Ξεκάθαρο μήνυμα στην Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, για τη στήριξη Ελλάδας και Ιρλανδίας και τη συνολική εξεύρεση λύσης, έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα.
Ο Ομπάμπα έστειλε στην Γερμανία τον υπουργό του των Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, που κάλεσε τους Ευρωπαίους να βρουν τη χρυσή τομή µεταξύ της εφαρμογής σκληρών δημοσιονομικών µμεταρρυθμίσεων στην ευρωζώνη και της χορήγησης οικονομικής υποστήριξης σε χώρες µέλη µε προβλήματα– όπως είναι και η Ελλάδα.
Με τον τρόπο αυτό οι ΗΠΑ πιέζουν
ουσιαστικά τους Ευρωπαίους για την υιοθέτηση συνολικής λύσης ενόψει των ευρωπαϊκών Συνόδων Κορυφής την Παρασκευή 11 Μαρτίου και στις 24-25 Μαρτίου, αφού οι χώρες της ευρωζώνης όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία εξακολουθούν να βάλλονται από τις αγορές, ενώ η Πορτογαλία κινδυνεύει να χρειαστεί και αυτή εξωτερική βοήθεια.
Ο Γκάιτνερ µετά τη συνάντησή του µε τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφ Σόιµπλε ξεκαθάρισε ότι περιμένει πως οι Ευρωπαίοι «θα κάνουν ότι χρειαστεί» για να αντιμετωπιστεί η κρίση, στέλνοντας σαφές µήνυμα ότι οι ΗΠΑ περιμένουν από την Ευρώπη και ιδιαίτερα τη Γερμανία να αναλάβει τώρα δράση.
Η µονοήμερη επίσκεψη του Γκάιτνερ στη Γερμανία, όπου είχε συναντήσεις µε σειρά κορυφαίων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων, χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα ασυνήθιστη από διεθνείς αναλυτές και δείχνει ουσιαστικά την ανησυχία των ΗΠΑ για τις εξελίξεις.
Ο Λευκός Οίκος θεωρεί ότι αν δεν βρεθεί συνολική λύση στα προβλήματα της ευρωζώνης – ιδιαίτερα µεμονωμένων κρατών όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία – µέχρι τα τέλη Μαρτίου, όχι µόνο µπορεί να κινδυνεύσουν και άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία, αλλά επίσης να δημιουργηθεί ο κίνδυνος να περάσει η κρίση και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.
Ο Γκάιτνερ, δεν συναντήθηκε μόνο με τον ομόλογό του, αλλά είχε επαφές µε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, τον πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας της χώρας (Μπούντεσµπανκ) Αξελ Βέµπερ, τον υπουργό Οικονοµίας Ράινερ Μπρούντερλε. Ενδεικτικό της αμερικανικής ανησυχίας.
Όπως, μάλιστα τόνισε, στη συνέντευξη Τύπου µετά τη συνάντησή του µε τον Σόιµπλε, οι Ευρωπαίοι πρέπει να βρουν «τη σωστή ισορροπία» ανάµεσα στην υποστήριξη των µμεταρρυθμίσεων που ζητούν από τις χώρες µέλη της ευρωζώνης και στην οικονομική υποστήριξη που είναι απαραίτητη για να εφαρμοστούν αυτές. Χαρακτήρισε απίστευτα δύσκολες τις µμεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται από την Ελλάδα, την Ιρλανδία και άλλες χώρες και τόνισε ότι για να έχουν αυτές αποτέλεσμα χρειάζεται «προσεκτικά σχεδιασμένη οικονομική βοήθεια (που θα χορηγηθεί) υπό όρους.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ κάνουν καίρια παρέμβαση πριν τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων από την Ευρωζώνη, ιδιαιτέρως για την Ελλάδα.
Πριν από ένα χρόνο περίπου, τις 29 Απριλίου 2010, ο ίδιος ο πρόεδρος Οµπάµα είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά µε την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Ήταν λίγα εικοσιτετράωρα πριν την απόφαση με την οποία χορηγήθηκε η έκτακτη οικονομική βοήθεια των 110 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Όλοι οι πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές συμφωνούν ότι εκείνος ήταν που έκαμψε τις αντιστάσεις της Γερμανίδας απέναντι στη χώρα μας.
Πριν από λίγες ημέρες, στις 28 Φεβρουαρίου, πάλι ο Ομπάμα είχε έλθει σε επικοινωνία με τη Μέρκελ, ζητώντας και πάλι ολοκληρωμένη δραστική λύση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ευρωζώνης. Όχι, φυσικά…από την καλή του τη καρδιά, ούτε από την συχνά εκδηλούμενη αγάπη για την Ελλάδα, αλλά από φόβο ότι αν η Ελλάδα και η Ιρλανδία «πάρουν» μαζί τους την Πορτογαλία ή άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, τότε μαθηματικά και σίγουρα, η κρίση θα ξαναπεράσει στις ΗΠΑ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου