Τρίτη 12 Απριλίου 2011

«Τραβάνε τα μαλλιά τους» οι τροϊκανοί!

Τραγελαφικές καταστάσεις
 στον δημόσιο τομέα
«Πως θα σωθείτε έτσι;», αναρωτιούνται

Όσοι συναναστρέφονται τα μέλη της τρόικας που βρίσκονται στην Αθήνα για τους περιοδικούς ελέγχους, εν όψει της πέμπτης δόσης, ισχυρίζονται ότι διακρίνουν στα λόγια τους
 απογοήτευση για όσα συναντούν καθημερινά στον δημόσιο τομέα, ενώ δεν κρύβουν την απαισιοδοξία τους για την κάλυψη της «μαύρης τρύπας» στα τέλη του εξαμήνου, η οποία προβλέπεται να φτάσει κυμανθεί ανάμεσα στα 5 και στα έξι δισεκατομμύρια ευρώ.
«Πως θα σωθείτε έτσι;», αναρωτιούνται. Τονίζουν μάλιστα, ότι « η κατάσταση αντί να βελτιώνεται επιδεινώνεται, τουλάχιστον όσον αφορά τη λειτουργία των εφοριών, των τελωνείων και των πελατειακών σχέσεων που έχουν κορυφωθεί στις μικρές κοινωνίες».

Τα μέλη της τρόικας έχουν επισημάνει πολλές τραγελαφικές καταστάσεις, οι οποίες κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στην βελτίωση των οικονομικών μεγεθών.
Αναφέρουν χαρακτηριστικά:
·        Το κράτος δεν επιστρέφει εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ενώ οι υπάλληλοι των εφοριών ισχυρίζονται στους ελεγκτές ότι… έτσι συγκεντρώνουν χρήματα. Όμως, όλοι γνωρίζουν ότι αυτά τα χρήματα δεν εγγράφονται ως κρατικά έσοδα, αντιθέτως «πνίγει» τις επιχειρήσεις η μη καταβολή τους, αφού δεν μπορούν να προγραμματίσουν ούτε την ανάπτυξή τους, ενώ κάποιες αδυνατούν να καταβάλλουν ακόμη και τη μισθοδοσία.
·        Οι εφορίες σπεύδουν να εισπράξουν από κάποιους πολίτες και επιχειρήσεις τα οφειλόμενα, ακόμη και νωρίτερα από τις προθεσμίες καταβολής, ενώ από άλλους δεν τα εισπράττουν ποτέ. Οι τροϊκανοί, μιλάνε για μεγάλο «παιχνίδι» διαφθοράς.
·        Στα τελωνεία η κατάσταση είναι τραγική, κυρίως από την ποιότητα γνώσεων των υπαλλήλων. Σε πρόσφατη περίπτωση στην οποία χάθηκαν χιλιάδες έγγραφα, οι αρμόδιοι απάντησαν «ε, και τι έγινε;». Επιπλέον, βρέθηκε διευθυντής τελωνείου να έχει – τον τελευταίο χρόνο- καταθέσεις 2 εκατομμυρίων ευρώ. Όταν ρωτήθηκαν συνάδελφοί του, απάντησαν με κυνισμό ότι «αυτός είναι ο κανόνας γι’ αυτή τη θέση»!
·        Η αδιαφορία των αρµόδιων δηµοσίων υπαλλήλων έχει φθάσει σε όρια απίστευτα, προβάλλοντας το επιχείρηµα ότι «εφόσον δεν µας πληρώνουν δεν έχουµε λόγο να δουλεύουµε».
·        Η εξοικονόμηση χρημάτων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, έχει περιοριστεί στις αρχικές μειώσεις μισθών. Έκτοτε, δεν έχει γίνει το παραμικρό για τον περιορισμό της σπατάλης, ενώ χαρακτηρίζουν «υπερβολικά υπερβολικό» τον αριθμό των απασχολουμένων στον δημόσιο τομέα, ενώ δεν υπάρχει εκλογίκευση μεταξύ κόστους και υπηρεσιών που παρέχονται. Αναφέρουν, μάλιστα, χαρακτηριστικά, την περίπτωση υπαλλήλων των ΟΤΑ, οι οποίοι έχουν ως αντικείμενο εργασίας… την τοποθέτηση των σφραγίδων στα εκδιδόμενα πιστοποιητικά και μάλιστα βρίσκονται σε τελείως διαφορετικό χώρο από εκεί που εκδίδονται τα έγγραφα!
·        Σημειώνουν την διαπλοκή – πελατειακή σχέση που ανθεί στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες εξακολουθούν για ίδιο όφελος και εις βάρος του γενικού συμφέροντος να επιβάλλουν τη θέλησή τους. Αναφέρουν, μάλιστα ως παραδείγματα τις περιοχές του Μεσολογγίου και της Άρτας, όπου λειτουργούν τεράστια στρατόπεδα, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος.
·        Οι υπερτιµολογήσεις εξακολουθούν να είναι κανόνας για κάθε έργο. Αναφέρουν, ότι με τα στοιχεία που έχουν, για να διορθωθεί ένας δρόμος με λακκούβες στην Αθήνα, κοστίζει τέσσερις φορές περισσότερο, απ’ ότι ο αντίστοιχος στις Βρυξέλλες.
 Με αυτά δεδοµένα και τη µαύρη τρύπα των εσόδων να µεγαλώνει διαρκώς, οι τροϊκανοί ψάχνουν επειγόντως λύσεις, αλλά, όπως ισχυρίζονται, αυτές πρέπει να είναι «σοκαριστικές» για την ελληνική κοινωνία, ενώ θα έχουν και πολιτικό κόστος.
Για το οποίο, έχουν εξαιρετικές αμφιβολίες, αν μπορεί κάποιος να το αναλάβει. Γι αυτόν τον λόγο… «τραβάνε τα μαλλιά τους»…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου