής λέξεις: «Εχω πλήρη κατανόηση ότι πολλοί στην ηλικία του κ. Πάγκαλου...»».


Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου