Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Νυχτερινό- σκληρό ροκ στο ΠαΣοΚ!

Μέχρι τις πρωινές ώρες διήρκησε η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ, στην οποία υπήρξε πρωτοφανής ένταση και ξέσπασμα του πρωθυπουργού.
Η συζήτηση, παρ’ ότι ξεκίνησε με ήρεμους τόνους, εκτροχιάστηκε από τον Γιώργο Παναγιωτακόπουλο που εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης (με βάση τις αποκρατικοποιήσεις) και εκνεύρισε τον Γιώργο Παπανδρέου.
Πληροφορίες αναφέρουν, ότι το ξέσπασμα του πρωθυπουργού ήταν σκληρό, αφού κτύπησε
 με δύναμη το χέρι του στο τραπέζι και φώναξε στον –πάλαι ποτέ συγκεντρωσιάρχη του πατέρα του - :
-         «Ως εδώ Γιώργο! Τέρμα όλα! Τέρμα τα περί κατοχής! Τέρμα τα περί Πινοσέτ! Δεν θα επιτρέψω να μπει ως εχέγγυο δημόσια περιουσία. Εγώ, το μόνο περιουσιακό στοιχείο που έχω το βάζω υποθήκη. Αν θέλετε να  δώσω το σπίτι στο Καστρί, το δίνω!».

Η συζήτηση συνεχίστηκε, μαζί με την κριτική, κυρίως από μέλη που θεωρούνται «βενιζελικής επιρροής.
Η Τόνια Αντωνίου, έθεσε με έμμεσο τρόπο ζήτημα εκλογών, αφού ζήτησε την
ψήφιση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου από 180 βουλευτές!.

Ο βουλευτής Καρδίτσας Νίκος Σαλαγιάννης, ανέφερε ότι χρειάζεται αλλαγή του μοντέλου διακυβέρνησης αλλά και του κυβερνητικού σχήματος, διευκρινίζοντας ότι δεν εννοεί κάποια κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά ένα νέο κυβερνητικό σχήμα από το ΠΑΣΟΚ.
Ο ίδιος πρότεινε και τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος προκειμένου να συζητηθούν και εκεί, όσα συζητούνται το τελευταίο τετραήμερο στην κυβέρνηση (άτυπο υπουργικό Συμβούλιο την περασμένη Δευτέρα και κανονικό σήμερα) και στο κόμμα (συνεδρίαση Κ.Ο. την Τρίτη και Π.Σ την Τετάρτη). Την πρόταση αυτή, που απέσπασε τη σύμφωνη γνώμη του κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υποστήριξε και ο Πάρις Κουκουλόπουλος.


Παπανδρέου: «Να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη τόλμη»

Ο πρωθυπουργός τόνισε «την ανάγκη να γίνουν οι μεγάλες αλλαγές στη χώρα», τις οποίες , όπως υποστήριξε,  «δεν θα τις φέρει κανένας σωτήρας, δεν θα τις φέρει καμία μαγική συνταγή, δεν θα τις φέρει η κατάργηση της Βουλής των Ελλήνων, δηλαδή η κατάλυση της δημοκρατίας».  Πρόσθεσε μάλιστα ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι ο καταλύτης αυτών των αλλαγών, ενώ υπεραμύνθηκε και των πολιτικών κομμάτων που δέχονται επιθέσεις, τονίζοντας ότι «τα κόμματα είναι αναπόσπαστο τμήμα της δημοκρατίας».
Ως προϋπόθεση για την προώθηση των μεγάλων αλλαγών, ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε, το «να μπορεί η χώρα να υπάρχει, να ικανοποιεί τις ανάγκες της στο εσωτερικό αλλά και τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές της». Έθεσε επίσης τρία ζητήματα τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη στη συζήτηση. Πρώτο, «να μείνουμε στους δημοσιονομικούς στόχους της μείωσης του ελλείμματος», δεύτερο «να πάρουμε μέτρα που να ενισχύουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα», με προστασία των αδυνάμων και επιμερισμό των βαρών με δίκαιο τρόπο και τρίτο, να ληφθεί μέριμνα ώστε, «κατά το δυνατό, οι αποφάσεις αυτές να μην αναστείλουν την αχτίδα φωτός στην αναπτυξιακή μας πορεία».

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ανακοίνωσε ότι το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα κατατεθεί στη Βουλή, την Πέμπτη το βράδυ,  ενώ την Τρίτη θα αρχίσει η συζήτησή του στην αρμόδια Επιτροπή.
Η ψήφισή του δε, αναμένεται να γίνει στις 28 Ιουνίου.

Ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ , Μιχάλης Καρχιμάκης, στην ομιλία του, έκανε λόγο για τις δύσκολες αποφάσεις που καλείται να πάρει η κυβέρνηση, η οποίες όπως υποστήριξε, θα καθορίσουν την πορεία της χώρας για τα επόμενα χρόνια.
Ζήτησε παράλληλα, οι αποφάσεις αυτές να ληφθούν με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, ενώ υποστήριξε ότι «δεν έφερε το Μνημόνιο την κρίση, η κρίση έφερε το Μνημόνιο».
Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι «πλέον πολιτεύεται με τη λογική της ακροαριστεράς της δεκαετίας του 70».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου