Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Ας τελειώσουμε με το λαϊκισμό της μεταπολίτευσης

Γράφει
 ο Ανδρέας Λοβέρδος

Την απόφαση της ευρωζώνης και της Ε.Ε. για το μηχανισμό στήριξης των χωρών της που γλιστρούν στην οικονομική κρίση- ισχύος από το 2013 και μετά- , καθώς και
 την επιμήκυνση και εξόφληση του χρέους μας  με μειωμένο επιτόκιο, αποτελούν ένα ασφαλές καταφύγιο για την Ελλάδα. Από τη στιγμή που είμαστε ασφαλείς, ακόμη κι αν χρειαστούμε και επιπλέον εταιρική συνδρομή, μπορούμε να αναμορφώσουμε την Ελλάδα, και να απαλλάξουμε την δημόσια οικονομία, αλλά και τους πολίτες από τη δραματική οικονομική κρίση.
Μια σίγουρη αλλά απολύτως απαραίτητη προϋπόθεση υπάρχει ωστόσο, για να κάνουμε τη κρίση παρελθόν, αξιοποιώντας το ενωσιακό πλαίσιο. Να διαγράψουμε τη μεταπολιτευτική ευδαιμονία στην Ελλάδα και να διαμορφώσουμε, με αστραπιαίους ρυθμούς τη νέα φυσιογνωμία της χώρας. Και συγκεκριμένα:
1.      Πρέπει να ξεχάσουμε τη φιλολογία περί εκλογών και λοιπόν μορφών αποφυγής της πραγματικότητας. Αν, π.χ,  είναι να γίνει ανασχηματισμός, και δεν είμαι εγώ αυτός που θα κρίνει την αναγκαιότητα του, ας γίνει αμέσως. Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Κάθε μέρα που περνάει χαμένη, ισοδυναμεί με ολόκληρο χρόνο.
2.      Η κυβέρνηση και οι επιμέρους υπουργοί δεν πρέπει να λειτουργούμε ενοχικά. Το ερώτημα που τίθεται στον αρχηγό της Πορτογαλικής αντιπολίτευσης, τίθεται και σε εμάς. : Υπάρχει άραγε άλλη λύση; Όποιος έχει άλλη λύση ας την προτείνει. Πρέπει, ως ορκισμένη ομάδα να βγούμε όλοι μπροστά. Αλλιώς δεν γίνεται.
3.      Το τρίπτυχο της πολιτικής μας είναι : επιμέρους αναπτυξιακές πολιτικές και κεντρικός έλεγχος της πορείας τους, νέες διαρθρωτικές αλλαγές, εφαρμόζοντας και μη καταστρέφοντας όσες ήδη κάναμε και περισσότερους περιορισμούς της δημόσιας σπατάλης. Η πορεία αυτών των τομέων πολιτικής πρέπει να ελέγχεται σε εβδομαδιαία βάση.
4.      Παρουσίαση όλων των πτυχών της πραγματικότητας στους πολίτες. Η αλήθεια και η αποτελεσματικότητα μας αποτελούν τη μοναδική πηγή νομιμοποίηση μας στο λαό. Ούτε χρόνο διαθέτουμε για ερασιτεχνισμούς ούτε  άλλος δρόμος υπάρχει.
Θα είναι κρίμα κάποια στιγμή να κατηγορηθούμε πως δεν τον ακολουθήσαμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου