Το αρχικό ξάφνιασμα που προκάλεσε η παπανδρεϊκή ανοησία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του δημοψηφίσματος – με το ερώτημα έγκρισης ή απόρριψης της δανειακής σύμβασης- διαδέχεται η σπουδή για την όσο δυνατόν καλύτερη προστασία τους από την ενδεχόμενη πτώση της Ελλάδας.
Όσο για τις αγορές;
Προετοιμάζονται για τα χειρότερα.
Οι πρώτες ανεπίσημες αντιδράσεις Ευρωπαίων κυβερνητικών παραγόντων, αλλά και οι αρθρογραφίες σε μεγάλες εφημερίδες, δείχνουν κλίμα βαθύτατης ανησυχίας για το τι μπορεί να
ακολουθήσει από ενδεχόμενη απόρριψη του σχεδίου διάσωσης από τον ελληνικό λαό.
Κι εδώ, στην προκειμένη περίπτωση, δεν είναι αντίστοιχη περίπτωση του «όχι» που είπαν οι Γάλλοι το 2005 στο δικό τους δημοψήφισμα. Για τον απλούστατο λόγο, ότι το δικό τους «όχι» αφορούσε το ευρωσύνταγμα, ενώ πιθανό δικό μας, θα έχει δραματικές επιπτώσεις τόσο για την Ελλάδα, όσο και για ολόκληρο τον πλανήτη.
Δηλαδή, η Ελλάδα θα γυρίσει στα επίπεδα των αρχών της δεκαετίας του ΄50, σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαια η κατάρρευση πολλών ευρωπαϊκών οικονομιών, αν όχι της ίδιας της Εθρωζώνης.
Ήδη, πριν από λίγο ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών Ράινερ Μπρούντερλε ανέφερε ότι:
«Τώρα, θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία».
Ο Μπρούντερλε, το κόμμα του οποίου μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό του οποίου ηγείται η Ανγκελα Μέρκελ, θεωρεί ότι η χώρα του και η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες που θα είχε η ανεξέλεγκτη και... οικειοθελής, πλέον, χρεοκοπία μιας χώρας-μέλους της ευρωζώνης και η προφανής έξοδός της από το ευρώ, πιθανότατα και από την Ευρωπαϊκή Ενωση και βεβαίως από τη Συνθήκη του Σένγκεν, διότι θα είναι πολύ δύσκολη η εφαρμογή ακόμη και των τελωνειακών συμφωνιών που απορρέουν από τη συμμετοχή μιας χώρας στην ΕΕ.
Αρνητικές αντιδράσεις από τις αγορές
Έντονα αντιδρούν οι αγορές στην προκήρυξη του δημοψηφίσματος, βασιζόμενες στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι η ετυμηγορία του ελληνικού λαού θα είναι αρνητική.
Διεθνείς αναλυτές ισχυρίζονται ότι στο ουσιαστικό ερώτημα που θα κληθούν να απαντήσουν οι Έλληνες δεν πρόκειται να είναι η έγκριση ή η απόρριψη της δανειακής βοήθειας, ούτε πόσο αυτή βοηθά στην ελάφρυνση της Ελλάδας αλλά με βάση τον συναισθηματισμό η έγκριση ή η απόρριψη της επιδείνωσης του βιοτικού τους επιπέδου.
«Οι Έλληνες δεν πρόκειται να κοιτάξουν το μέλλον και τα συμφέροντά τους στην Ευρωζώνη, αλλά το σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά διεθνής αναλυτής σε μεγάλο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Στην Κίνα, άλλος οικονομικός και πολιτικός αναλυτής ανέφερε (προφανώς γνωρίζοντας περισσότερα πράγματα για την κατάσταση στην Ελλάδα):
«Οι Έλληνες στην προσπάθειά τους να διώξουν την κυβέρνηση Παπανδρέου, μπορεί να κάνουν τόσο κακό στη χώρα τους, που όμοιό του δεν θα έχει συμβεί ποτέ».
Από την Αυστραλία, ο Πίτερ Στάνχοουπ της IG Markets, δήλωσε στο Bloomberg :
«Η Ελλάδα σοκάρισε τις αγορές με την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος. Οι αρνητικές εξελίξεις σωρεύονται διαρκώς αυξάνοντας την ανησυχία για το μέλλον των επενδύσεων και των αγορών εν γένει».
Επιπλέον, αίσθηση προκαλεί η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της
Pacific Investment Management Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, που αναφερόμενος στην απόφαση Παπανδρέου, την χαρακτήρισε «μείζον πολιτικό παίγνιο».
Ήδη, από χθες το βράδυ, μεγάλοι χρηματοοικονομικοί οίκοι ανά την υφήλιο, σπεύδουν να εγκαταλείψουν τις ευρωπαϊκές μετοχές και το ευρώ, αναζητώντας καταφύγιο στο δολάριο, στο γεν και στον χρυσό.
Στην Ευρώπη όλα τα χρηματιστήρια άνοιξαν πτωτικά.
Μετά από ελάχιστη ώρα συναλλαγών οι γενικοί δείκτες στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές κατέγραφαν απώλειες άνω του 3%.
Ήδη, η είδηση του ελληνικού δημοψηφίσματος είχε προλάβει να επηρεάσει χθες και τη Wall Street, διευρύνοντας τις απώλειες του Dow Jones στο 2,47%, το Nasdaq στο 2,14% και του S&P 500 στο 1,93%.
Στο Τόκιο ο ΝΙΚΚΕΙ έκλεισε το πρωί με πτώση 1,70% και στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έκλεισε με πτώση 2,49%.
Το ευρώ υφίσταται έντονες πιέσεις πέφτοντας στα 1,3747 δολάρια από τα 1,3858 δολάρια που βρισκόταν τα μεσάνυχτα.
Το γεν επίσης ενισχύεται παρά την χθεσινή παρέμβαση των ιαπωνικών αρχών, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι και το ρωσικό ρούβλι υποχωρεί έναντι του δολαρίου εξ αιτίας της νέας αβεβαιότητας που προκάλεσε η Ελλάδα για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη και γενικότερα στην παγκόσμια οικονομία.
Επιπροσθέτως, οι τιμές των εμπορευμάτων και των πρώτων υλών υφίστανται υψηλότατες πιέσεις λόγω των κινδύνων για νέα ύφεση (και της βεβαιότητος για κάμψη της καταναλωτικής ζήτησης που η ύφεση θα επιφέρει), ενώ παρατηρείται πλημμυρίδα επενδύσεων στα θεωρούμενα ως ασφαλή ομόλογα, όπως είναι τα αμερικανικά Treasuries και τα γερμανικά Bunds.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου