Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Μπόχα, μπόχα, μπόχα και βρομιά! (2)…

Οι οσμές δυσωδίας από το ελληνικό ποδόσφαιρο, που εσχάτως έχουν και πάλι αναδυθεί, δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο.
Το 2002, στις τηλεοπτικές εκπομπές του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, είχαν ακουστεί απίστευτης …ωραιότητας συνομιλίες σκοτεινών και ύποπτων κύκλων που έμειναν στην αθλητική μας ιστορία με το προσωνύμιο παράγκα.
Όταν επενέβη η Δικαιοσύνη, όλα τα έβαλε στο αρχείο και δεν ασχολήθηκε επί της ουσίας επειδή….θεωρήθηκε ότι
 οι κασέτες με τις συνομιλίες δεν έφτασαν νομίμως στα χέρια του δημοσιογράφου.
Λες κι υπήρχε ποτέ πιθανότητα να φτάσουν όλα αυτά στη δημοσιότητα υπό…το φως του ηλίου!
Η αηδία από την μπόχα κατέκλυσε όλη την κοινωνία.
Κι όμως, κανένας δεν τιμωρήθηκε.
Καμιά ομάδα από τις εμπλεκόμενες υπέστη την παραμικρή συνέπεια, κανένας παράγοντας δεν βρέθηκε στης φυλακής τα κάγκελα.
Όπως τώρα, έτσι και τότε, η Πολιτεία ήταν χαρακτηριστικά απούσα, ενώ το βρόμικο και ελεεινό παρασκήνιο κατάφερε και έθεσε εκτός κυβέρνησης Σημίτη, τον μόνο υπουργό Αθλητισμού που είχε αποφασίσει να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο, τον Γιώργο Φλωρίδη.

Αρκετά χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο του 2008, ένας διαιτητής που μεσουράνησε στα χρόνια της παράγκας, ο Δημήτρης Ποντίκης (που ήταν πρωταγωνιστής στο περίφημο παιχνίδι  ΑΕΚ – Ολυμπιακού που δεν τελείωσε ποτέ), είχε σπάσει τη σιωπή του και με συνέντευξή του στην «Καθημερινή», είπε – και αυτός – απίστευτα πράγματα για την περίοδο 1997 -2003, παραδεχόμενος ότι υπήρχε παράγκα που είχε υποχείριά της τους διαιτητές.
Ούτε τότε επενέβη η Πολιτεία και η Δικαιοσύνη.
Στη συνέντευξη αυτή, είχε πει μεταξύ άλλων:

...«Ο Θωμάς Μητρόπουλος ήταν ο παρά της ΕΠΟ.  Ήλεγχε το διοικητικό συμβούλιο κι όταν ελέγχεις μια κατάσταση έχεις λόγο παντού. Σαν διαιτητής ή ήσουν μαζί τους ή όχι. Απλά πράγματα. Και τώρα το ίδιο γίνεται. Ή είσαι με τον Γκαγκάτση και παίζεις ή δεν είσαι και δεν παίζεις. Έχεις δει πολλούς διαιτητές να είναι στους πίνακες από ενώσεις που δεν ψηφίζουν Γκαγκάτση; Πάντα έτσι γίνεται. Ή είσαι μαζί με τη διοίκηση και τη στηρίζεις ή δεν είσαι και είσαι χαμένος».

...«Με τον Θωμά ήταν δύσκολο να έχεις επαφή, αλλά είχες με τους ανθρώπους που μιλούσαν μαζί του. Τότε οι μισοί έλεγαν πως μιλούσαν μαζί του. Οι μισοί παλιοί διαιτητές για να δείξουν ότι μπορούν να επηρεάζουν καταστάσεις έλεγαν "εγώ μιλάω με τον Θωμά", όπως τώρα λένε "εγώ μιλάω με τον Γκαγκάτση". Αύριο θα μιλάνε με τον αυριανό Γκαγκάτση. Είναι πάντα οι ίδιοι. Αυτοί που κάνουν τις επαφές είναι παλιοί διαιτητές. Είναι ετερόφωτοι. Είναι σκουλήκια».

...Πώς πλησιάζουν όμως έναν διαιτητή; «Έρχονται και σου λένε εγώ θα σε βάλω στους πίνακες. Κι εσύ γίνεσαι ένα αναλώσιμο προϊόν. Μπαίνεις, παίζεις, βγαίνεις. Οι διαιτητές δεν ήθελαν να μπουν στο σύστημα, αλλά ούτε να είναι εκτός πινάκων γιατί ήθελαν να παίζουν. Ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος. Από τη μια θέλεις να παίξεις κι από την άλλη να πρέπει να ακούς αυτά που σου έλεγαν κάποιοι».

...«Ποια ήταν η τακτική βοήθειας που δίναμε; Οι σημαδεμένες κίτρινες κάρτες δεν ήταν η μοναδική τακτική. Μπορεί να ήταν παραινέσεις του στιλ "βοήθα τους λίγο να κερδίσουν αν μπορείς", "δωσε κανένα φαουλάκι", "βάλ' τους μέσα στην περιοχή". Στατιστικά αν βάλω εγώ μια ομάδα μέσα στη μεγάλη περιοχή, κάποια στιγμή δεν θα κερδίσει ένα πέναλτι.; Ή αν αφήνω την ομάδα που θέλω να βγαίνει στην επίθεση με αριθμητική υπεροχή δεν θα βάλει ένα γκολ»;

...«Δεν θα σου έλεγε κανένας ότι πρέπει να βοηθήσεις κάποια συγκεκριμένη ομάδα, αλλά ήξερες την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Παίζει Παναθηναϊκός-Απόλλων Αθηνών και χάνει 1-2 ο Παναθηναϊκός.
Ο Σταμούλης μέχρι να φτάσει στο Ρέθυμνο είχε βγει από τους πίνακες.
Είναι ένα μήνυμα προς τους υπολοίπους ότι εγώ είμαι ο ισχυρός.
Τη δεύτερη αγωνιστική ο Μιχαλάκης σφύριξε το ΟΦΗ-Ολυμπιακός. Έχασε ο Ολυμπιακός. Και αμέσως μετά βγήκε από τους πίνακες», εξηγεί ο Δημήτρης Ποντίκης.

Όσο για το περίφημο «ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδάνε κι οι άλλοι να πάνε να γαμ...» του Σπάθα; «Δεν ήταν υπερβολικό. Ήταν πολύ ήπιο για να εκφράσει αυτό που συνέβαινε».
Εκτός από τον Θωμά Μητρόπουλο ο παλαίμαχος διαιτητής μίλησε και για τον Γκαγκάτση: «Δεν μπορεί ο τότε Νο2 της ΕΠΟ, ο γενικός γραμματέας, να μην ξέρει. Ήταν ο Νο2 μιας αμαρτωλής περιόδου. Και τώρα καλείται να εξυγιάνει μια αμαρτωλή περίοδο, όπου ο ίδιος ήταν ενεργός»

Αρκετά χρόνια μετά πώς κρίνει ο ίδιος τον εαυτό του; «Ήταν μια κακή εποχή για τη διαιτησία. Δεν μπορεί να πει κανένας εκείνη την περίοδο αν ήταν καλός ή κακός διαιτητής», σχολίασε και πρόσθεσε: «όταν έκανα μια κακή διαιτησία, ένιωθα ότι έκλεβα το ψωμί των ποδοσφαιριστών που έπαιζαν μπάλα. Ένα δικό μου λάθος σφύριγμα μπορεί και να σήμαινε κάτι για τις οικογένειες αυτών των ανθρώπων».
Καταλήγοντας: «Με εκμεταλλεύτηκαν και τους εκμεταλλεύτηκα...»…
Αλήθεια, σήμερα που έχουν ανοίξει πάλι κάποια στόματα και κάνουν συγκεκριμένες καταγγελίες, τι κάνουν οι διάφοροι Γερουλάνοι, Νικητιάδηδες και Μπιτσαξήδες;
Προφανώς ή είναι ανεπαρκείς ή συμβαίνει κάτι άλλο που δεν θα θέλαμε ούτε να φανταστούμε!
Η δε Δικαιοσύνη, αθλητική και μη, δεν μπορεί, επιτέλους, να λειτουργήσει με γρήγορους ρυθμούς και να ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ τα πράγματα; Δεν υπάρχει ένα αγύριστο εισαγγελικό κεφάλι, σαν εκείνο του Σαρτζετάκη, να φτάσει τα πράγματα μέχρι το τέλος;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου