Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

"Μάντρωσε" τους υπουργούς του, μόνο ο Α. Λοβέρδος εξέφρασε επιφυλάξεις!

Τις πρώτες πρωινές ώρες τελείωσε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο επίκεντρο ήταν το ενδεχόμενο επίσπευσης του χρόνου διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, οι διαδικασίες διεξαγωγής και το κεντρικό ερώτημα.
Στη συνεδρίαση εγκρίθηκε ομοφώνως η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ενώ οι υπουργοί εξέφρασαν την απόλυτη στήριξή τους στον πρωθυπουργό στη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, αναγνώρισε ότι οι εταίροι θα επιθυμούσαν ηρεμία στην πολιτική ζωή της Ελλάδας, ενώ τόνισε πως όλοι
 ήταν ενήμεροι, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από το εξωτερικό.
Σε ότι αφορά τις αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί στο εσωτερικό της χώρας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε για «απαράδεκτη φιλολογία και λυσσαλέες αντιδράσεις, που θέλουν να υπονομεύσουν το δικαίωμα του ελληνικού λαού».
Ταυτοχρόνως εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά οικονομικών και άλλων συμφερόντων, αλλά και κατά κομμάτων της αντιπολίτευσης και ειδικότερα κατά της ΝΔ.
Όπως ανέφερε «ένα σημαντικό τμήμα του πολιτικού κόσμου, μαζί με κατεστημένα συμφέροντα, έκανε κάθε προσπάθεια να αποδομήσει το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής».
Και επισήμανε ότι κανένας πολιτικός αρχηγός δεν τοποθετήθηκε επί της ουσίας της απόφασης. Και πρόσθεσε ότι όλοι θέλουν να εφαρμοστεί η συμφωνία αλλά κρύβονται πίσω από την κυβερνητική πλειοψηφία, προκαλώντας διάλυση παντού.
Ο Γιώργος Παπανδρέου απέρριψε για μια ακόμα φορά το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, αναφέροντας ότι «θα μπορούσε να συρθούμε σε μια κατάσταση κινδύνου και χρεοκοπίας». Αντιθέτως, τόνισε,  «το δημοψήφισμα θα αποτελέσει μια ξεκάθαρη εντολή και θα είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδας για την ευρωπαϊκή μας πορεία και τη συμμετοχή μας στο ευρώ».
Μάλιστα, έθεσε το ερώτημα: «τι άλλαξε και «λύσσαξαν» τα άλλα κόμματα καθώς και τα περισσότερα ΜΜΕ ενάντια στην πρόταση αυτή, η οποία θα έπρεπε, τουλάχιστον, να συζητηθεί με ηρεμία και νηφαλιότητα»;
Την απάντηση την έδωσε μόνος του: «Είναι σαφές τι άλλαξε. Καταρχήν, συμφωνήθηκε το νέο δάνειο, κάποιοι τραπεζίτες ανησυχούν, κάποια ΜΜΕ είναι υπερχρεωμένα, ενώ παράλληλα προχωράει η έρευνα των καταθέσεων στην Ελβετία. Όσοι έπαιξαν στη χρεοκοπία της χώρας, κατανόησαν ότι έχασαν τα χρήματά τους, το ίδιο και όσοι πόνταραν στην επιστροφή στη δραχμή».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης για να φορολογήσει τις καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία, τονίζοντας ότι πρόκειται για «λεφτά κλεμμένα» από το λαό.
Διευκρίνισε και πάλι ότι στο δημοψήφισμα το δίλημμα δεν είναι «αυτή ή άλλη κυβέρνηση», αλλά «ναι ή όχι στη σύμβαση», «ναι ή όχι στην Ευρώπη», «ναι ή όχι στο ευρώ».
Ο πρωθυπουργός κατήγγειλε τη ΝΔ, τον ΛΑΟΣ και τη Ντόρα Μπακογιάννη ότι «κινούνται στα όρια μια θεσμικής εκτροπής», παροτρύνοντας ανοιχτά βουλευτές του ΠαΣοΚ να ρίξουν την κυβέρνηση στην ψηφοφορία της Παρασκευής. Γι' αυτό, τόνισε, «χρειάζεται όλοι μας να αντιμετωπίσουμε αυτή την ιστορική στιγμή με ευθύνη».
Τοποθετήσεις στελεχών της κυβέρνησης

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου έγινε αναλυτική συζήτηση για τις ραγδαίες εξελίξεις στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ μετά την ανεξαρτητοποίηση της κ. Αποστολάκη, ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης το βράδυ της Παρασκευής.
Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος η κυβέρνηση σήμερα εμφανίστηκε ενωμένη και τόνισε ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μάλιστα, ερωτηθείς για τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σχολίασε «προς τι η αγωνία τους; Δεν ήθελαν τη δανειακή σύμβαση και τώρα θέλουν να εγκριθεί».
Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης μερίδα υπουργών εξέφρασε ενστάσεις για τον τρόπο λήψης της απόφασης για δημοψήφισμα, αλλά και για το πώς εντάσσεται η συγκεκριμένη απόφαση στον συνολικό κυβερνητικό σχεδιασμό.
Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος τάχθηκαν στις τοποθετήσεις τους οι Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Χρήστος Παπουτσής, Δημήτρης Ρέππας, Πάνος Μπεγλίτης και Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το δημοψήφισμα να διεξαχθεί το προσεχές διάστημα και όχι όπως αρχικά εκτιμηθεί, αφού ολοκληρωθεί στο σύνολό της η δανειακή σύμβαση.
Από την άλλη,  ο Ανδρέας Λοβέρδος διερωτήθηκε πως μπορεί να γίνει δημοψήφισμα με ένα θεμελιώδες ερώτημα που θα δεσμεύσει τη χώρα για τα επόμενα 30 χρόνια και επιφυλάχθηκε για την τελική του τοποθέτηση, αφού πρώτα γνωστοποιηθεί το ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες στο δημοψήφισμα.
Η Άννα Διαμαντοπούλου, ζήτησε διευκρινίσεις για την πολιτική σκοπιμότητα που εξυπηρετεί η επιλογή του δημοψηφίσματος στην παρούσα φάση.
Ο Γιάννης Ραγκούσης ανέφερε ότι η χώρα δεν πρέπει να πάει σε εκλογές, ούτε άμεσα, ούτε έμμεσα και τόνισε ότι δεν πρέπει να αφήσουμε τους εαυτούς μας εκτεθειμένους στην κριτική ότι οδηγούμε σε καταστάσεις αβεβαιότητας σχετικά με το ευρώ και την ευρωζώνη. Πρόσθεσε, δε, ότι με την απόφαση για δημοψήφισμα με αντικείμενο την επικύρωση από τον λαό της δανειακής σύμβασης, για πρώτη φορά συνομολογείται επίσημα ότι υφίσταται ζήτημα νομιμοποίησης της πολιτικής της κυβέρνησης. Ο υπουργός Μεταφορών, επίσης, ζήτησε να μείνει ανοιχτό το ερώτημα και ο χρόνος που θα γίνει το δημοψήφισμα.
Ο Κώστας Σκανδαλίδης, από την μεριά του, έθεσε το θέμα της έλλειψης ενημέρωσης των μελών της κυβέρνησης για το δημοψήφισμα. Θα έπρεπε να είμαστε ενημερωμένοι για να πάμε ομογενοποιημένα και όχι αιφνιδιασμένοι, φέρεται να τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου