Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Κόκκινος συναγερμός στη Νέα Δημοκρατία

Στη Συγγρού απεύχονται εκλογές,
αλλά ετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο

Σε απόλυτη ετοιμότητα έχει τεθεί ο μηχανισμός της Λεωφόρου Συγγρού, αφού εκτιμώντας την κατάσταση, δεν αποκλείουν εκλογές «ανά πάσα ώρα και στιγμή», παρ’ ότι τις απεύχονται.
Η ρευστή κατάσταση στην οικονομία, η εξέγερση των βουλευτών του ΠαΣοΚ και ο εξαναγκασμός υπουργών σε
 απόσυρση νομοσχεδίων, σε συνδυασμό με το «ελεύθερο» που έδωσε ο Αντώνης Σαμαράς σε συνεργάτες του που θα πολιτευθούν να…ξεκινήσουν άμεσες προετοιμασίες, έχουν δημιουργήσει κλίμα έντονης προετοιμασίας.

Στη Νέα Δημοκρατία, όπως αναφέρουμε σε άλλη ανάρτηση, έχουν σκεφτεί την κατάθεση πρότασης μομφής (βλέπε ανάρτηση με τίτλο «Σκέφτονται πρόταση μομφής»), είτε εναντίον της κυβέρνησης, είτε εναντίον του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Θεωρούν τις εκλογές το καλύτερο από τα άσχημα σενάρια.
Ο Αντώνης Σαμαράς, σε πρόσφατη δημόσια τοποθέτησή του, ήταν ξεκάθαρος.
Απεύχεται το ενδεχόμενο να βρεθεί σε μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, περισσότερο από το ενδεχόμενο εκλογών.
Στενοί συνεργάτες του, τον έχουν πείσει ότι κυοφορείται σενάριο συγκυβέρνησης, στην οποία «θα τσουβαλιαστούν όλοι, αναγκασμένοι να μοιραστούν τις αστοχίες της κυβέρνησης Παπανδρέου».
Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ότι «οι εκλογές είναι η εσχάτη των λύσεων και έξοδος διαφυγής», δίνοντας έμμεση απάντηση στο ερώτημα αν η Νέα Δημοκρατία επιθυμεί την προσφυγή στις κάλπες.

Πάντως, παρά τις σαφείς οδηγίες της Λεωφόρου Συγγρού προς τον κομματικό μηχανισμό για … «έσο έτοιμος», υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα με τη χαμηλή συσπείρωση των δυνάμεων που θεωρητικά διαθέτει. Κι αυτό προβληματίζει εξαιρετικά, υψηλά ιστάμενους παράγοντες του κόμματος, πολύ περισσότερο αφού η Νέα Δημοκρατία έχει υιοθετήσει μαχητική αντιπολιτευτική και αντιμνημονιακή πολιτική. Ο ίδιος προβληματισμός υπάρχει και για τις εξαιρετικά χαμηλές δημοσκοπικές προβλέψεις, που δεν δείχνουν ανάκαμψη του κόμματος, παρά τη ραγδαία κυβερνητική φθορά του ΠαΣοΚ.

Η θέση «οι εκλογές δεν συμφέρουν  ούτε την πατρίδα, ούτε το κόμμα», είναι ένας άρρηκτος συνδετικός κρίκος μεταξύ των διαφορετικών τάσεων του κόμματος.
Με μια βασική διαφοροποίηση.
Ο «μεσαίος χώρος» του κόμματος, δεν αποκλείει ούτε απορρίπτει συμμαχίες με άλλες δυνάμεις της «πολυκατοικίας», ή ευρύτερες συμμαχίες, στην περίπτωση που προκηρυχθούν τελικά εκλογές.
Αυτή η διαφοροποίηση, είναι ένας ακόμη βασικότατος λόγος, για τον οποίο στη Νέα Δημοκρατία απεύχονται εκλογές.
Ίσως, επειδή σε αυτή την περίπτωση θα δημοσιοποιηθούν πολλές διαφορές, στον όροφο της «πολυκατοικίας» που στεγάζει τη Νέα Δημοκρατία.

Στη Συγγρού, γνωρίζουν ότι ο κόκκινος εκλογικός συναγερμός, μπορεί να έχει και αρνητικά αποτελέσματα, με την «κόπωση» του κομματικού μηχανισμού. Αλλά, όπως αναφέρουν συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, ακολουθεί ένα δύσκολο διάστημα, στο οποίο δεν επιτρέπονται εφησυχασμοί!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου