Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής ο Γιαννάκης Ομήρου

Με τη ψήφο του βουλευτή του ΔΗΚΟ Ζαχαρία Κουλία, ο οποίος δεν ψήφισε τον υποψήφιο Μάριο Καρογιάν, τον οποίο στήριξε το κόμμα του, εξελέγη νέος πρόεδρος της κυπριακής Βουλής ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, είχε δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει τον Μάριο Καρογιάν, που πρότεινε το κόμμα του, λόγω διαφωνίας του σε σχέση με το εθνικό θέμα.
Το νέο πρόεδρο της Βουλής, είχαν δεσμευθεί να ψηφίσουν οι
 20 βουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού, οι 5 της ΕΔΕΚ και οι 2 του Ευρωπαϊκού Κόμματος και συνολικά συγκέντρωσε 28 ψήφους.
Ο αντίπαλός του Μάριος Καρογιάν, συγκέντρωσε μια ψήφο λιγότερη, αφού υπερψηφίστηκε από τους 19 βουλευτές του ΑΚΕΛ και τους 8 του ΔΗΚΟ.
Οι Οικολόγοι, με τη μια έδρα που διαθέτουν ψήφισαν λευκό.

Ο νέος πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, γεννήθηκε το 1951 και πρωτοεξελέγη βουλευτής στην Πάφο, με το σοσιαλιστικό κόμμα (ΕΔΕΚ), το 1951.
Έχει σπουδάσει στην Ελλάδα, όπου αναμίχθηκε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα και στα γεγονότα της Νομικής και του Πολυτεχνείου, την περίοδο της χούντας.
Την περίοδο του πραξικοπήματος εναντίον του Μακαρίου, στις 15 Ιουλίου του 1974, αντιτάχθηκε στις ενέργειες της χούντας, ως συντάκτης και εκφωνητής του ραδιοσταθμού της Πάφου, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να φυλακιστεί.

Συ παρελθόν έχει συνεργαστεί και πάλι με την κεντροδεξιά, όταν το 1998 ανέλαβε υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση του Γλαύκου Κληρίδη, όπου παρέμεινε μέχρι τον Ιανουάριο του 1999, όταν και παραιτήθηκε λόγω διαφωνίας του με την απόφαση της κυβέρνησης για ματαίωση της έλευσης στην Κύπρο του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S 300.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου