Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Δύο μέτρα για φανερές και τίμιες συναλλαγές

Γράφει ο Μπάμπης Παπαδημητρίου

Η συνεχής αύξηση της φοροδιαφυγής είναι η άλλη όψη της συνεχώς βαρύτερης φορολογίας των ολοένα και περισσότερο εξαθλιωμένων μισθωτών. Έμποροι και άλλοι μικροεπιχειρηματίες ή επαγγελματίες, οι εκπρόσωποι των οποίων διαμαρτύρονται σε κάθε ευκαιρία για κάποιο νέο φορομέτρο, γνωρίζουν πολύ καλά, όταν αποκρύπτουν πωλήσεις ή/και δεν αποδίδουν τον εισπραττόμενο από τους καταναλωτές/πελάτες φόρο ότι στη δική τους φοροδιαφυγή «πατάει» το κράτος για να αυξάνει τα βάρη στα υποζύγια.
Ο φαύλος κύκλος μείωσης των εισοδημάτων, αύξησης της φοροδιαφυγής και μεγαλύτερης φορολόγησης δεν θα σπάσει παρά μόνον όταν θα επιτύχει η χώρα μας ένα καθεστώς φανερών και τίμιων συναλλαγών. Υπάρχουν δύο μέτρα που
 βοηθούν αποφασιστικά σε αυτό. Το ένα είναι η ανά πάσα στιγμή καθολική εφαρμογή του «πόθεν έσχες». Ας κλείσουν τις ΔΟΥ, ας καταργήσουν τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων κι ας ρίξουν όλους τους υπαλλήλους των εφοριών στη διασταύρωση των δηλώσεων.
Το δεύτερο είναι η καθιέρωση του ηλεκτρονικού χρήματος. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα όπου το μετρητό υποστηρίζει τόσο έκδηλα τη φοροδιαφυγή. Ας επενδύσουν, επιτέλους, οι τράπεζες στις κάρτες πληρωμών. Ας αποποιηθούν τα εύκολα κέρδη με τις δόσεις των καρτών, αφού, άλλωστε, τώρα πιέζονται από τις τεράστιες καθυστερήσεις. Το ηλεκτρονικό χρήμα μέσω καρτών, που ήδη διαθέτουν μισθωτοί και συνταξιούχοι αφού πληρώνονται μέσω τραπεζικού λογαριασμού, καθιστά άνευ σημασίας τις κάρτες αποδείξεων, διευκολύνει τον φορολογούμενο και επιτρέπει καλύτερο έλεγχο του οικογενειακού προϋπολογισμού.
Όσο επιμένουμε να κρατούμε το φορολογικό μας σύστημα περίπλοκο και παραδοσιακό, τόσο θα αυξάνεται και ο αυταρχισμός του φορατζή και η φοροκλοπή. Πρώτοι οι μισθωτοί έχουν συμφέρον να συμμορφωθούν σε έξυπνες λύσεις περιορισμού της φοροδιαφυγής. Αυτοί συντηρούν το κράτος με τις μηνιαίες κρατήσεις που γίνονται στην αμοιβή τους για φόρο και ασφάλιση. Πληρώνουν προκαταβολικά και πληρώνουν ολόκληρο τον φόρο. Μηδενική φοροδιαφυγή και προκαταβολή φόρου. Οφείλει το κράτος να τους αναγνωρίσει τουλάχιστον αυτό και να τους διευκολύνει, αντί να τους δυναστεύει ή να τους τρομοκρατεί. Η ανοησία των πολιτικών και η αναλγησία των κρατικών υπαλλήλων καλλιεργούν τα πιο αιμοβόρικα ένστικτα φοροδιαφυγής.
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου