Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2011

Η Moody’s μας υποβάθμισε στις χώρες υπό χρεοκοπία!

Στην κατηγορία CAA1, που σημαίνει χώρες υπό χρεοκοπία, υποβάθμισε ο διεθνής οίκος Moodys την Ελλάδα, ενώ στην έκθεσή του αναφέρει ότι είναι πολύ πιθανή η πτώχευση υα επόμενα πέντε χρόνια.
Η νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από τον συγκεκριμένο οίκο, έρχεται πάλι παραμονές κρίσιμων αποφάσεων –Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα- επιτείνοντας ακόμα περισσότερο τη διεθνή οικονομική θέση της χώρας μας.
Στην έκθεση του διεθνούς οίκου, αφού περιγράφεται η πολιτική κόπωση της κυβέρνησης, αναφέρονται τέσσερις αιτίες
 για τη νέα υποβάθμιση:
1. Οι συνεχώς αυξανόμενες αντιδράσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση.
2. Οι εντελώς αβέβαιες προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.
3. Η παραδοσιακή αδυναμία επίτευξης των προϋπολογιζόμενων στόχων.
4. Η αυξανόμενη πιθανότητα οι υποστηρικτές της Ελλάδας, δηλαδή η τρόικα να απαιτήσουν κάποια στιγμή στο μέλλον τη συμμετοχή ιδιωτών δανειστών σε μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Τι λέει το υπουργείο Οικονομικών
Η απόφαση υποβάθμισης από τον οίκο Moody’s γίνεται την ίδια στιγμή που βρίσκονται στην Ελλάδα για να αξιολογήσουν το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας οι εκπρόσωποι της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Επηρεάζεται από την έντονη φημολογία στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο και παραβλέπει τις δεσμεύσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, προκειμένου να επιτύχει τον δημοσιονομικό στόχο για το 2011,  αλλά και να επιταχύνει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο οίκος αναγνωρίζει τις προσπάθειες της χώρας, αλλά την ίδια στιγμή προχωρά σε υποβάθμιση, αναμένοντας την υλοποίηση των δεσμεύσεων αυτών, προκειμένου να προχωρήσει σε αναβάθμιση.

Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ήδη επιτύχει σημαντικούς δημοσιονομικούς στόχους και τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, με το οποίο αναλαμβάνει ακόμα πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις με στόχο την συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας, αλλά και την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων στην κοινωνία. Στόχος είναι να απελευθερωθούν οι δυνάμεις της αγοράς, που θα επιτευχθεί και με την έξοδο του Δημοσίου από την επιχειρηματική αρένα, δίνοντας αναπτυξιακή προοπτική στην οικονομία. Όσο για την πολιτική κόπωση που επικαλείται η ανακοίνωση της Moody’s, η Κυβέρνηση έχει κάνει απολύτως ξεκάθαρο ότι επιδιώκει την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση γύρω από τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν, αλλά θα προχωρήσει σε κάθε περίπτωση αταλάντευτη στο δρόμο που έχει χαράξει για τη σωτηρία της χώρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου