Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Ο Αλέξης, η ΟΥΕΦΑ κι ο Αχιλλέας…

Θα ξεκινήσω αυτό το κείμενο με μια παραδοχή.
Θεωρώ ότι ο Αλέξης Κούγιας έχει κάνει πολλά λάθη ως παράγων και έχει προκαλέσει πολλές φορές την ποδοσφαιρική κοινή γνώμη με διάφορες ενέργειές του, την οξυθυμία και την παρορμητικότητά του.
Όμως, επειδή, δημοσιογραφικά, έχω ζήσει σε διάφορες στιγμές της ζωής του, το ανελέητο κυνηγητό που έχει υποστεί από το ελεεινό παρασκήνιο του ποδοσφαίρου, οφείλω να ομολογήσω ότι ποτέ δεν υποτάχθηκε, ποτέ δεν έμπλεξε σε βρόμικα γρανάζια.
Θυμάμαι, πριν από λίγα χρόνια, το 2007, όταν
 ως διευθυντής τότε, του περιοδικού Match Ball, είχαμε φτάσει πολύ κοντά σε μεγάλες αποκαλύψεις.
Ο Κούγιας, είχε ανοίξει δρόμους κι η δημοσιογραφική έρευνα τους είχε ακολουθήσει.
Δεχθήκαμε απειλές, απίστευτα εμπόδια.
Μέχρι που κάποιοι είχαν εξαφανίσει από την αγορά όλα τα τεύχη του περιοδικού, στο εξώφυλλο του οποίου ο Κούγιας κατήγγειλε:
«Υπάρχει ακόμη παράγκα και την ξέρουμε…».
Ουδείς από την πολιτική ηγεσία, ούτε από τις δικαστικές αρχές ενδιαφέρθηκε.

Έκανα αυτόν τον πρόλογο για να πω μια φράση:
Πιστεύω τον Αλέξη Κούγια για όσα καταγγέλλει.
Και, διαφωνώ κάθετα με τη δημοσιογραφική τακτική κάποιων που «τσιμπάνε» στον αποπροσανατολισμό που επιχειρούν μερικοί που έχουν συμφέρον να το πράξουν.
Δεν μ’ ενδιαφέρει καθόλου πού βρήκε τις κασέτες και ποιος έχει υποκλέψει ποιον.
Μ’ ενδιαφέρει η ουσία.
Αν, αύριο φτάσει στην αστυνομία μια κασέτα στην οποία ακούγεται ότι "ο Γιώργος σκότωσε τον Κώστα", τότε η αστυνομία μόλις επιβεβαιώσει το έγκλημα , ουδόλως ενδιαφέρεται ποιος έστειλε τη κασέτα. Ψάχνει και βρίσκει άκρη.

Σαπίλα!

Είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, είμαι βέβαιος ότι αν γίνει μια έρευνα για την αξιοπιστία του ποδοσφαίρου μας στην κοινωνία, η συντριπτική πλειοψηφία θα απαντήσει ότι το θεωρεί παντελώς αναξιόπιστο.
Κι αυτό αποτελεί ήττα των υγιών δυνάμεων του ποδοσφαίρου και της Πολιτείας.
Για την Πολιτεία τα έχουμε πει.
Ήταν και είναι παντελώς απούσα, αν όχι συνένοχη με την ανοχή της.
Αν ήθελε θα είχε τελειώσει, μιας δια παντός, τη διαφθορά μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις που είχαν γίνει στην εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου.
Ο δε Σημίτης, άλλαξε από υπουργό τον Γιώργο Φλωρίδη, τον μόνο υπουργό που είχε βούληση να καθαρίσει τη σαπίλα και είχε φτάσει κοντά.
Οι υγιείς δυνάμεις, όμως, του ποδοσφαίρου τι κάνουν;
Θα υπενθυμίσω, ότι στο πρόσφατο συμβούλιο της Σούπερ Λίγκας, που ετέθη θέμα μομφής για τον Μαρινάκη, με αφορμή όσα έκανε και είπε στο θλιβερό ντέρμπι του Φαλήρου, ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ και τέως αρχηγός της Εθνικής ομάδας, ό έντιμος Θοδωρής Ζαγοράκης, που το παρασκήνιο του έχει στερήσει πρωταθλήματα, ψήφισε…λευκό!
Το ίδιο έκανε κι ο πρόεδρος της Λάρισας, ο Κώστας Πηλαδάκης, που όλο λέει ότι ΘΑ καταγγείλει, αλλά σιωπά….
Θα θυμίσω ακόμη, ότι το περιβάλλον του μεγαλομετόχου του Παναθηναϊκού Γιάννη Βαρδινογιάννη, ισχυρίζεται ότι άνθρωποι της βρομερής «παράγκας» τον είχαν προσεγγίσει για να τον προσεταιριστούν, αλλά τους πέταξε (και μάλιστα δυο φορές) έξω με τις κλωτσιές.
Δεν έκανε, όμως, καμιά επίσημη καταγγελία, με το ειδικό βάρος του ονόματός του και της οικογένειάς του.

Φάκελοι ΟΥΕΦΑ

Εδώ και ένα χρόνο, αν όχι περισσότερο, η ΟΥΕΦΑ έχει στείλει στην ΕΠΟ έναν πλήρη φάκελο με περισσότερα από 50 ύποπτα παιχνίδια, που ήταν και στο στοίχημα.
Η δημοσιογραφική πιάτσα βοά για πολλά από αυτά.
Η ΕΠΟ, έστειλε τον φάκελο στον εισαγγελέα και μέχρι πριν από λίγες ημέρες αγνοείτο η τύχη του.
Μια είδηση που πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων, ήταν εκείνη που ανέφερε ότι αξιωματούχοι της ΟΥΕΦΑ ήρθαν στην Ελλάδα, την επομένη του ντέρμπι του Φαλήρου και κατέθεσαν στη εισαγγελέα που ερευνά την υπόθεση.
Της έδωσαν στοιχεία που δεν της είχε δώσει η Πολιτεία και η ΕΠΟ και της άνοιξαν τον δρόμο να ερευνήσει τη διαδρομή των χρημάτων για στημένα παιχνίδια.
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν τη λήξη του πρωταθλήματος θα έχουν εκδοθεί συγκεκριμένα κατηγορητήρια, τα περισσότερα για παιχνίδια της Β΄ Εθνικής.
Οι ανακρίσεις αυτής της υπόθεσης, είναι βέβαιο ότι θα αποκαλύψουν σημεία και τέρατα, κάποια από τα οποία μπορεί να είναι συνδεδεμένα με όσα αποκαλύπτονται σήμερα.

Στην Ιταλία

Θα θυμίσω και κάτι ακόμη.
Η επιχείρηση κάθαρση στην Ιταλία, που έφτασε στον υποβιβασμό της Γιουβέντους, ξεκίνησε μετά την αποκάλυψη των τηλεφωνημάτων του Μότζι (παράγοντα των Τορινέζων) σε διαιτητές.
Εδώ, διάφοροι παράγοντες ομολογούν σε συνεντεύξεις Τύπου ότι συνομιλούν με διαιτητές και τους κάνουν υποδείξεις, αλλά…πέρα βρέχει!

Για επίλογο, θα καταχραστώ τη δημοσιογραφική ανοχή του Αντώνη Καρπετόπουλου και θα μεταφέρω αυτούσιο σχόλιό του, που δημοσιεύθηκε στη Sporday και αφορά τον Αχιλλέα Μπέο:

Πρώτη φορά στη ζωή μου είδα τον Αχιλλέα Μπέο τόσο μπερδεμένο όσο χθες στο ξενοδοχείο που έδωσε τη συνέντευξη Τύπου. Εγώ καλόβολα θέλω να πιστεύω ότι όσα λέει είναι αληθινά. Επίσης δέχομαι ότι τον κυνηγάει ο Νίκος Πατέρας και ότι αυτός είναι ο μεγάλος του αντίπαλος, γιατί τον έδιωξε από το ποδόσφαιρο. Να προσθέσω επιπλέον ότι ο Μπέος μπορεί να είναι στόχος ενός αληθινού σχεδίου εξόντωσης που προέκυψε μετά το ντέρμπι και στόχο έχει τον Βαγγέλη Μαρινάκη (έτσι μαθαίνω ότι λέει ο ίδιος στους φίλους του…) και να δεχτώ ότι οι κασέτες είναι συρραφή αποσπασμάτων από δικά του λόγια και ο Αλέξης Κούγιας βαλτός.
Αλλά ακούγοντάς τον μου έλειψε πολύ κάτι: η κατηγορηματική διάψευσή του.
Σε τελική ανάλυση, τι ακριβώς συμβαίνει; Ο Πατέρας είναι ο συνομιλητής του ή έχει κατασκευάσει τις κασέτες σε ειδικά εργαστήρια;
Από τον Μπέο περίμενα να βγει και να πει ότι δεν έχει μιλήσει ποτέ με τον Δαλούκα, γιατί δεν έχει καμιά δουλειά να μιλάει με διαιτητές πριν και μετά τα ματς.
Περίμενα να πει ότι δεν έχει ιδέα ποιος είναι ο διαιτητής Μπάλντι και ότι δεν έχει φίλους να τον ενημερώνουν για το ποιόν των διαιτητών, Ελλήνων και ξένων.
Περίμενα να πει ότι με τον Μαρινάκη είναι φίλοι και λένε και κανένα καλαμπούρι παραπάνω, αλλά δεν μιλάνε για διαιτητές, γιατί αυτές οι κουβέντες μεταξύ παραγόντων (και μάλιστα διαφορετικών ομάδων) είναι εύκολα παρεξηγήσιμες.
Περίμενα να εξηγήσει γιατί ξαφνικά τον κυνηγάει ο Πατέρας τώρα, όταν από τον καβγά τους έχουν περάσει τρεις μήνες. Έκανε κάτι ο Μπέος και τον πείραξε; Ή μήπως τον τσίμπησε μύγα τον Πατέρα και αποφάσισε να ασχοληθεί μαζί του ξαφνικά;
Αν ήταν πειστικός σε αυτό το τελευταίο, θα ήμουν ο πρώτος που θα 'λεγε ότι ο Μπέος είναι θύμα μιας οργανωμένης επίθεσης για συγκεκριμένους λόγους.
Ο Μπέος μου μοιάζει έξω από τα νερά του, ασυνήθιστα νευρικός.
Μπορεί να τον πνίγει το δίκιο του, αλλά οι απαντήσεις δεν ήταν πειστικές.
Γιατί σε αυτή την ιστορία το θέμα (κυρίως για τον ίδιο) δεν είναι ποιος έγραψε ποιον, αλλά αν όσα καταγγέλλει ο Κούγιας είναι αλήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου