Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Θλίψη Σαρκοζί και αβεβαιότητα από την ακατανόητη παπανδρεϊκή απόφαση

Τη θλίψη του Νικολά Σαρκοζί για την ενέργεια του Γιώργου Παπανδρέου να προκηρύξει δημοψήφισμα, εξέφρασε στενός συνεργάτης του, στην εφημερίδα Le Monde.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, εμφανίζεται ιδιαιτέρως στενοχωρημένος και προβληματισμένος, αφού εκτιμά ότι οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου, τίθενται πλέον σε ευρύτατης δυσκολίας δοκιμασία.
Το Παρίσι θεωρεί ότι
όλα πλέον πρέπει να γίνουν από την αρχή για την αποτροπή γενικευμένης κρίσης στην Ευρωζώνη.
Η Le Monde, αναφέρει ότι είναι ορατό το ενδεχόμενο κατάρρευσης του συνόλου των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής.
Υπενθυμίζεται ότι το Παρίσι ήταν από τους στενότερους συμμάχους της Αθήνας στην Ευρώπη, ενώ οι προσωπικές σχέσεις Σαρκοζί - Παπανδρέου ήταν πολύ καλές.
Οι Γερμανοί από την πλευρά τους, δηλώνουν αιφνιδιασμένοι, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν αντιδράσει επισήμως.
Η μόνη αναφορά προέρχεται από ανεπίσημους κύκλους του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που μιλάει για μια ελληνική εσωτερική εξέλιξη.

Πάντως στην Αθήνα οι προβληματισμοί μεγαλώνουν, αφού η ακατανόητη και αψυχολόγητη απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου δημιουργεί παρατεταμένη πολιτική κρίση με προφανή αποτελέσματα. Πολύ περισσότερο στο παρόν διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Η επιλογή του δημοψηφίσματος θέτει εν κινδύνω αυτή καθεαυτή τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής και κατ' επέκταση την προαναγγελθείσα εκλογική διαδικασία. Επίσης, προβληματίζει το γεγονός ότι με το δημοψήφισμα για τη δανειακή σύμβαση, τίθενται εμμέσως υπέρτερα διλήμματα όπως αυτό της συμμετοχής μας στην Ευρωζώνη.

Τίποτε δεν εγγυάται ότι στο προσεχές τρίμηνο θα υπάρξει δανειακή σύμβαση για να τεθεί υπό την έγκριση ή την απόρριψη του ελληνικού λαού.
Κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει ότι οι Τράπεζες και οι θεσμικοί επενδυτές θα αποδεχθούν μια συμφωνία που τελεί υπό την αίρεση ενός δημοψηφίσματος.
Κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί με τη νέα -και βαρύτερη όλων- ύφεση που θα προκληθεί.
Κανείς δεν γνωρίζει πως θα λειτουργήσει το θυμικό των αγανακτισμένων Ελλήνων, των οποίων οι αποφάσεις μπορεί να ανατρέψουν εθνικές στρατηγικές δεκάδων χρόνων.
Κανείς δεν γνωρίζει για πόσο χρονικό διάστημα η Ελλάδα θα παραμείνει ακυβέρνητη, αφού μέχρι το δημοψήφισμα θα περάσουν τρεις μήνες, ενώ μετά και αναλόγως αποτελέσματος μπορεί να εμπλακούμε σε πολιτικό «φαύλο κύκλο».

Κι όλα αυτά, σε μια περίοδο που πολλοί αμφισβητούν την ένταξή μας και αρκετοί θα προτιμούσαν να επιστρέψουμε στο εθνικό μας νόμισμα, επιλογή ασφαλώς καταστροφική για τον τόπο.

Η ακατανόητη επιλογή Παπανδρέου, είναι βέβαιο ότι είναι απαρχή ανεπιθύμητων εξελίξεων.

Τράπεζες: Εξαιρετικά ριψοκίνδυνη η απόφαση του Πρωθυπουργού
Ως εξαιρετικά ριψοκίνδυνη χαρακτηρίζουν τραπεζικοί κύκλοι την απόφαση του Πρωθυπουργού να οδηγήσει τη χώρα σε δημοψήφισμα.
«Η εξαγγελία δημοψηφίσματος σχεδόν 3 τρεις μήνες πριν από τη διεξαγωγή του είναι παράτολμη κίνηση» αναφέρουν και τονίζουν ότι «τέτοιες αποφάσεις ανακοινώνονται και πραγματοποιούνται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα». 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα θα ενισχυθούν και θα εντείνουν το κύμα απόσυρσης καταθέσεων από τις τράπεζες καθώς θα παίζεται η παραμονή ή όχι στο ευρώ».
Ορισμένες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αναλήψεις που συνολικά μπορεί να φθάσουν έως και 40 δισ. ευρώ, ποσό που θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα ρευστότητας στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

1 σχόλιο:

  1. Μου θυμίζει τον πατέρα του, που όποτε πήγαινε να πιάσει φιλία με μια αραβική χώρα, τον ... λοξοκοιτούσαν οι άλλες αραβικές χώρες. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα, που ο Γιωργάκης πετάει ένα ανεύθυνο σενάριο για δημοψήφισμα, που δεν ικανοποιεί ούτε τον απελπισμένο Ελληνικό λαό, ούτε τις τράπεζες, ούτε τους οικονομικούς κατακτητές.
    Τα τεχνάσματα τα έκανε μια φορά, δυο φορές, φτάνει πια, τα βαρεθήκαμε, καιρός να κάνει το τελευταίο κόλπο της ηρωικής αποχώρησης και της διενέργειας εκλογών.
    Όσο για τις τράπεζες, οι μεγάλες αναλήψεις έχουν γίνει εδώ και καιρό. Κύμα αναλήψεων που τυχόν θα επιφέρει ζόρια στη ρευστότητα δεν θα υπάρξει, τουλάχιστον όχι με δηλώσεις προθέσεων ή σενάρια του Γιωργάκη, που μπορεί να τα σκέφτεται φωναχτά, αλλά είναι απόλυτα σίγουρο ότι δεν θα τα κάνει, για όσο ακόμα έχει αυτή την άνεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή