Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου

Γράφει ο Χάρης Παυλίδης

Εποικοδομητική από κάθε άποψη η χθεσινή συζήτηση στη βουλή μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων και του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος εκπροσώπησε τον πρόεδρο του κόμματος. Το κυρίαρχο στοιχείο ήταν
 το εθνικό συμφέρον επί του οποίου υπήρξε πλήρης ταύτιση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Τα κόμματα της Αριστεράς κινήθηκαν στο γνωστό πλαίσιο και την ίδια ρητορική που συνοδεύει τη στάση τους έναντι των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσο για τον ΛΑΟΣ προσπάθησε να μιμηθεί το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’70 και σ’ ένα βαθμό το πέτυχε. Με τη διαφορά όμως ότι ο Γιώργος Καρατζαφέρης δεν είναι Ανδρέας Παπανδρέου. Εντυπωσιακή και προς τη σωστή κατεύθυνση η έμμεση αυτοκριτική του Πρωθυπουργού για τη στενή σχέση που είχε πριν «30 ή 40 χρόνια» με το καθεστώς του δικτάτορα Καντάφι το κόμμα του. Σ’ αυτό βέβαια συνετέλεσε και υπεύθυνη και συναινετική ομιλία του Δημήτρη Αβραμόπουλου, αλλά σε κάθε περίπτωση ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι το «δικό» του ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμεί να το συνδέουν με τα καθεστώτα που στη δεκαετία του ’79 απετέλεσαν τον «οδικό χάρτη» του «εθνικοαπελευθερωτικού» ΠΑΣΟΚ.
Προσωπικά αντιλαμβάνομαι την ευαισθησία της Αριστεράς ακόμα και τις απόψεις της για τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Συμφωνώ επίσης με την άποψη του προέδρου του ΛΑΟΣ ότι η Δημοκρατία δεν επιβάλλεται με βομβαρδισμούς. Είναι γεγονός ότι ούτε τότε ούτε τώρα οι ισχυροί δεν νοιάστηκαν για τη Δημοκρατία στη Λιβύη, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και όπου αλλού.
Ωστόσο, αν σκεφτόταν με τον ίδιο τρόπο ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ίσως τώρα να θέλαμε βίζα για να ταξιδέψουμε στη Θεσσαλονίκη. Αν ανατρέξει κανείς στα ντοκουμέντα της εποχής θα διαπιστώσει ότι επικρίθηκε σκληρά ο Εθνάρχης για τη σύμπλευση του με τους συμμάχους. Η ιστορία όμως τον δικαίωσε, γιατί όταν έπαιρνε τις αποφάσεις αντί να κρύβεται πίσω από την ουδετερότητα, προέβαλε το εθνικό συμφέρον και διαπραγματευόταν τα ανταλλάγματα της στήριξης που παρείχε.
Συνεπώς ορθώς η Κυβέρνηση παρέχει διευκολύνσεις στο πλαίσιο της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας και σοφά δεν μετέχει των πολεμικών επιχειρήσεων, αρκεί να υπάρχει συγκροτημένο σχέδιο και στρατηγική. Η Νέα Δημοκρατία απέδειξε με τη στάση της υπευθυνότητα, συνέπεια, σοβαρότητα και έδειξε πλήρως εναρμονισμένη με το εθνικό συμφέρον το οποίο υπηρετεί από την πρώτη ημέρα της ίδρυσής της.
Ο χάρτης της Μεσογείου αλλάζει και η Ελλάδα θα πρέπει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις. Υπό αυτή την έννοια η απόφαση της Κυβέρνησης και η στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπηρετούν τα εθνικά μας συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή, για να μη ξεχνάμε και την Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου