Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Αναλύοντας τα δεδομένα για τη Λιβύη

Το ψήφισμα 1793 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκτός από το «πράσινο» φως στις συμμαχικές δυνάμεις για την επίθεση στον δικτάτορα Καντάφι, δημιούργησε και τριβές στη Δύση, με τις διαφορετικές συμπεριφορές και θέσεις των κυρίως εμπλεκομένων.
Ας κάνουμε την ανάλυσή μας.
Ερώτημα 1ον:
Σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι δυνάμεις
 και η αεροπορία του Καντάφι;
Οι πληροφορίες στρατιωτικών αναλυτών αναφέρουν ότι ο Καντάφι πρέπει να έχει στη διάθεσή του 40 ρωσικά μαχητικά και μικρό (μονοψήφιο) αριθμό γαλλικών Μιράζ F1S.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι Σαζάνκ Τζόσι από το Βασιλικό Ινστιτούτο Υπηρεσιών της Βρετανίας, τόνισε ότι «η λιβυκή αεροπορία μπορεί εύκολα να εξουδετερωθεί…».

Ερώτημα 2ον:
Τι γίνεται με τους αντάρτες; Σε τι κατάσταση είναι και ποιος μπορεί να ηγηθεί της εξέγερσης;
Οι αντάρτες είναι χωρίς οπλισμό και οργάνωση, εξ αιτίας της ανυπαρξίας πολιτικής ηγεσίας. Στην ίδια κατάσταση είναι και οι χιλιάδες στρατιωτικοί που προσχώρησαν στην εξέγερση, αφού πλέον της έλλειψης ηγεσίας, υπάρχουν και εξαιρετικές αμφιβολίες για τις ικανότητές τους.

Ερώτημα 3ον:
Γιατί η Γερμανία δεν ψήφισε υπέρ της επέμβασης;
Η Μέρκελ ήταν αντίθετη ισχυριζόμενη ότι ένας εμφύλιος πόλεμος στη Βόρειο Αφρική, δεν μπορεί να αφορά τη Γερμανία και την Ευρώπη.
Όμως, η πραγματικότητα είναι ότι έχει το βλέμμα της στραμμένο στις επικείμενες εκλογές, εκτιμώντας ότι η γερμανική κοινή γνώμη, όπως είχε αντιταχθεί στον πόλεμο του Αφγανιστάν, έτσι και τώρα θα αντιτασσόταν στην επιχείρηση εναντίον του Καντάφι.
Η άρνησή της, έχει επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις της με τις άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις.

Ερώτημα 4ον:
Γιατί οι ΗΠΑ, παρ’ ότι ήταν αντίθετες στην επέμβαση, ήραν τις επιφυλάξεις τους;
Η εξωτερική πολιτική του Ομπάμα, έχει στόχο τον εκδημοκρατισμό της Μέσης Ανατολής, από την πρώτη στιγμή της θητείας του.
Άρα, θα ήταν ασυνεπής αν δεν παρενέβαινε και παρακολουθούσε αμέτοχος τον Καντάφι να επιτίθεται εναντίον της ίδιας του της χώρας και όσων εξεγέρθηκαν ζητώντας δημοκρατία.
Επιπλέον, ο Ομπάμα πρέπει να επηρεάστηκε από τους Άραβες ηγέτες, οι οποίοι – μηδενός εξαιρουμένου- ζήτησαν τη στρατιωτική επέμβαση.

Ερώτημα 5ον:
Γιατί μπήκε μπροστά ο Σαρκοζί;
Γιατί η δημοτικότητά του βρίσκεται σε κατακόρυφη πτώση, ένα χρόνο πριν τις γαλλικές εκλογές και παίζει ένα από τα τελευταία του χαρτιά.
Έτσι, επιχειρεί να κάνει ότι η Θάτσερ με τον πόλεμο στα Φόκλαντς.
Να χριστεί άξιος πολεμικός ηγέτης, άρα κατάλληλος για επανεκλογή.
Να ξαναγίνει η Γαλλία επίκεντρο της Ευρώπης, κάτι που δεν συνέβη στο πολιτικό και οικονομικό παιχνίδι, που του πήρε την πρωτοκαθεδρία η Μέρκελ.   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου