Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Τρόικα: Αποτύχατε σε όλα, ψηφίστε το μεσοπρόθεσμο για να πάρετε την 5η δόση!

Επί του πιεστηρίου

Πριν από λίγο το Ρόιτερς, μετέδωσε από το Βερολίνο, ότι η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα αναφέρει ότι η επόμενη δόση του δανείου ενδέχεται να μην αποδεσμευτεί, έως ότου διορθωθεί η υποχρηματοδότηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της.
Η έκθεση της τρόικας αναφέρει ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να μην επιτύχει τους στόχους τους όσον αφορά την
 μείωση του ελλείμματος χωρίς περισσότερα μέτρα σταθεροποίησης και ότι η ύφεση που πλήττει τη χώρα φαίνεται πως είναι πιο παρατεταμένη και βαθύτερη από ότι θεωρείτο αρχικά.«Η χρηματοδοτική στρατηγική χρειάζεται να επανεξεταστεί. Δεδομένης του ότι απέχει πολύ η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές δανεισμού το 2012, το πρόγραμμα προσαρμογής είναι σήμερα υποχρηματοδοτημένο», αναφέρεται στην έκθεση, συμφώνως με το Ρόιτερς.
«Η επόμενη αποδέσμευση (της δόσης του δανείου προς την Ελλάδα) δεν μπορεί να λάβει χώρα έως ότου επιλυθεί το ζήτημα της υποχρηματοδότησης αυτής».
Η τρόικα ανέφερε ότι πρόκειται να συσταθεί σύντομα η υπηρεσία αποκρατικοποιήσεων στην οποία θα μπορούν να διορίζουν μέλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.
Ουσιαστικά η τρόικα περιγράφει στην έκθεσή της μία πλήρη αποτυχία της ελληνικής οικονομίας να εξυγιανθεί και στην ουσία με βάση αυτή την έκθεση απειλείται η χρηματοδότηση της χώρας μας με την εκταμίευση της νέας δόσης, που σε περίπτωση δεν δοθεί η χώρα δεν θα έχει ρευστό προκειμένου να πληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ιδιαίτερη αναφορά στην έκθεση γίνεται και για το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, όπου αναφέρεται πως μία ενδεχόμενη πολιτική συναίνεση δεν φαίνεται να έχει μεγάλα ποσοστά επιτυχίας.
Χαρακτηριστικό της κρίσιμης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα και η Ευρώπη είναι η έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup όπου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα και στην οποία έλαβε μέρος και ο ευρισκόμενος στη Φρανκφούρτη, Όλι Ρεν. Αντικείμενο της συζήτησης οι εκθέσεις που συνέταξε η τρόικα μετά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα.
Όλα αυτά, αλλά και όσα βιώνουν οι Έλληνες, αποδεικνύουν την δραματική κατάσταση της οικονομίας, για την οποία η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να λάβει το παραμικρό μέτρο, εγκλωβισμένη στις αγκυλώσεις και δογματισμούς κορυφαίων στελεχών της, στις αντιπαραθέσεις υπουργών και βουλευτών της και στην …απλή παρατηρητικότητα ενός άβουλου και εγκλωβισμένου στα λάθη του πρωθυπουργού.
Από την άλλη πλευρά, οι συναντήσεις του Αντώνη Σαμαρά με κορυφαία στελέχη της κεντροδεξιάς στην Ευρώπη, δεν πήγαν καλά, ανεξαρτήτως τι μεταδίδεται για εσωτερική κατανάλωση. Είναι χαρακτηριστικό, ότι κορυφαίοι παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτήριζαν μη επιτυχημένο το ταξίδι Σαμαρά στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία πορεύεται μόνη της στην Ευρώπη, χωρίς τη συμπαράσταση των «αδελφών» κομμάτων της, τα οποία δεν μπορούν να κατανοήσουν τη μη συναινετική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακόμη και σε θέματα που θεωρούνται κορυφαία ιδεολογικά, όπως το μπρος –πίσω στις αποκρατικοποιήσεις…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου