Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Financial Times: «30 σοσιαλιστές βουλευτές απειλούν να παραιτηθούν από τις έδρες τους παρά να ψηφίσουν τα νέα μέτρα»!

Σημερινό δημοσίευμα των Financial| Times, αναφέρει για την κάθοδο του Λουκά Παπαδήμου στην ενεργό πολιτική σκηνή, σε περίπτωση συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ανάγκης, ενώ γίνεται εκτενέστατη αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της η κυβέρνηση.
Η έγκριτη βρετανική εφημερίδα, βασιζόμενη σε αναλύσεις συνεργατών της, αναφέρει ότι αν ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν καταφέρει να πείσει
 τους υπουργούς του για την αναγκαιότητα του Μνημονίου, θα αναγκασθεί να διορίσει έμπειρους τεχνοκράτες σε 5-6 κομβικά υπουργεία για να εφαρμόσουν το πρόγραμμα ΕΕ-ΔΝΤ.
Στο δημοσίευμα, αναφέρεται ότι «το όνομα του κ. Λουκά Παπαδήμου, τέως κεντρικού τραπεζίτη της Ελλάδας και τέως αντιπροέδρου της ΕΚΤ, αναφέρεται για πιθανή συμμετοχή σε μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας υπό τον κ Παπανδρέου, που θα έχει την διετή εντολή να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».



Όπως αναφέρει το δημοσίευμα «ο κ. Παπανδρέου ζήτησε στο υπουργικό συμβούλιο σαφείς δεσμεύσεις από σκληροπυρηνικούς σοσιαλιστές υπουργούς οι οποίοι αντιτίθενται σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θεωρούνται κρίσιμες για την διάσωση της οικονομίας, ενώ έχει να αντιμετωπίσει κι άλλες μάχες για να πείσει βουλευτές και κορυφαία στελέχη του κόμματός του, ότι αν δεν επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, η χώρα θα χάσει την στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων της και θα υποχρεωθεί σε χρεοστάσιο».
Στο πλαίσιο αυτό το δημοσίευμα τονίζει πως περίπου 30 σοσιαλιστές βουλευτές απειλούν να παραιτηθούν από τις έδρες τους παρά να ψηφίσουν τα νέα μέτρα.
 
«Τα πολιτικό χάσμα μεγαλώνει στην Ελλάδα αν και την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση συντάσσει μια συμφωνία διάσωσης ύψους σχεδόν 100 δισ. ευρώ, που θα τεθεί προς έγκριση στην σύνοδο κορυφής της Ευρώπης», τονίζεται στο δημοσίευμα.

 Ο συντάκτης του άρθρου αναφέρει πως η λαϊκή δυσαρέσκεια έχει πυροδοτήσει συζήτηση για το κατά πόσον ο κ. Παπανδρέου θα πρέπει να ακολουθήσει τα παραδείγματα των ηγετών Ιρλανδίας και Πορτογαλίας και να ζητήσει πρόωρες εκλογές, παρά την σαφή εντολή των Βρυξελλών ότι δεν θα πρέπει τα εθνικά πολιτικά ζητήματα να μπουν στην μέση του προγράμματος ανάκαμψης.
Στο σημείο αυτό η εφημερίδα αναφέρει πως ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντώνης Σαμαράς, αντιστέκεται στις εκκλήσεις διακομματικής συναίνεσης για τις μεταρρυθμίσεις, απαιτώντας επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.
Σημειώνει δε πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια απόκλιση της τάξης των 1-2 ποσοστιαίων μονάδων ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, αν και ο κ. Παπανδρέου εξακολουθεί να απολαμβάνει καλύτερα ποσοστά από τους υπολοίπους πολιτικούς αρχηγούς, γεγονός που δείχνει ότι το πιθανότερο αποτέλεσμα θα είναι απουσία επαρκούς κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου