Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Εσωκομματική ηρεμία αναζητά ο Αντώνης Σαμαράς

Η Συγγρού «μαζεύει»
λαϊκιστές και συνδικαλιστές!

Με στόχο την ενιαία έκφραση πολιτικού λόγου από τα στελέχη και τους βουλευτές του, ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε εντολές να περιοριστούν οι λαϊκιστές και οι συνδικαλιστές του κόμματος, οι οποίοι δείχνουν να αποτελούν τεράστιο βαρίδι για τη Νέα Δημοκρατία, στην προσπάθειά της να διεισδύσει στο κρίσιμο εκείνο πεδίο ψηφοφόρων που δίνουν την εξουσία στα κόμματα.
Πολιτικοί παρατηρητές, πάντως, εκτιμούν ότι η όλη διαδικασία είναι μια σαφής αποδοκιμασία του
 Γιάννη Μανώλη και των ομοίων του κρατικοδίαιτων…

Ταυτοχρόνως, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έδωσε το σύνθημα για δυναμικό γύρο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, βασιζόμενος σε επιχειρήματα και όχι λαϊκισμό.
Ο Αντώνης Σαμαράς, έδωσε εντολή να αφεθεί ζωτικός χώρος στη φιλελεύθερη πτέρυγα του κόμματος, η οποία επί μακρύ χρονικό διάστημα υφίσταται ανηλεείς επιθέσεις από συνδικαλιστές και «κομματικούς» παράγοντες, κάποιες εκ των οποίων έφτασαν στα επίπεδα της χυδαιότητας.Αυτό, παρ’ ότι δεν πιστεύουν πολλοί ότι θα συμβεί,  κρίθηκε σκόπιμο γιατί καταβάλλεται προσπάθεια να μην αμφισβητείται στην κοινή γνώμη η ενότητα του κόμματος και να μην εμφανίζεται η Ν.Δ. ως πεδίο ιδεολογικών συγκρούσεων μεταξύ των βουλευτών και στελεχών που χαρακτηρίζονται φιλελεύθεροι και άλλων της λαϊκής δεξιάς.

Ειδικά το θέμα της εφεδρείας, προκάλεσε έντονη συζήτηση στο εσωτερικό της Ν.Δ., ενώ για μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρξε διάσταση απόψεων και σύγχυση για το ποια είναι η θέση του κόμματος. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε επιστρατεύτηκε  ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, σύμβουλος του προέδρου της Ν.Δ. για να εξηγήσει την πρόταση του κόμματος.

Η πρόταση της Ν.Δ. για την εφεδρεία προκαλεί πολλά προβλήματα στην αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς η ηγετική ομάδα εκτός από την κυβέρνηση που συντηρεί το επιχείρημα περί θολής πρότασης, έχει να αντιμετωπίσει και τις παλινωδίες μεταξύ των «γαλάζιων» βουλευτών και στελεχών.

Η αναλυτική παρουσίαση που έκανε ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, είχε στόχο να απορροφηθούν οι εσωτερικοί κραδασμοί και να αποδυναμωθούν κατά κάποιο τρόπο οι δυναμικές αντιδράσεις που σχεδιάζουν οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ.
Το σχέδιο της Ν.Δ. για το οποίο η ηγεσία επιμένει ότι για να πετύχει πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση με την τρόικα, θα επιχειρηθεί να γίνει ευρύτερα γνωστό με κινητοποίηση όσο μεγαλύτερου αριθμού βουλευτών, ενώ γίνεται η επισήμανση πως μόνο μέσω ΑΣΕΠ θα γίνει η επαναπρόσληψη εφέδρων και δεν υπάρχει περίπτωση πλήρους αποκατάστασης όλων.
Το πρόβλημα για την αξιωματική αντιπολίτευση, είναι ότι οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ – όλοι μηδενός εξαιρουμένου εκπρόσωποι της λαϊκής δεξιάς και κατά βάση κρατικοδίαιτοι- ανοίγουν πολιτική ομπρέλα και καλύπτουν τις κινητοποιήσεις, ενώ προετοιμάζουν πεζοδρομιακές εκδηλώσεις αλλά και ομαδική νομική υποστήριξη προς τους υποψήφιους εφέδρους.

Σε αυτό το κλίμα, ιδιαίτερη πολιτική σημασία είχε η χθεσινή εμφάνιση του εκπροσώπου της Ν.Δ. Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος σε συνέντευξή του στον Flash ανέφερε:
«Όσοι θα βρίσκονται τότε σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, θα υπαχθούν στο πλαίσιο που θα συμφωνηθεί και θα εφαρμοστεί. Ό,τι λέει η πρότασή μας, θα ισχύσει. Αφού, βέβαια, τη διαπραγματευθούμε με την Τρόικα».
Ταυτοχρόνως άδειασε τη ΔΑΚΕ αναφέροντας:
 «Δυστυχώς,  για όσους θα έχουν, ήδη, απολυθεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν θα μπορέσει να ισχύσει το ίδιο, αφού θα εφαρμοστούν στο ακέραιο οι θέσεις μας για νέες προσλήψεις ... (σ.σ.: τρία χρόνια μηδενικές και στη συνέχεια μια για κάθε δέκα αποχωρήσεις)».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου