Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Επιχειρούν τον απόλυτο έλεγχο της TV

Ο Χυτήρης έχει αναλάβει την επιμέλεια και σκηνοθεσία
Όσα ακούστηκαν στο συνέδριο για την επικοινωνία αναφορικά με το μέλλον των ελληνικών ΜΜΕ, ασφαλώςΕίναι δεδομένο ότι στον χώρο των ΜΜΕ, η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα δεν έχει προηγούμενο ούτε στην Ευρώπη, ούτε στις ΗΠΑ των εκατοντάδων εκατομμυρίων πολιτών.
 προδιαγράφουν τις ζοφερές ημέρες που θα ακολουθήσουν, ίσως και μέσα στο 2011.
Στην Ελλάδα διαθέτουμε:
Δεκάδες τηλεοπτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας,
Εκατοντάδες κανάλια τοπικής εμβέλειας,
Εκατοντάδες ραδιόφωνα,
Δεκάδες εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας,
Χιλιάδες εφημερίδες τοπικής κυκλοφορίας,
Δεκάδες αθλητικές εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας,
Εκατοντάδες περιοδικά πανελλαδικής κυκλοφορίας.
Πως συντηρούνται όλα αυτά σε τόσο μικρή αγορά; Με τις στρεβλώσεις που δημιούργησε η διαπλοκή πολιτικών και ιδιοκτητών των μέσων, δηλαδή δούναι και λαβείν.  Πολλά, ακόμη και με μαύρο χρήμα! Άλλα, από τα κέρδη παράπλευρων δραστηριοτήτων (συνήθως δημοσίων έργων) των ιδιοκτητών τους, ενώ δεν εκλείπουν εκείνα που «ζουν» βασιζόμενα ακόμη και σε εκβιαστικές μεθόδους των αφεντικών τους, απέναντι σε πρόσωπα ή καταστάσεις.
Σήμερα, υπάρχουν πανελλαδικές εφημερίδες των οποίων οι εταιρείες που τις εκδίδουν, έχουν να πληρώσουν εισφορές εργαζομένων ή φόρους από την εποχή που πρωθυπουργός ήταν ο …Κωνσταντίνος Καραμανλής. Υπάρχουν εκδότες εφημερίδων που πουλάνε 300 φύλλα! Πως συντηρούνται; Και γιατί υπάρχουν; Όσοι έχουμε εργαστεί σε εφημερίδες, τηλεοπτικά ή ραδιοφωνικά δίκτυα, τα έχουμε ζήσει, ενώ όσοι αντιστάθηκαν βρέθηκαν ακόμη και στην ανάγκη ν’ αλλάξουν επάγγελμα.
Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την αφερεγγυότητα των μέσων, κάποια από τα οποία «βροντοφωνάζουν» τη διαπλοκή τους, δημιούργησαν την επέλαση του διαδικτύου, την οποία, προς το παρόν, δεν μπορεί να ελέγξει η κυβερνητική εξουσία.
Οι εφημερίδες, λοιπόν, ειδικά οι καθημερινές έχουν σχεδόν τελειώσει.
Η μεγάλη, όμως, σφαγή γίνεται στα τηλεοπτικά κανάλια. Εκεί διακινούνται τα μεγάλα ποσά, εκεί διακυβεύονται τα τεράστια συμφέροντα, εκεί είναι η μεγάλη δύναμη, λόγω της εικόνας και του γεγονότος ότι δεν πληρώνει ο τηλεθεατής για να δει ότι θέλει να δει. Αναλογιστείτε, πόσες λέξεις εκστομίζει μια εικόνα και πόσες εικόνες περνούν καθημερινά από τις τηλεοράσεις.
Ήδη, δυο από τα πανελλαδικά κανάλια κλυδωνίζονται σοβαρότατα, ενώ είναι σχεδόν αναπόφευκτο ότι κάποια θα κλείσουν.
Κι εδώ μπαίνει στο παιχνίδι η κυβέρνηση. Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση και το ΠαΣοΚ βρίσκονται στριμωγμένοι στα σκοινιά του πολιτικού ρινγκ, επιχειρείται ο απόλυτος έλεγχος της τηλεόρασης. Ο ρόλος παίζεται από τον Τηλέμαχο Χυτήρη, τον γνωστό… Χυτήρο, που έλεγε ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος.
Προ ημερών, αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα σε κάποια κανάλια να… συνεργαστούν. Βεβαίως, η σωστή λέξη δεν είναι …συνεργαστούν, αλλά…συγχωνευθούν!
Θα έχετε απόλυτο δίκιο να πείτε, ότι δεν είναι κακές οι συνεργασίες ή οι συγχωνεύσεις ή οι συνέργειες και είναι πάγια τακτική ομοειδών επιχειρήσεων.
Όμως, εδώ μιλάμε για ένα τομέα που άπτεται της ενημέρωσης του ελληνικού λαού. Κι είναι ξεκάθαρο ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κάνει πολλές….ΕΡΤ. Δηλαδή απολύτως ελεγχόμενα ΜΜΕ. Με ότι αυτό συνεπάγεται.
Θα ήταν «Θεού έργο» για τα κανάλια η διέξοδος που τους ετοιμάζει ο Χυτήρης και η κυβέρνηση. Θα τους χρωστούσαν ευγνωμοσύνη! Και θα την αποδείκνυαν από την επόμενη ημέρα της συγχώνευσης, μέχρι ολόκληρη την προεκλογική περίοδο… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου