Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

«Καθάρισε» ο Βενιζέλος για τη Ντόρα

Η προγραμματισμένη για το απόγευμα συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τη Ντόρα Μπακογιάννη στο Μέγαρο Μαξίμου, έχει μπόλικο παρασκήνιο.
Αρχικά ήταν προγραμματισμένο ο πρωθυπουργός να έχει συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων του κοινοβουλίου.
Όμως, μετά από παρεμβατική πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου, εκλήθησαν επιπλέον, τόσο η Ντόρα Μπακογιάννη, όσο
 και ο Φώτης Κουβέλης.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, αμέσως μετά την πρότασή του, διετύπωσε την άποψη ότι ο πρωθυπουργός οφείλει να «ανοίξει τη βεντάλια», και να απευθυνθεί στο σύνολο των πολιτικών αρχηγών. Έτσι ώστε στη συνέχεια να μην υπάρχει καμία δικαιολογία από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, και η Κυβέρνηση να δικαιούται να κατηγορήσει τις υπόλοιπες πολιτικές ηγεσίες για το διαφαινόμενο «όχι» στην πρόσκληση για συναίνεση.

Πολιτικοί παρατηρητές, εκτιμούν ότι η δεύτερη εντός ολίγων ημερών θεσμική παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας – μετά από εκείνη που προκάλεσε τη δημόσια διένεξή του με τον Γιάννη Ραγκούση- επαναφέρει για τα καλά το Ευ. Βενιζέλο στην κούρσα της επόμενης ημέρας, αφού επιβεβαίωσε την ευχέρεια που τον διακρίνει σε κινήσεις πολιτικού σχεδιασμού.

Είναι, πάντως, χαρακτηριστικό, ότι στο Μέγαρο Μαξίμου προβληματίστηκαν πριν αποφασίσουν αν θα κάνουν ή όχι δεκτή την πρόταση Βενιζέλου.
Την τελική απόφαση, πήρε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος συμφώνησε με την πρόταση, την οποία έκρινε υπερβατική.

Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση, υπήρξαν όμως διαρροές που εξέφραζαν τις διαφωνίες τους για την πρόσκληση στη Ντόρα Μπακογιάννη, ισχυριζόμενες ότι «το ΠαΣοΚ καθιστά θεσμικό συνομιλητή μια απλή βουλευτή».
Επιπλέον, εκφράστηκε στο παρασκήνιο ότι η πρόσκληση, κυρίως, της Ντόρας Μπακογιάννη και δευτερευόντως του Φώτη Κουβέλη, αντίκεινται στον κανονισμό της Βουλής, ο οποίος είναι μέρος του ουσιαστικού Συντάγματος του τόπου.
Υπό αυτή την έννοια θεωρείται θεσμικό ατόπημα, πολύ περισσότερο αφού δεν εκλήθησαν καν οι άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές, όπως ο Γιάννης Δημαράς ή οι Οικολόγοι, οι οποίοι άλλωστε εκπροσωπούνται στο Ευρωκοινοβούλιο.

Και κάτι τελευταίο.
Συμφώνως με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, οι οποίες δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, σύμβουλοι του Γιώργου Παπανδρέου εκτιμούν ότι η αποδοχή της πρότασης Βενιζέλου να «μπουν στο παιχνίδι οι Ντόρα Μπακογιάννη και Φώτης Κουβέλης», θολώνει το πολιτικό τοπίο και αποπροσανατολίζει τα συμπεράσματα και τα μηνύματα που θα εξαχθούν από τις άλλες συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό.
Γεγονός, που σημαίνει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου κερδίζει πολιτικό χρόνο….

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου