Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Η πρόβλεψη των δημοσκόπων για τον ΛΑΟΣ

Γράφει ο Ρωμύλος Κομνηνός

Τι θα κάνει ο ΛΑ.Ο.Σ. στις επόμενες εκλογές; Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό, αλλά αντανακλά τη ζώσα πολιτική πραγματικότητα, μετά τη δημοσκόπηση της Public Issue η οποία έφερνε το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη μια ανάσα από διψήφιο ποσοστό στην πρόθεση ψήφου, και τον ίδιο, τον άλλοτε πρώτο βουλευτή Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, στην κορυφή της
 δημοφιλίας των πολιτικών αρχηγών.
Η ερώτηση φυσικά, ανήκει σε εκείνες που… τις απαντάει μονάχα η ίδια η ζωή, εν προκειμένω η κάλπη και η βούληση του εκλογικού σώματος.
Οι αναλυτές των εταιρειών δημοσκοπήσεων ωστόσο, έχουν ήδη σχεδιάσει το περίγραμμα της «πολιτικής δυναμικής» μέσα στην οποία κινείται ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, και των προοπτικών που έχει για το μέλλον.
Σε αντίθεση λοιπόν με τις παλαιότερες εκτιμήσεις περί μονοθεματικής προέλευσης της ψήφου προς το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη από τη Δεξιά και… λίγο πιο πέρα, η σημερινή εκλογική δεξαμενή του ΛΑ.Ο.Σ είναι πολύ πιο διευρυμένη, πολύπλοκη και σύνθετη.
Και εκεί ακριβώς, βρίσκεται, σύμφωνα με τους δημοσκόπους η «μεγάλη παγίδα» στην οποία κινδυνεύει να πέσει ο Γιώργος Καρατζαφέρης: Να μην στρέψει το βλέμμα του προς την «όλη κοινωνία», αλλά να περιοριστεί στην εκλογική δεξαμενή της Νέας Δημοκρατίας του 2009, ή της Κεντροδεξιάς ευρύτερα. Τη στιγμή που η ανάλυση των ποιοτικών στοιχείων των δημοσκοπήσεων δείχνει ότι ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός έχει απευθείας μετακινήσεις ψηφοφόρων, από το ΠΑΣΟΚ αλλά και το Κομμουνιστικό Κόμμα (!).
Οι δημοσκόποι θεωρούν ότι η πόλωση στην οποία οδηγείται η σύγκρουση του Γιώργου Καρατζαφέρη με τον Αντώνη Σαμαρά, δηλαδή με τη Νέα Δημοκρατία, δεν εξυπηρετεί τους πολιτικούς σχεδιασμούς του προέδρου του ΛΑ.ΟΣ., καθώς απωθεί ένα κομμάτι ψηφοφόρων της Κεντροδεξιάς που τον έβλεπαν με θετικό μάτι, ενώ ταυτόχρονα αποξενώνει από την πολιτική στρατηγική και στόχευση του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, εκείνους τους ψηφοφόρους οι οποίοι κινούνται ιδεολογικά στο άλλο μισό του φάσματος, δηλαδή την Κεντροαριστερά.
Για όσους έχουν… κουραστεί να παρακολουθούν και να αναλύουν τις δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα, από την εποχή του Κώστα Σημίτη και εντεύθεν, είναι εμφανές ότι ο σημερινός ΛΑ.Ο.Σ., θυμίζει πολύ έντονα την αντίστοιχη θέση στην οποία είχε βρεθεί το 2007 ο Συνασπισμός, υπό τον Αλέκο Αλαβάνο, με δημοσκοπικά ποσοστά τα οποία πλησίαζαν το 20%.
Η μονομερής στοχοποίηση του ΠΑΣΟΚ από την πλευρά της τότε Κουμουνδούρου όμως, σε συνδυασμό με την έπαρση που διέκρινε τις δημόσιες τοποθετήσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, είχε ως αποτέλεσμα να χάσει το κόμμα αυτό μια ιστορική ευκαιρία ανασύνθεσης του χώρου της Κεντροαριστεράς. Σαν… παλιό σινεμά, δηλαδή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου