Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Η Λε Πεν αφήνει εκτός προεδρίας τον Σαρκοζί!

Δεύτερη συνεχόμενη δημοσκόπηση στη Γαλλία, δείχνει ορατό το ενδεχόμενο ο Νικολά Σαρκοζί, όχι μόνο να χάσει την προεδρία της χώρας του, αλλά να μείνει και εκτός δεύτερου γύρου, στις προεδρικές εκλογές της άνοιξης του 2012.
Η εφημερίδα «Λε Παριζιέν» της Κυριακής και η ιστοσελίδα της ίδιας εφημερίδας, δημοσιεύουν νέα δημοσκόπηση,
 η οποία επιβεβαιώνει προηγούμενη, συμφώνως με την οποία η Μαρί Λε Πεν προηγείται στον πρώτο γύρο των εκλογών με 24% και ακολουθεί ο σοσιαλιστής Ντομινί Στρος Καν (ο επικεφαλής του ΔΝΤ), ενώ τρίτος παραμένει ο νυν πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί με 23%.
Η δημοσκόπηση της έγκυρης εταιρείας Harris interactive, όπως και άλλες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, εμφανίζει στα όρια στατιστικού λάθους τις διαφορές των τριών υποψηφίων. Σε όλες, όμως, προηγείται η 42χρονη Μαρί Λε Πεν, η οποία πριμ λίγο καιρό αντικατέστησε τον πατέρα της στην ηγεσία του κόμματος «Εθνικό Μέτωπο» κι αμέσως ξεκίνησε προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2012, με επίκεντρο την λαθρομετανάστευση και γενικότερα το μεταναστευτικό ζήτημα.
Παρ’ ότι το χρονικό διάστημα των εκλογών υπερβαίνει το ένα έτος, στο οποίο πολλά μπορούν ν’ αλλάξουν, με τα σημερινά δεδομένα, αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, η Μαρί Λε Πεν θα είναι στον δεύτερο γύρο των εκλογών με αντίπαλο τον Ντομινί Στρος Καν, αποκλείοντας τον νυν πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.
Κάτι αντίστοιχο, είχε συμβεί και το 2002, όταν ο Ζαν Μαρί Λε Πεν, είχε αποκλείσει από τον δεύτερο γύρο τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν και, τελικά, είχε χάσει από τον Ζακ Σιράκ, τον οποίο τότε ψήφισαν και οι σοσιαλιστές.
Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι στην πορεία της 5ης γαλλικής δημοκρατίας που ίδρυσε ο στρατηγός Ντε Γκολ, δεν έχει υπάρξει προηγούμενο να προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές, υποψήφιος που δεν ανήκει στα δυο μεγάλα κόμματα. Ακόμη κι όταν, το 2005, ο Ζαν Μαρί Λεπέν πέρασε στον δεύτερο γύρο των εκλογών, καμιά δημοσκόπηση ή έρευνα δεν το είχε ανακαλύψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου