Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Πτώση ΠαΣοΚ, οριακή η αυτοδυναμία

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ζούλας

(από την Καθημερινή)

Η ραγδαία επιδείνωση του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, με συνέπεια να είναι αμφίβολο πλέον αν μπορεί να διατηρήσει την αυτοδυναμία σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, είναι το εντυπωσιακότερο εύρημα του νέου Βαρόμετρου της... Public Issue που έγινε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ και της «Καθημερινής».

Το έτερο και μάλλον αναμενόμενο συμπέρασμα είναι ότι οι Έλληνες αναδεικνύονται πλέον ως ο πιο απαισιόδοξος λαός της Ευρώπης, με το 78% των πολιτών να δηλώνει ότι «τα πράγματα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση» και το 73% να προβλέπει ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει τους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση, αν γίνονταν σήμερα εκλογές η κυβέρνηση θα ελάμβανε το 35% των ψήψων (από 38% τον Φεβρουάριο), η Ν. Δ. το 28,5% (από 30,5%), ενώ εντυπωσιακή είναι η άνοδος του ΛΑΟΣ που φτάνει στο 9% (απο 6%), αλλά και του ΚΚΕ που εκτιμάται στο 11% (από 10,5%), με τον ΣΥΡΙΖΑ να πετυχαίνει μια μικρή άνοδο στο 5% (από 4,5%). Στον αντίποδα, το κόμμα των Οικολόγων, αλλά και οι νέοι σχηματισμοί του κ. Φ. Κουβέλη και της κ. Ντόρας Μπακογιάννη δεν φαίνεται επί του παρόντος να διασφαλίζουν την είσοδό τους στη Βουλή, καθώς κινούνται σε ποσοστά της τάξεως του 2,5% τα δύο πρώτα και στο 2% αυτό της κ. Μπακογιάννη.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι ακριβώς λόγω της καταγραφόμενης αποτυχίας των τριών αυτών κομμάτων, το νέο Βαρόμετρο εμφανίζει μια πρωτοφανή εκτίναξη του συνολικού ποσοστού των σχηματισμών που δεν κατορθώνουν να μπουν στη Βουλή (11,5%). Η επισήμανση αυτή έχει εξαιρετική σημασία, δεδομένου ότι από το ποσοστό αυτό καθορίζεται ο πήχυς της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα. Για να το πούμε πιο απλά: όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των κομμάτων που δεν θα μπουν στη Βουλή τόσο υποχωρεί ο πήχυς που πρέπει να περάσει το πρώτο κόμμα για να κατακτήσει τις 151 έδρες. Αυτό ισχύει με τον νέο εκλογικό νόμο Παυλόπουλου, που σημειωτέων πριμοδοτεί τον νικητή των εκλογών με 50 έδρες (από 40 που έπαιρνε με το προηγούμενο σύστημα).
Παρά ταύτα, αν όντως επιβεβαιώνονταν στις κάλπες οι σημερινές προβλέψεις το ΠΑΣΟΚ με 35% δεν θα κατακτούσε την αυτοδυναμία, καθώς ο πήχης θα προσδιοριζόταν στο 35,7%. Σημειωτέον ότι αν ένα εκ των μικρότερων κομμάτων (π. χ. αυτό των Οικολόγων) διαψεύσει τις προβλέψεις και πετύχει τελικώς την είσοδό του στο Κοινοβούλιο, ο πήχης, όπως εξηγήθηκε, θα ανέβει ακόμη περισσότερο φτάνοντας στα επίπεδα του 37%, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την αυτοδυναμία.
Κατά τα λοιπά, έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ότι ο... «κανένας από τους δύο» (38%) κυριαρχεί ως καταλληλότερος πρωθυπουργός (ο κ. Παπανδρέου συγκεντρώνει 34% και ο Σαμαράς 22%), ενώ εντυπωσιακή είναι και η μείωση της δημοτικότητας των δύο αρχηγών, με τον κ. Παπανδρέου μάλιστα να χάνει 9% (ο κ. Σαμαράς 6%).
Με συνέπεια, δημοφιλέστερος ηγέτης να εμφανίζεται για πρώτη φορά ο κ. Γ. Καρατζαφέρης.
Τέλος, σε ποσοστό 53% οι πολίτες προεξοφλούν τις πρόωρες εκλογές, αν και το 71% δεν τις θεωρεί απαραίτητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου