Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Της Τίνας το σιδηρούν κιγκλίδωμα!

ΠΡΟΣΟΧΗ: Διαβάζεται μέχρι τέλους…

Από την  πρώτη εβδομάδα που ανέλαβε η Μπιρμπίλη το υπουργείο περιβάλλοντος ακύρωσε το Χωροταξικό για τον τουρισμό, μια πολύ σημαντική νομοθετική ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης από τις πολύ λίγες που απελευθέρωνε γη για παραγωγικές επενδύσεις.
Στη συνέχεια η Μπιρμπίλη ακύρωσε τα έργα για τους αυτοκινητοδρόμους της Αττικής, απαγόρευσε την έκδοση αδειών στα καμένα ακόμα και αν αυτά ήταν στο σχέδιο (γι αυτό άλλωστε βάζουν μεγάλες πυρκαγιές οι σαμποταριστές), απαγόρευσε σχεδόν
 κάθε δραστηριότητα στις περιοχές Natura, μπλόκαρε την εκτροπή του Αχελώου με τη βοήθεια του ΣΤΕ, ακύρωσε βασικές επενδύσεις στο λιγνίτη και στα φωτοβολταικά, ακύρωσε το χωροταξικό για τα αιολικά θαλάσσια πάρκα,  και γενικά σαμποτάρισε δεκάδες δις επενδύσεων με αποτέλεσμα να κρατηθεί γονατισμένη η χώρα σε μια αξεπέραστη χρεοκοπία.

Η ακύρωση του Χωροταξικού για τον τουρισμό είχε στόχο εκτός από τα ξενοδοχεία και την τουριστική κατοικία, την αγορά δηλαδή κατοικιών από ξένους, κυρίως σε οργανωμένα οικιστικά-ξενοδοχειακά συγκροτήματα, που η ζήτησή τους είναι πολύ μεγάλη και μπορεί να αποφέρει στη χώρα έσοδα δεκάδων δις ευρώ μέσα σε μερικά χρόνια.
 Έσοδα που χρηματοδοτούν άμεσα το ελλειμματικό ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών, δηλαδή αυτό που έφερε, σε τελική ανάλυση, το τεράστιο δημόσιο χρέος, ενώ ανοίγουν επενδύσεις σε μια σειρά άλλους τομείς, δηλαδή ανοίγουν δουλειές, αυξάνουν τα φορολογικά έσοδα του δημοσίου, αυξάνουν τις ασφαλιστικές εισφορές, οπότε μειώνουν και άμεσα τα ελλείμματα του δημοσίου.

Παράνομες όλες οι επενδύσεις με την κατάργηση των χωροταξικών του Σουφλιά και την εφαρμογή ΤΩΡΑ του άρθρου 24 από το ΣτΕ

Μόλις η Μπιρμπίλη ακύρωσε τα χωροταξικά του Σουφλιά, έμεινε σε ισχύ ο νόμος 2545/97 που προβλέπει ότι στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει χωροταξικό σε μια περιοχή, μπορούν να επιτραπούν επενδύσεις βιομηχανικές, τουριστικές και γενικά να εγκατασταθούν επιχειρήσεις με μια «εκτίμηση των τάσεων» του χωροταξικού της ευρύτερης περιοχής.
Την γενική αυτή «εκτίμηση των τάσεων», την κρατάει με αυτό το νόμο η κυβέρνηση και η Μπιρμπίλη... για τον εαυτό τους, ώστε να μπορούν να ματαιώνουν οι δογματικοί θολοαριστεροπράσινοι κάθε επένδυση μεγάλη και μικρή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και αν έχει ξεκινήσει μια επένδυση μπορεί ανά πάσα στιγμή να κηρυχτεί παράνομη, και επομένως να καταστρέφεται, να εκβιάζεται ή να εξαρτάται σε κάθε περίπτωση ο επενδυτής από την γραφειοκρατική και διεφθαρμένη δημόσια ακρίδα.
Να σημειωθεί ότι το άρθρο 24 του Συντάγματος απαιτεί την αδειοδότηση μιας επένδυσης βάσει του χωροταξικού.
Αυτό όμως δεν υπάρχει γιατί το κατάργησε η Μπιρμπίλη!
Έτσι, αφού δεν υπάρχει χωροταξικό, το ΣτΕ χαρακτήρισε παράνομη την νόμιμα
αδειοδοτημένη και σε λειτουργία ξενοδοχειακή  επένδυση στο Πόρτο Ναυαρίνο, η οποία αποτελεί κόσμημα όχι μόνο για τη Μεσσηνία αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ συμβάλλει αποφασιστικά και στην τοπική αντιμετώπιση της ανεργίας.
Αφού δεν υπάρχει χωροταξικό ακυρώθηκε και η επένδυση των 2 δις ευρώ στη Μονή Τοπλού, την οποία πολέμησαν τόσο ο Αλέκος Αλαβάνος με τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και οι Οικολόγοι Πράσινοι της Κρήτης.

Το μέγεθος του προβλήματος

Το μέγεθος του προβλήματος της τουριστικής κατοικίας που δημιούργησε η Τίνα Μπιρμπίλη, προκύπτει από τα δημοσιεύματα του τύπου πριν 4 χρόνια περίπου, τον Ιούνιο του 2007, με αφορμή την κατάθεση του χωροταξικού για τον τουρισμό από τον Σουφλιά.

Στην Καθημερινή (16/6/2007)  διαβάζουμε ότι:
«Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Clemente Pinedo, πρόεδρος της AFIT (Ελληνική Ένωση Ξένων Επενδυτών στον Τουρισμό), στο πρόσφατο διεθνές συνέδριο Real Estate, η ζήτηση εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 2 εκατ. κτίρια για τα αμέσως προσεχή χρόνια.
Ωστόσο, στο μέγεθος αυτό περιλαμβάνονται και οι Έλληνες που ζουν μόνιμα στο εξωτερικό και εκδηλώνουν ενδιαφέρον επαναπατρισμού.
Αντίστοιχα, άλλες μελέτες οριοθετούν τον αριθμό των Βρετανών που προτίθενται να αποκτήσουν κάποια κατοικία στο εξωτερικό σε 1 εκατ. για την προσεχή δεκαετία, δηλαδή 100.000 κατοικίες σε ετήσια βάση.
Ταυτοχρόνως, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Pinedo, ο ρυθμός αύξησης των επισκέψεων των τουριστών που διαθέτουν κάποια τουριστική κατοικία σε χώρα του εξωτερικού αυξανόταν με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 9,3% κατά την τετραετία 2001-2005, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος των απλών τουριστών δεν ξεπερνούσε το 2,3%….
Ενδεικτικό των περιθωρίων βελτίωσης της Ελλάδας στον τουριστικό «χάρτη» είναι και το γεγονός ότι μόνο στην Ισπανία η εταιρεία International Holiday Home υπολογίζει ότι πωλήθηκαν περίπου 140.000 κατοικίες σε ξένους κατά το 2006. Στην Ελλάδα, ο αντίστοιχος αριθμός δεν ξεπέρασε τις 3.000 κατοικίες…».

Επίσης  το Βήμα την ίδια περίοδο, στις 3/3/2007 γράφει:
«Παράγοντες της αγοράς είναι σαφείς ως προς τη δυναμική που μπορεί να έχει η αγορά παραθεριστικής κατοικίας. «Το 10% της επιτυχίας της Ισπανίας να είχε η Ελλάδα, θα είχαμε ετήσιες πωλήσεις τουριστικών κατοικιών της τάξεως των 7 δισ.ευρώ» ισχυρίστηκε με δήλωσή του στο «Βήμα» ανώτατος εκπρόσωπος της εταιρείας ανάπτυξης, επένδυσης και διαχείρισης ακινήτων Lamda Development, σύμφωνα με έρευνα της οποίας η δυνητική ζήτηση από πολίτες (κυρίως) ευρωπαϊκών χωρών εκτιμάται σε 1 εκατ. κατοικίες. «Σύμφωνα με τις δικές μας εκτιμήσεις, η Ελλάδα θα μπορούσε να διαθέτει κάθε χρόνο περίπου 20.000 πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες» λέει ο ίδιος.
Το χρονικό σημείο εκδήλωσης αυτής της έντονης κινητικότητας στον συγκεκριμένο τομέα της αγοράς δεν είναι τυχαίο. Έρχεται ακριβώς τη στιγμή που η κυβέρνηση διά των συναρμοδίων υπουργών ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ.Σουφλιά και Τουριστικής Ανάπτυξης κυρίας Φάνης Πάλλη-Πετραλιά ετοιμάζεται να δώσει το τελικό σχέδιο για τα νέα κίνητρα τόνωσης της παραθεριστικής κατοικίας στην Ελλάδα.»
Το ενδιαφέρον στη ζήτηση τουριστικής κατοικίας από τις ελληνικές επενδυτικές εταιρείες καθώς και από την κρατική ΕΤΑ ΑΕ (Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης) ήταν μεγάλο σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα του Βήματος. «Ενδιαφέρον για την τουριστική κατοικία έχουν εκδηλώσει μέχρι στιγμής οι εξής επενδυτικοί όμιλοι: Πρώτον, οι όμιλοι του εφοπλιστή κ. Β. Κωνσταντακόπουλου (ΤΕΜΕS SΑ) και Μinoan Group (πρώην Loyalword), που έχουν θέσει τον θεμέλιο λίθο σε δύο από τις μεγαλύτερες τουριστικές επενδύσεις σε Μεσσηνία και Λασίθι Κρήτης αντίστοιχα (Σ.Σ. αυτή της Μονής Τοπλού ήδη ακυρώθηκε) .
Δεύτερον, η κρατική Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης ΕΤΑ ΑΕ, η οποία φιλοδοξεί να αξιοποιήσει τα ακίνητα της Αναβύσσου Αττικής, του Γκολφ Αφάντου Ρόδου, του Παλιουρίου Χαλκιδικής, του Καραθώνα (πλησίον του Ναυπλίου) και του Αζαπίου Χαλκιδικής.
Τρίτον, ο όμιλος Αldemar, που έχει καταρτίσει συγκεκριμένο σχέδιο στην περιοχή Σκαφιδιά της Δυτικής Πελοποννήσου.
Τέταρτον, άλλοι σημαντικοί όμιλοι, μεταξύ των οποίων και αυτοί που διευθύνονται από τους κκ. Ν. Δασκαλαντωνάκη, Α. και Στ. Ανδρεάδη, Κ. Μήτση, Παπαπολίτη και Ποτηριάδη, Π. Δάβαρη και Γ. Σμπώκο.
Πέμπτον, κατασκευαστικές εταιρείες όπως ο όμιλος της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, που έχει ήδη εισέλθει στον χώρο της τουριστικής κατοικίας με συγκρότημα στην Πάρο.
Όλα αυτά συνέβαιναν το 2007.


Σήμερα η κυβέρνηση διαφημίζει ένα τάχατες τουριστικό fast-track με δύο νομοσχέδια για την τουριστική κατοικία.
Έτσι προσπαθεί να δείξει στην ΕΕ ότι προχωρά τάχα στην εκμετάλλευση της κρατικής γης και να συγκαλύψει την εγκληματική της πολιτική όταν σαμπόταρε σαν αντιπολίτευση, μαζί με το ψευτοΚΚΕ τον ΣΥΝ το χωροταξικό της Νέας Δημοκρατίας.
Δεν υπήρξε πολιτική και συνδικαλιστική ηγεσία που να υποστήριξε το χωροταξικό της τότε κυβέρνησης, δεν υπήρξε μέσο ενημέρωσης που να μην πέταξε την πέτρα του, αδιαφορώντας για την ανάπτυξη που δημιουργούσε και τις θέσεις εργασίας που εξασφάλιζε.


Τώρα οι τότε διαφωνούντες και η Μπιρμπίλη, για άλλη μια φορά καμώνονται ότι τρέχουν να εκμεταλλευτούν τάχα την κρατική περιουσία για να μαζέψουν λεφτά!
Η απαίτηση της ΕΕ να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση την κρατική περιουσία καταγγέλθηκε από όλα τα πολιτικά κόμματα (δυστυχώς και από τη Νέα Δημοκρατία) και τα ΜΜΕ, ως επιβουλή της ΕΕ ενάντια στην ακεραιότητα της χώρας!

«Δημόσια γη δεν πουλιέται και αυτό θα νομοθετηθεί», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου ταυτίζοντας την εκμετάλλευση της γης με τις «επιβουλές» της ΕΕ ενάντια στην… εθνική ανεξαρτησία.
Τώρα αυτός  φαίνεται να άλλαξε γνώμη, να υποχωρεί στην ΕΕ και τελικά να πουλάει…
Το χωροταξικό, όμως, που κατήργησε η Τίνα, θα κυνηγάει την Ελλάδα χρόνια και χρόνια…
Μαζί με τους παλαιολιθικούς δογματισμούς που ασπάζεται η ίδια και οι όμοιοί της…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου