Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Έρχονται τα νέα μέτρα…ως «εθνικό σχέδιο»!

Αναζητούνται 15 δισ.
μέχρι το 2013!

Όλη η περιρρέουσα  φημολογία των τελευταίων ημερών για αναδιάρθρωση, προφανώς δεν είναι τυχαία και έχει σαφή στόχο την πίεση στην κυβέρνηση, για να προχωρήσει σε νέα δέσμη μέτρων. Με το χρηματιστήριο σε κάθετη πτώση, τα spreads να ακολουθούν εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία και την τρύπα στον προϋπολογισμό να αυξάνεται
 μέρα τη μέρα αναζητείται άμεσα πάτημα για να βγει η οικονομία στην επιφάνεια και να πάρει μια ανάσα, έστω δυο ετών.

Την ανάσα αυτή όμως θα την πληρώσουμε πολύ ακριβά άμεσα ή έμμεσα όλοι μας, αφού η κυβέρνηση δεν προχωρά στις άμεσες και δομικές αλλαγές στον αίτιο του προβλήματος, τον δημόσιο τομέα, αλλά σε εισπρακτικές λογικές, που θα «πνίξουν» ακόμη περισσότερο την αγορά και τις επιχειρήσεις.
Βάφτισε, λοιπόν, ως «εθνικό σχέδιο», τα μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν και θα το παρουσιάσει την Πέμπτη ως επιτυχία απέναντι στην πιθανή χρεοκοπία... για την οποία επίσης υπογράψαμε ένα επίσης ... επιτυχημένο μνημόνιο πριν ακριβώς ένας χρόνο.
Ποιο είναι αυτό το «εθνικό σχέδιο»;
Οι αποκρατικοποιήσεις των εισηγμένων των εισηγμένων στο χρηματιστήριο ΔΕΚΟ, οι οποίες έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και πολύ καιρό, αφού τώρα το κόστος τους έχει πέσει. Πάντως, εξακολουθούν να είναι ελκυστικές, δεδομένου ότι θα μειωθεί κατακόρυφα το μισθολογικό τους κόστος, μέσω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου.
Ταυτοχρόνως, θα μπει και το σχετικό πωλητήριο στα ακίνητα του Δημοσίου με πρώτα αυτά των Ασφαλιστικών Ταμείων.
Αυτά, αφορούν τα προσδοκώμενα έσοδα του δημοσίου.
Σε ότι αφορά τα έσοδα των πολιτών, μπαίνει μαχαίρι στα Κοινωνικά και Εργασιακά επιδόματα, στις φοροαπαλλαγές, καθώς και στις δαπάνες για την Υγεία (αναφέρεται ποσοστό της τάξεως του 20%). Μεγάλες περικοπές, θα υπάρξουν και στις δαπάνες για εξοπλισμούς, ένας τομέας που τείνει να γίνει μάστιγα για την χώρα.

Γιατί όλα αυτά και μάλιστα... μαζεμένα και μάλιστα με στόμφο και σπουδή; Η απάντηση έρχεται ως συνήθως από το εξωτερικό, αφού εντός συνόρων κάθε λίγο και λιγάκι παίρνουμε μέτρα που δεν εφαρμόζουμε, αλλά κάθε φορά τα βαφτίζουμε διαφορετικά.
Στο εξωτερικό λοιπόν, όλοι αντιλαμβάνονται ότι το μνημόνιο στην Ελλάδα έχει αποτύχει, αφού η ελληνική κυβέρνηση δείχνει άτολμη να προχωρήσει σε δομικές αλλαγές στο δημόσιο, ίσως και εξ αιτίας των ιδεοληψιών της.
Συμφώνως με το Reuters, η Ελλάδα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα οδηγηθεί σε κάποιου είδους αναδιάρθρωση. Αν αυτή γίνει σε δύο τρία χρόνια τότε οι μόνοι που θα έχουν να χάσουν θα είναι Ε.Ε. και ΔΝΤ και αυτό φυσικά και δεν συμφέρει...
Κάπως έτσι και με την πίεση της επόμενης δόσης του δανείου ... επιχειρείται η αφύπνιση της ελληνικής κυβέρνησης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου